Oranje O19 mist de finale

Het Oranje team Onder 19 is het helaas niet gelukt om de finale van het Europees Kampioenschap te halen. In de finale van het EK2014 waar Nederland toen ook Spanje trof werd het 1-0 voor Oranje. De Spaanse leeftijdsgenoten namen donderdagavond wraak en wonnen met 4 - 3. Spanje dus door naar de finale waar zij Frankrijk zullen treffen.

Bondscoach Jessica Torny startte met de volgende basiself: Paulina Quaye, Yvonne van Schijndel, Vita van der Linden, Suzanne Admiraal, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma, Jill Roord, Soraya Verhoeve, Kay-Lee de Sanders, Ashleigh Weerden en Pleun Raaijmakers.

Verslag VVNED

Nadat de volksliederen waren gehoord wordt er om 20:30 uur afgetrapt in het Slowaakse Senec. In de 2e minuut krijgt Spanje een vrije trap maar gelukkig voor Nederland wordt de bal een meter naast geschoten. Hierna laat Spanje de bal rond gaan en het enige wat Nederland kan doen is storen maar zelf komen ze niet echt tot aanvallen. In de 6e minuut een goede aanval over rechts en een schot op goal maar de bal is voor Paulina Quaye. Gelijk hierop volgt een goede aanval voor Nederland met Soraya Verhoeve maar op weg naar het doel wordt de bal slecht op de goal geschoten. Oranje O19 krijgt iets meer grip op het Spaanse spel en komt nu zelf ook steeds meer aan voetballen toe. In de 10e min de eerste corner van de wedstrijd voor Spanje, de bal belandt in de handen van Paulina Quaye.  In de 13e min de eerste corner voor Nederland verdiend door Suzanne Admiraal. Soraya Verhoeve brengt de bal goed voor de goal maar de scheidsrechter fluit tegen een overtreding van Oranje. YES, in de 22 min een schitterend doelpunt van Suzanne Admiraal, een harde uithaal van buiten de 16 belandt rechts van de keepster van Spanje en Oranje staat met 0-1 voor!!

Maar helaas in de 25e min trekken de Spanjaarden de stand alweer gelijk als er de vrije trap van Sandra Hernandez hard in de linkerhoek wordt geschoten, ook een hele mooie goal, maar zuur voor Oranje O19, 1-1. Nederland heeft het moeilijk na dit doelpunt en de Spaanse druk neemt steeds meer toe, dit resulteerde in een overtreding van Kay-Lee de Sanders die daarvoor in de 31e min geel ontvangt. In de 33e min een goede kans voor Spanje maar Paulina Quaye voorkomt de 2-1. In de 39e min een aanval over rechts via Suzanne Admiraal die Jill Roord weet te bereiken maar die kopt over. Spanje voert de druk op en in de 44e min voorkomt Paulina Quaye een doelpunt door de bal over te tikken. Na 1 minuut extra tijd volgt het rustsignaal.

Beide teams beginnen met dezelfde speelsters aan de 2e helft. Nederland begint iets feller dan in de 1e helft en dat resulteert in de 48e minuut in een goede aanval via Pleun Raaijmakers, maar uit de hoekschop die daaruit ontstaat volgt geen gevaar. Hierna neemt Spanje het weer over, het balletje gaat rond en Nederland loopt achter de feiten aan. In de 54e minuut weer een goede ingreep van Paulina Quaye. Spanje is op zoek naar de voorsprong en drukt Nederland in de verdediging. Het gevaarlijkste is een volley in de 57e min maar de bal gaat gelukkig over. In de 58e min maakt een speelster van Spanje hands, de vrije trap wordt door Jill Roord genomen en JAAA!! ze schiet de bal tussen de palen. Wat een blunder van de Spaanse keepster, het is dan wel een zwabberbal maar ze ziet hem van verre aankomen en schat het helemaal verkeerd in, 1-2. Nu dit vasthouden!

Spanje laat het er echter niet bij zitten en heeft verschillende kansen in de minuten die daarop volgen. In de 68e min is het dan toch een feit, Sandra Hernandez maakt haar 2e van deze avond na een mooie aanval van Spanje, het staat weer gelijk 2-2. In de 73e min druk van Nederland, tot 2 keer toe een corner verdiend maar geen resultaat, Spanje kan wel counteren hieruit maar Nederland schakelt goed om. Een uithaal vanaf het middenveld kan door Paulina Quaye tot corner worden verwerkt. Bij deze corner zit Paulina Quaye mis en Marta Cazalla schiet de 3-2 binnen. Spanje wil het gelijk maar afmaken want in de 76e min weer gevaar maar de bal gaat over. In de 78e minuut komt er geel voor Patricia Guijarro na een overtreding op Jill Roord. Nederland heeft het moeilijk en Spanje blijft vooruit voetballen en dat resulteert in de 81e minuut in de 4-2. Sandra Hernandez wederom, ze maakt hiermee haar hattrick compleet.

De wedstrijd lijkt nu gespeeld maar Oranje O19 recht de rug en gaat de strijd nog volop aan. Gelijk na het doelpunt een goed schot van Michelle Hendriks maar de keepster kan verwerken tot hoekschop. In de 84e min de eerste wissel van de wedstrijd, Esmee de Graaf komt erin voor Yvonne van Schijndel. Gelijk hierna staat Spanje te slapen en kan Michelle Hendriks de voorzet van Soraya Verhoeve binnen schieten, 4-3. Er gloort weer hoop.

In de 85e min weer een wissel voor Nederland, Nurija van Schoonhoven voor Pleun Raaijmakers. Nederland wil nu de gelijkmaker gaan forceren maar Spanje laat dit niet toe. In de 88e min de eerste wissel voor Spanje, Lucía García eruit voor Maite Oroz. Hierna in de 89e min geel voor Andrea Sánchez wegens protesteren. Spanje wisselt nog een keer in 92e min Aitana Bonmati eruit voor Andrea Sierra. Spanje gaat dit niet meer weggeven en in de 94e min ook nog geel voor Michelle Hendriks, ook voor protesteren. Hierna klinkt al snel het eindsignaal en is het verlies een feit.

Persbericht

Vrouwen onder 19 verliest halve finale EK met 4 - 3 van Spanje
Vrouwen onder 19 staat zondag niet in de finale van het EK 2016 in Slowakije. Op het National Training Centre in Senec bleek Spanje met  4 – 3 te sterk. Op weg naar de finale was de Spaanse captain Sandra Hernandez met drie goals de grote sta-in-de-weg voor de ploeg van Jessica Torny. In de finale van het EK moet Spanje het opnemen tegen Frankrijk, dat met 3 - 1 won van Zwitserland.

OnsOranje

Onder 19 verliest halve finale EK

Bron: KNVB Media

Door redactie Ons Oranje

Vrouwen onder 19 heeft zich niet geplaatst voor de finale van het EK. Spanje was donderdagavond in de halve finale met 4-3 te sterk.

“Dit was onze beste wedstrijd van het toernooi. We hebben gestreden voor wat we waard waren, maar het was niet genoeg. Het niveau dat we hebben laten zien was finale-waardig”, blikte KNVB-coach Jessica Torny terug op de spannende halve finale.

Na een rustig begin van de wedstrijd was het Suzanne Admiraal die in de 22e minuut met een prachtig afstandsschot de score opende. Het brak de wedstrijd open, want niet veel later schoot de Spaanse aanvoerder Hernandez haar ploeg met een geweldige vrije trap weer op gelijke hoogte.

Tempo opgevoerd

Na rust werd het tempo opgevoerd. Jill Roord bracht Oranje uit een vrije trap weer op voorsprong, maar ook nu was er via Hernandez de snelle gelijkmaker. Daarna kwam Nederland meer onder druk te staan en moest het team vijf minuten later, na gerommel bij een corner, de 3-2 toestaan. Tien minuten voor tijd was het wéér de Spaanse aanvoerder die met een derde doelpunt de nekslag uitdeelde: 4-2.

"Die Hernandez is gewoon een topspeelster. Zo waren er nog wel enkelen. Daar moeten we ook eerlijk in zijn. Spanje was misschien een tikkeltje beter dan wij. Ik denk dat we onszelf niets kunnen verwijten”, meent Torny.

Michelle Hendriks maakte in het slotoffensief nog wel de 4-3, maar het was niet genoeg om een verlenging af te dwingen. Ondanks het missen van de finale overheerste er een goed gevoel bij de coach.

“Ik ben vooral enorm trots. De meiden hebben dit EK echt als team gespeeld. Voor elkaar gestreden en hun weerbaarheid getoond. Als je met drie poulewedstrijden in de benen, zo boven jezelf uit kunt stijgen in de halve finale, kun je alleen maar trots zijn."

Video

Voor de doelpunten verwijzen wij U naar de UEFA website:

Klik HIER

Wedstrijd: SPANJE O19 - NEDERLAND O19

Datum: donderdag 28 juli 2016

Aanvang:  20:30 uur

Locatie: Nationaal Trainingscentrum te Senec (Slowakije)

Betreft: Halve finales EK 2016

Ruststand: 1 - 1

Eindstand: 4 - 3

Scheidsrechter: Linn Andersson (SWE)

Assistent scheidsrechters: Lisa Rashid (ENG), Maryna Striletska (UKR) 4e official: Ivana Projkovska (MKD)