A+ R A-
Wedstrijdverslag: Ajax - PSV | Ronde 23 | Eredivisie Veld 2016-2017

Ajax - PSV
1 0
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 28 april 2017
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Ajax-vrouwen zetten belangrijke stap richting kampioenschap
Door Yorick van Teeseling

AMSTERDAM – De Ajax-vrouwen hebben in de strijd om het landskampioenschap goede zaken gedaan. Op Sportpark De Toekomst wonnen ze met 1-0 van PSV, waardoor ze aan kop blijven in de kampioensgroep. Marjolijn van den Bighelaar zorgde in de elfde minuut voor het enige doelpunt, na goed voorbereidend werk van Loïs Oudemast. De Ajaxvrouwen kregen nog wel enkele grote kansen, maar wisten niet meer tot scoren te komen. Volgende week staat de kraker op het programma als de Amsterdammers op bezoek gaan bij de nummer twee in de stand: FC Twente.

Op Sportpark De Toekomst was het afgeladen vol met families die kwamen kijken naar deze kraker in de kampioensgroep van de Eredivisie Vrouwen. De wedstrijd Ajax – PSV werd gespeeld in de meivakantie en mede door de warme temperaturen had het aanwezige publiek de zonnebrillen opgezet omdat het spel door de laagstaande zon met het blote oog soms niet goed te volgen was. De formatie van Ed Engelkes was op voorhand de favoriet en de bezoeksters uit Eindhoven waren vooraf met het strijdplan gekomen om op de counter voor gevaar te zorgen.

Dat dit strijdplan al snel overboord kon worden gegooid, bleek toen Marjolijn van den Bighelaar van dichtbij voor de openingstreffer kon zorgen. Daarvoor waren de Amsterdamse vrouwen al gevaarlijk en hadden het beste van het spel. Loïs Oudemast werd door Marlous Piëete goed vrijgespeeld in het zestienmetergebied. Oudemast hield goed het overzicht, legde de bal goed opzij en zag vervolgens dat Marjolijn eenvoudig de bal kon binnen schuiven. Na de openingsgoal kregen de Amsterdammers een levensgrote kans om de Eindhovense formatie de deksel op de neus te geven.

Loīs Oudemast ging richting de keeper en probeerde het met een lobje. Maar de bal eindigde op de lat en kwam weer het veld in. Daarna kreeg Mauri van de Wetering namens PSV dé kans om de Eindhovense formatie naast Ajax te schieten. De spits stond een-op-een met Elixabete Sarasola, maar de keepster redde, en in tweede instantie werd de bal van de lijn gehaald. Het spel kabbelde vervolgens voort zonder dat beide ploegen echt gevaarlijk werden.

Na rust waren de rollen omgedraaid en gooide de formatie van Nebosja Vuckovic alle schroom van zich af en koos meer voor de aanval. Niet zo verwonderlijk, want Ajax verslaan was nodig om nog enigszins aanspraak te kunnen maken op het landskampioenschap. De Amsterdamse vrouwen kregen hierdoor steeds meer ruimte voorin en kregen daardoor ook de beste kansen om de score uit te breiden. De Nieuw-Zeelandse Betsy Hassett en Van den Bighelaar lieten twee enorme kansen onbenut. Doordat PSV vervolgens niet in staat was om echt gevaarlijk te worden, werden de drie punten uiteindelijk toch nog gemakkelijk over de streep getrokken, waardoor bij winst volgende week, tegen FC Twente, een reuzenstap naar het kampioenschap kan worden gezet.


 

 

Ajax Vrouwen verslaan PSV en blijven op kampioenskoers
Bron tekst www.ajax.nl

Op een sfeervol sportpark de Toekomst hebben de Ajax Vrouwen de tweede wedstrijd in de kampioenspoule met 1-0 gewonnen van PSV. Daardoor is het aantal concurrenten voor de titel gereduceerd tot één: FC Twente. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen de regerend kampioen op het programma.

Trainer Ed Engelkes kon voor het duel met PSV niet beschikken over de geblesseerden Liza van der Most, Soraya Verhoeve, Vita van der Linden en Chantal de Ridder. Daphne Koster en Anouk Hoogendijk, die deze week bekend maakten aan hun laatste seizoen bezig te zijn, vormden samen met Merel van Dongen de Ajax-defensie.

Bliksemstart
Ajax begon fel aan de wedstrijd met vele kansen tot gevolg. Merel van Dongen werd tot drie keer toe gevaarlijk uit een corner maar Angela Christ lag telkens in de weg. Toch stondna 11 minuten de 1-0 al op het scorebord op sportpark de Toekomst. Marjolijn van den Bighelaar werkte de bal beheerst binnen na een mooie aanval over verschillende schijven. Desiree van Lunteren zette met een mooi balletje Loïs Oudemast vrij in het vijandelijke strafschopgebied. Oudemast vond op haar beurt Van den Bighelaar, die de bal in het Eindhovense doel schoof.

In het vervolg van de eerste helft was Ajax duidelijk de bovenliggende partij, maar dit overwicht zorgde niet voor meer doelpunten. Marlous Pieëte was op dreef aan de linkerkant, ze kwam keer op keer haar directe tegenstander voorbij. Maar de voorzetten van Pieëte vielen telkens niet goed of werden te zwak afgerond met een 1-0 ruststand tot gevolg.

Ajax verloor de grip In het tweede bedrijf verloren de Ajax Vrouwen de grip op de wedstrijd. Grote kansen werden niet meer gecreëerd. Toch werd PSV ook helemaal niet gevaarlijk waardoor de tweede helft zich vooral afspeelde op het middenveld. Op het eind van de wedstrijd kreeg Ajax nog wel kansen om het duel definitief te beslissen, maar liet na deze te benutten.

Kampioensstrijd
Na de 1-0 overwinning heeft Ajax nu 6 punten uit twee Play-Off wedstrijden. Opgeteld bij de punten die resteerde na de reguliere competitie, staat het team van Engelkes fier aan kop in de kampioenspoule. Ajax gaat met FC Twente, die op vijf punten volgt, uitmaken wie kampioen wordt. PSV en ADO Den Haag hebben een achterstand van 13 punten op Ajax, een achterstand die niet meer is in te halen in vier wedstrijden.



Statistiek:

Wedstrijd: Ajax - PSV
Datum: vrijdag 28 april 2017
Locatie: sportpark'ATC'65
Betreft: 2e play off wedstrijd
Ruststand: 1-0
Eindstand: 1-0
Scheidsrechter:
Aantal toeschouwers:
Reporter: www.ajax.nl
Fotograaf: Henk Dil meer foto's zie Gallery > Eredivisie Veld


Scoreverloop:
12e min. 1-0 Marjolijn van den Bighelaar


Gele kaart:






Opstellingen: