Barcelona maatje te groot voor FC Twente

De eerste wedstrijd in Spanje eindigde in een nipte 1-0 overwinning voor FC Barcelona, vandaag een forse overwinning voor de Spaanse ploeg, het won haar uitwedstrijd met 0-4.

Hoofdcoach Tommy Stroot begon met de volgende basisformatie: 22. Barbara Lorsheyd (GK), 02. Maud Roetgering (C), 03. Maruschka Waldus, 04. Danique Kerkdijk, 05. Siri Worm, 06. Marthe Munsterman, 07. Lineth Beerensteyn, 08. Lenie Onzia, 09. Ellen Jansen, 10. Jill Roord, 11. Renate Jansen.

Kort verslag

Barcelona begint de 1e helft van de wedstrijd met de aftrap. Ellen Jansen heeft al gelijk in de 2e minuut een goed schot op de goal door slordig balverlies van Barcelona, maar de keeper houdt de bal tegen. FC Twente begint fel want ook Lineth Beerensteyn komt goed door maar valt. De eerste corner is ook voor FC Twente maar levert geen gevaar. In de 11e minuut schiet Lenie Onzia over. Barcelona is de bal elke keer snel kwijt. Hierdoor kan Twente druk blijven zetten en is er in de 13e minuut een goede aanval maar de bal komt niet bij de goal.

Er volgt weer een goede aanval van Twente, een mooie steekpass van Maud Roetgering, op Ellen Jansen die de bal te scherp voorgeeft zodat Lineth Beerensteyn er niet bij kan. In de 18e minuut is het Barcelona dat tot 2 keer  toe gevaarlijk is, in eerste instantie werkt keepster Barbara Lorsheyd de bal tot corner maar uit die corner is het Marta Torrejón die geheel tegen de verhouding de 0-1 scoort. Het wordt nu lastig voor Twente want ze moeten 3x scoren om door te gaan. Het doelpunt heeft Barcelona duidelijk goed gedaan want ze hebben nu wat meer balbezit en zijn ook wat dreigender. De felheid die Twente in het begin liet zien is ook wat afgezwakt. Na een overtreding op Lineth Beerensteyn in de 31e minuut kan Maruschka Waldus de bal net niet binnen tikken en gaat deze naast.

In de 38e minuut is het Andressa Alves die de 0-2 op haar naam schrijft. Hierna gelijk weer een goede aanval via Lineth Beerensteyn over links maar niemand die de voorzet aanraakt. Er komt 1 minuut extra tijd bij en hierin een vrije trap voor Twente en Danique Kerkdijk krijgt de bal op de voet maar kan er geen kracht achter zetten en de bal belandt in de handen van de keeper. Hierna klinkt gelijk het rustsignaal. FC Twente heeft misschien de beter kansen gehad in de 1e helft maar Barcelona maakt de kansen die ze krijgen af.

De tweede helft beginnen beide teams ongewijzigd aan de wedstrijd. In de 49e minuut een verraderlijk schot in de korte hoek van Barcelona maar Barbara Lorsheyd werkt de bal tot corner, waar geen gevaar uitkomt. Wel later een goede kans voor Barcelona maar de voorzet wordt weggewerkt. Begin van de 2e helft is duidelijk voor Barcelona en FC Twente komt maar moeilijk aan aanvallen toe. In de 57e minuut de eerste wissel van de wedstrijd voor Barcelona, Olga Garcia verlaat het veld voor Barbara Latorre. En een minuut later volgt de eerste wissel voor Twente, Lineth Beerensteyn gaat er uit en Eshly Bakker komt erin.

Kort hierna maakt Andressa Alves een overtreding op Jill Roord wat haar geel oplevert, de vrije trap die volgt levert geen echte kans op. Hierna weer druk van Twente maar tot twee keer toe geen geluk en ook uit de corner die daarop volgt geen echte doelkans omdat er drie speelsters buitenspel staan. In de 62e minuut de 2e wissel voor Barcelona, Ange Nguessan komt erin voor Alexia Putella. In de 70e minuut krijgt Siri Worm een gele kaart. In de 71e minuut de laatste wissel voor Barcelona, Gemma Gili erin voor Marta Unzue. FC Twente blijft zoeken naar een doelpunt maar heeft geen geluk. In de 79e minuut maakt Barcelona 0-3 door een kopbal van Barbara Latorre. In de 82e minuut de tweede wissel bij FC Twente, Renate Jansen verlaat het veld voor Sabrine Ellouzi. Twente moet nu op gaan passen dat het niet tegen een nog grotere nederlaag aan gaat lopen want Barcelona blijft zoeken naar een doelpunt.

