Wedstrijdverslag: Pernis - Zuidoost United | Ronde 10 | Eredivisie Zaal 2012-2013

Door Wendy Rietveld

Een belangrijk duel vandaag tussen de nummer 4 en 5 van de Eredivisie. Een echte wedstrijd werd het echter nooit, omdat Pernis vanaf de eerste minuut degelijk en bij vlagen weergaloos mooi voetbal speelde en de Amsterdamse gasten trakteerden op een les in scherpte.

De thuisploeg schoot uit de startblokken en al na 1,5 minuut spelen was het Viviënne Knegtmans die de paal raakte en Suzanne Bakker die alert reageerde en de rebound tegen het net knalde. Hierna liet ZuidOost zien dat zij wel degelijk kunnen voetballen, maar het merendeels moeten hebben van individuele kwaliteit. Het ene na het andere technische hoogstandje werd tentoongesteld, maar effectief was het niet. Het leverde de gasten in de eerste vijf minuten slechts één goede kans op, maar die werd onschadelijk gemaakt door Jora Wolfgram. Na zeven minuten verdubbelde Pernis de score door balverlies bij de gasten genadeloos af te straffen. Suzanne Bakker onderschepte de bal en ging een 1-2 aan met Rochella Becker die simpel de 2-0 binnen kon tikken. Twee minuten later een prachtige goal. Het was spits Lenie Mendes Fernandes die met een tegenstander in de rug de bal hoog hield en over haar heen wipte. De bal werd door Viviënne Knegtmans vanuit de lucht geraakt en in twee instanties tekende zij voor de 3-0. ZuidOost United probeerde aan te vallen, maar de speelsters wisten elkaar niet goed te vinden. Uit een van de spaarzame aanvallen die wel goed werd, uitgespeeld was het Rebecca Markelo die de 3-1 maakte. Het meeste gevaar aan Amsterdamse zijde kwam van Michelle Playfair die vlak na de 3-1 een bal net voorlangs knalde en niet veel later Jora Wolfgram op haar weg vond.Na wederom balverlies bij de gasten kwam Pernis er met drie speelsters tegelijk uit wat de 4-1 opleverde, Suzanne Bakker gaf het laatste zetje. Twintig seconde later een goede combinatie tussen Samira El Biyar, Rochella Becker en Arlette Almeida die door een van de zusjes Playfair werd binnen gegleden in het eigen doel. Dit was het moment voor de Amsterdamse coach om een time-out aan te vragen. Na deze break kregen de gasten direct twee goede kansen, maar Jora Wolfgram bood redding op schoten van Michelle Playfair en Latoya Mitchell. Met nog 2,5 minuut op de klok kon Pernis weer counteren en met drie man op het ZuidOost doel afgaan. Dit keer was Lenie Mendes Fernandes het eindstation en was de 6-1 een feit. Een minuut later had zij ook het slotakkoord van het eerste bedrijf toen zij er als de kippen bij was om de rebound uit een schot van Viviënne Knegtmans binnen te lopen.

Pernis had het publiek in de eerste helft laten genieten, maar moest wel scherp blijven en doorgaan.
De tweede helft kregen ook de Amsterdamse dames kansen, maar Jora Wolfgram stond geen enkel doelpunt meer toe en bewees eens te meer een betrouwbare sluitpost te zijn. Pernis moest al snel met de rem erop spelen, omdat het vanwege kleine overtredingen (en soms vanuit Rotterdams oogpunt niet eens overtredingen) al na acht minuten op vijf stond. En dus werd de tijd zakelijk en degelijk vol gespeeld. In de 29e minuut kwam de thuisploeg op 8-1 toen ook Edwina Buitenman een goaltje meepikte. Na 32 minuten spelen, kreeg Pernis een 10-metertrap te verwerken maar deze werd naast geschoten. Vlak hierna lieten de Rotterdamse meiden zien wat scherpte was, want de eerstvolgende kans was direct weer raak. Francisca Schols vond Lenie Mendes Fernandes en die zette de 9-1 op het scorebord. ZuidOost bleef volhouden en het was Marie Clair Pedrotti die het twee keer van afstand probeerde, maar ook zij trof in de Pernis goalie haar meerdere. En waar Viviënne Knegtmans en Lenie Mendes Fernandes in de eerste helft verantwoordelijk waren voor het laatste woord hadden zij dit ook in de tweede helft. Weer was het een hard schot van eerstgenoemde dat nog gekeerd kon worden door de keepster, maar was het laatstgenoemde die alert reageerde en de 10-1 binnen schoot.

Een mooie overwinning voor Pernis en een domper voor ZuidOost United, dat als goed draaiend debutant vandaag meer had verwacht.