Invalster Sabrine Ellouzi heeft gelijk een goed schot op de goal maar de bal wordt over getikt. In de 85e minuut een corner voor Twente en die wordt weer tot corner gewerkt daar komt een kopkans voor Ellen Jansen maar de bal verdwijnt in de handen van de keeper. In de 87e minuut is het invalster Ange Nguessan die er toch 0-4 van maakt. Gelijk daarna de laatste wissel bij Twente, Maud Roetgering eruit en Licia Darnoud komt erin. In de drie minuten extra tijd nog een kans voor Jill Roord maar het is FC Twente niet gegund om een ere treffer te maken. Kort hierna wordt er een einde aan de wedstrijd gemaakt. FC Barcelona gaat terecht door naar de kwartfinale.

Uitgebreid Wedstrijdverslag

Door Rob Wallenburg

FC TWENTE KAN NIET STUNTEN IN DE GROLSCH VESTE. EFFECTIEF BARCELONA IS EEN MAATJE TE GROOT VOOR DE TUKKERS

FC Twente Vrouwen kende al twee historische feiten in het huidige Europese avontuur genaamd de UEFA Women's Champions League. Het behaalde voor de allereerste keer sinds de deelname aan de UEFA Women's Champions League in de hoofdronde een overwinning (nb 2 keer tegen Sparta Praag, respectievelijk 2-0 en 3-1) en het wist in de thuiswedstrijd ook nog eens te zorgen voor een "clean sheet".

Het lot koppelde de Tukkers (wederom) aan FC Barcelona. De Spaanse club werd onder de naam CF Barcelona in 1988 opgericht. Het was een van de clubs, die de "Spanish League" oprichtte. Aanvankelijk zonder aansprekende resultaten. In 2001 besloot FC Barcelona de dames onder haar hoede te nemen. Voor die tijd werd CF Barcelona wel gesponsord door FC Barcelona, maar stond het op eigen benen. In 2001 werd de Superliga Femenina opgericht. FC Barcelona was dan wel een van de oprichters van de Superliga Femenina,maar mocht door de voorheen behaalde resultaten hier niet aan deelnemen. Het speelde 3 seizoenen in de Division 1 voordat het promoveerde naar de Superliga. Daar verbleef het 3 seizoenen om vervolgens weer af te dalen naar de Division 1. Na 1 seizoen promoveerde de club en speelt het tot heden in de hoogste divisie. Sinds 2011/2012 gaat de hoogste divisie verder onder de naam Primera Division. De laatste 5 seizoenen werd het 4 keer landskampioen (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 en 2014/2015).  Het vorige seizoen werd FC Barcelona tweede achter Athletic Bilbao. Athletic Bilbao is ook de recordhoudster (vijf keer) kwa meeste kampioenstitels.

FC Barcelona nam in de afgelopen zomer afscheid van Nuria Garrote (Espanyol), Esther Romero (Valencia), Andrea Falcon (Atletico Madrid), Pilar
Garrote (Espanyol), Andreia Norton (Braga) en Cristina Baudet (Espanyol). FC Barcelona versterkte zich met Andrea Gimenez (Espanyol), Leila Ouahabi (Valencia), Line Rodik Hansen (Lyon), Andressa Alves (Montpellier) en Ange N'Guessan (Gintra).

De uitgangspositie voor de return is duidelijk. De FC Twente Vrouwen zullen minstens 2 goals moeten scoren en daarbij is een "clean sheet" niet alleen wenselijk, maar ook vereist. Een vroege voorsprong kunnen de Tukkers vleugels geven. Kunnen de Tukkers voor een stunt zorgen of zal Barcelona proberen om het duel professioneel (en effectief) uit te gaan spelen?

STERK BEGIN VAN FC TWENTE

De Griekse scheidsrechter Efthalia Mitsi moet de wedstrijd in goede banen leiden voor maar liefst 7.035 toeschouwers, die de weg naar de Grolsch Veste weten te vinden. De thuisploeg komt furieus uit de startblokken. In de tweede minuut profiteert Ellen Jansen van slecht uitverdedigen van de bezoeksters. Haar schot wordt door keepster Sandra Panos knap gestopt. In dezelfde minuut ontdoet Lineth Beerensteyn zich handig van een verdedigster en komt in een kansrijke positie om te kunnen scoren. Helaas struikelt ze over haar eigen benen, waardoor een grote kans verloren gaat. Na een combinatie over meerdere schijven komt de bal bij Lenie Onzia, die vanaf 20 meter een ziedend schot lost. Haar schot gaat maar rakelings over de dwarslat. Een aanvalsopzet van Maud Roetgering, die Ellen Jansen tussen de linies weet te vinden. Haar voorzet is net te scherp, waardoor Lineth Beerensteyn een teenlengte tekort komt om de bal in te kunnen glijden. Het eerste kwartier is voor de thuisploeg. FC Twente Vrouwen domineren het spel, hebben de kansen en ook de "tweede ballen" zijn voor de Tukkers.

LES IN EFFECTIVITEIT

Na 17 minuten noteren we de allereerste kans voor de gasten. Een geplaatst afstandschot van Garcia kan Barbara Lorsheijd nog tot een hoekschop verwerken. Uit deze hoekschop komt de bal bij Marta Correjon, die met een bekeken kopbal de gasten op een 0-1 voorsprong brengt. Geheel tegen de verhouding in. Heel effectief met de kansen omgaan, dat is ook een kwaliteit. Nu moet de thuisploeg minstens 3 keer scoren om het Europese avontuur een vervolg te geven. Toch is het Barcelona dat via de Braziliaanse Andressa Alves en Jennifer Hermoso het spel naar zich toetrekt. Ook de "tweede ballen" zijn langzaam aan steeds meer voor de bezoeksters. Tien minuten na de openingstreffer lijkt FC Twente zich enigszins te herpakken. Een voorzet vanaf de linkerzijde wordt bij de tweede paal maar op een haar na gemist door de opgekomen verdediger Maruschka Waldus. In de 36e minuut profiteert Andressa Alves van een slippertje van Danique Kerkdijk en schiet de bal beheerst achter doelvrouwe Barbara Lorsheijd (0-2). Is dit de definitieve knock-out of kan FC Twente buigen op haar sterke mentale weerbaarheid? Lineth Beerensteyn, die met een dubbele vrouwdekking te maken had, onderneemt een fraaie solo aan de linkerzijde, maar haar scherpe voorzet bereikt geen medespeelster. In de toegevoegde tijd krijgt FC Twente nog een vrije trap net buiten het 16 meter gebied. Danique Kerkdijk kan de bal wel raken, maar net niet genoeg om doelvrouwe Sandra Panos te
verschalken. De ruststand is 0-2 voor de bezoeksters, die wel heel effectief omspringen met de kansen.

Gaat trainer Tommy Stroot over op een aanvallender speelwijze (verdediger opofferen voor een aanvaller) of gaat hij speelsters sparen (met het oog op het drukke wedstrijdprogramma)?

BARCELONA NEEMT DE REGIE IN HANDEN

Beide ploegen gaan ongewijzigd beginnen aan de tweede helft. Barcelona neemt het initiatief en zet de thuisploeg vast op de eigen helft. In de 49e minuut een bekeken afstandsschot van Olga Garcia, die met een uiterste krachtsinspanning van doelvrouwe Barbara Lorsheijd tot hoekschop kan worden verwerkt. Het spelbeeld doet denken aan het eerste kwartier van de eerste
helft, alleen zijn het nu de bezoeksters, die domineren en ook de "tweede ballen" veroveren. FC Twente komt niet meer toe aan haar spel en kan alleen nog maar hopen op een bevlieging van Lineth Beerensteyn, die een ware plaag is voor de bezoeksters. Na 56 minuten gaat Xavi Llorens wisselen. Olga Garcia verlaat het veld voor Barbara Latorre. Tommy Stroot vervangt een
minuut later Lineth Beerensteyn voor Eshly Bakker. Lineth Beerensteyn wordt duidelijk gespaard voor de komende periode. Daarmee verdwijnt de "angel" uit het aanvalsspel van de thuisploeg. Toch zal FC Twente komen tot enkele kleine kansen uit dode spelmomenten, maar het vizier staat niet op scherp of de laatste (inspeel)pass laat te wensen over. Na 62 minuten een tweede wissel bij de gasten. Nu verlaat Alexia Putella het veld voor de kleine Ange Nguessan (notabene opgepikt bij het bescheiden Litouwse Gintra). FC Twente
probeert een eretreffer te maken, maar het geluk (of moet je dat afdwingen) zit niet mee. Hierdoor ontstaan langzaam aan steeds meer ruimtes tussen de linies bij de thuisploeg. Maud Roetgering en Siri Worm hebben het steeds moeilijker om de ruimtes te belopen. In de 78e minuut onderneemt Ange Nguessan een fraaie solo aan de rechterzijde en haar voorzet wordt
binnengekopt door Barbara Latorre (0-3). In de 82e minuut lost invalster Sabrine Ellouzi vanaf de rechterzijde een ziedend schot dat maar rakelings over de dwarslat gaat. Drie minuten later ziet Ellen Jansen haar kopbal (uit een hoekschop) belandden in de handen van keepster Sandra Pamos. Vlak voor tijd is het weer Ange Nguessan die vanaf de rechterzijde soleert en haar
schot laat Barbara Lorsheijd kansloos (0-4). Weliswaar voor de statistieken, want de wedstrijd was al een gelopen koers. In de toegevoegde tijd onderneemt Jill Roord een solo. Haar schot gaat net langs het doel van Sandra Pamos.

De Tukkers kunnen terugzien op een fraai Europees avontuur. Barcelona was echter over beide wedstrijden een maatje te groot voor de FC Twente Vrouwen.

Aanvang: 19:00 uur

Locatie: De Grolsch Veste te Enschede (NL)

Betreft: 2e duel 1/8 finales CL - 1/8 finales

Ruststand: 0-2

Eindstand: 0-4

Scheidsrechter: Efthalia Mitsi (GRE)

Assistent scheidsrechters:  Chrysoula Kourompylia (GRE) en Maria Kouparani (GRE)
Fourth official: Andromachi Tsiofliki (GRE)