A+ R A-

Nederland wint van Denemarken

Vandaag ontmoette Nederland een oude bekende namelijk Denemarken. In de afgelopen 40 jaar werd er 20x tegen elkaar gespeeld. Op Het Kasteel te Rotterdam won Nederland via een penalty. In een uitverkocht Sparta Stadion werd de eindstand tussen Nederland tegen Denemarken 1-0. Via de penalty stip schoot Sherida Spitse raak.
Hoofdrol was er ook voor doelvrouw Sari van Veenendaal, die later tot speelster van de wedstrijd werd uitgeroepen!

Bondscoach Sarina Wiegman begon met dezelfde basisopstelling als afgelopen zondag tegen Noorwegen, met in het doel 01. Sari van Veenendaal, verders 02. Desiree van Lunteren, 04. Mandy van den Berg, 05. Kika van Es, 06. Anouk Dekker, 07. Shanice van de Sanden, 08. Sherida Spitse, 09. Vivianne Miedema, 10. Danielle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen.

 

twitterverslag

twitterverslag Oranje Leeuwinnen

Let's get ready to rock
De fans in het stadion zijn er klaar voor!
Het Wilhelmus heeft geklonken! Let's go!
We zijn los!
2. Een afstandsschot van Kika van Es gaat rakelings naast.
5. Een scherpe vrije trap van Spitse wordt weg gebokst door de Deense keeper. In de nastoot houdt Oranje een corner over.
7. Goede voorzet van Van de Sanden. Miedema krijgt haar teen ertegenaan maar dat is net niet genoeg.
10. Weer een goede voorzet van Van de Sanden. Miedema gaat het kopduel goed aan maar de keeper plukt de bal uit de lucht.
14. Pfoe! Goed schot van Jackie Groenen dat nota bene door Miedema van de lijn wordt gehaald
15. Eerste kansje voor de Denen. De voorzet van Veje gaat in het zijnet.
17. Weer is Miedema dichtbij met het hoofd. Nu kopt ze over.
19. PENALTY VOOR NEDERLAND! Van de Donk wordt neergehaald en de scheidsrechter wijst naar de stip.
1-0!!! SHERIDA SPITSE!!!
20. Sherida Spitse schuift de bal koelbloedig in de linkerhoek! We staan voorrrrrrr!
21. Ondertussen mag er een standbeeld worden gebouwd voor Van Veenendaal. Harder mag vrij aanleggen maar de goalie redt geweldig!
Een boeiend eerste half uur in Rotterdam!
39. Goede aanval van Nederland! Shanice van de Sanden krijgt hem er net niet in.
42. Martens komt goed naar binnen maar schiet vervolgens recht op de keeper.
Rust! We staan voor door een benutte penalty van Sherida Spitse!

46. We zijn weer begonnen! Kunnen we de tweede overwinning binnenslepen?
46. Martens zoekt net als tegen Noorwegen het hoofd van Van de Sanden. Nu gaat hij er vooralsnog niet in.
49. Troelsgaard met een tackel op Martens. De Deense krijgt geel.
52. Hier komt Nederland heel goed weg! Troelsgaard kan de bal vrij inschieten, maar schiet over.
54. Wissel: Mandy van den Berg wordt vervangen door Stefanie van der Gragt.
56. De Denen zetten aan en de Oranje-defensie staat onder druk.
60. Oei Van der Gragt! Ze kopt de bal naast uit de corner van Spitse.
62. Hectiek voor de Nederlandse goal, waar onder meer Dekker de bal belangrijk weghaalt.
66. Weer een spannend moment als Van Veenendaal uit haar doel moet komen. Het loopt goed af.

75. Een splijtende pass door de Oranje-verdediging zet Troelsgaard vrij voor Van Veenendaal, die Nederland wéér op voorsprong houdt.
Nog een spannend laatste kwartier voor de boeg in Rotterdam...
78. Tweede wissel bij Nederland: Lieke Martens wordt vervangen door Renate Jansen.
85. Jansen probeert het met een volley. De bal belandt op het dak van het doel.
87. Derde wissel: Lineth Beerensteyn vervangt Shanice van de Sanden.
90. Grote kopkans voor Denemarken. In de handen van Van Veenendaal!
90. Inmiddels zijn de drie minuten extra speeltijd ingegaan.
YES!!! We winnen onze tweede groepswedstrijd met 1-0 van Denemarken! Fans, bedankt voor jullie support!!



Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL met foto's

Van Veenendaal helpt Oranjevrouwen langs Denemarken
Door Ruud Scheper

Zouden de Oranjevrouwen de geweldige EK-start van zondag in het tweede duel tegen Denemarken een glansrijk vervolg kunnen geven? Die vraag stond donderdagavond centraal op Het Kasteel in Rotterdam. Ja, zo luidde het antwoord. Ook de Deense vrouwen moesten buigen voor de Hollandse dadendrang; 1-0. Al moest Oranje daarvoor goalie Sari van Veenendaal wel heel erg dankbaar zijn.

Hadden de OranjeLeeuwinnen zondag slechts 29 seconden nodig om een levensgrote kans bij elkaar te voetballen, nu moest het publiek een minuut langer wachten op een doelrijpe kans. Het schot van Kika van Es zeilde echter net naast. Twee minuten later was kans nummero twee al een feit. Nadat Jackie Groenen op de rand van het strafschopgebied was neergelegd, nam Sherida Spitse het doel ineens onder vuur. Met het nodige kunst- en vliegwerk ranselde de Deense goalie Stina Lykke Petersen de bal uit de doelmond.


Miedema redt Denemarken
Oei, dacht diezelfde Petersen tien minuten later. Want weer lag de bal op de rand van de zestien en weer had Spitse zich achter de bal genesteld. Maar moest de Deense keeper bij de eerste poging nog handelend optreden, bij de tweede mogelijkheid hoefde de goalie niet in actie te komen. De gekraakte vrije trap belandde namelijk voor de voeten van Groenen, die de bal keurig richting de rechter benedenhoek stuurde, maar daar ploeggenote Miedema de bal onbewust van de doellijn zag halen.

In de twintigste minuut was daar dan alsnog de verdiende voorsprong voor Nederland. Daniëlle van de Donk werd vrijgespeeld, snelde de zestien in en werd daar pootje gehaakt of haakte zichzelf pootje, dat bleef in het midden. Dat eerste vond scheidsrechter Hussein in ieder geval. Driemaal is scheepsrecht, dacht Spitse toen ze zich achter de strafschop nestelde. En die wijsheid ging ook nu op, hoewel penaltykiller Petersen nog vervaarlijk dichtbij kwam; 1-0.


Ineens een kans
En Denemarken? Uh, ja dat deed ook mee. Maar meer eigenlijk ook niet. Tot een enorme fout achterin de defensie van Oranje topschutter Pernille Harder nauwelijks een minuut na de openingstreffer ineens oog in oog bracht met Sari van Veenendaal. Gelukkig voor het opgeschrokken publiek toonde Van Veenendaal zich een meer dan bekwame doelverdediger en bleef de voorsprong op het bord staan.


In de minuten die volgden kwam het duel iets meer in evenwicht, hoewel het initiatief steeds bij Oranje bleef liggen. Maar meer en meer knokten de Deense vrouwen zich in de wedstrijd. Kansen leverde het echter vooralsnog niet op. De kansen die er kwamen, waren er voor de Oranjevrouwen. Maar in kansrijke positie had Shanice van de Sanden teveel tijd nodig om tot een echt goed vervolg te komen en een knal van Lieke Martens belandde op de veilige vuisten van Petersen.
Denemarken wordt sterker


De eerste kans na de pauze was voor Denemarken. En het was direct een grote. Op aangeven van Harder dook Sanne Troelsgaard ineens vogelvrij op voor Van Veenendaal. De goalie gooide zich echter met zoveel geweld voor de bal dat de middenvelder van Denemarken in paniek de bal over het doel stifte. Het bleek een eerste serieus signaal dat Oranje moest opletten. Gelukkig was die boodschap wel besteed aan de net ingevallen Stefanie van der Gragt. De verdediger gleed de bal kort daarna vlak voor de voeten van Harder tot corner.

Na een prima kopbal voor de andere goal van diezelfde Van der Gragt – de bal zeilde net naast – was het weer de beurt aan Denemarken. Na paniekerig wegwerken van Anouk Dekker in het eigen strafschopgebied belandde de bal voor de voeten van Troelsgaard, maar gelukkig voor Oranje wist Dekker haar fout goed te maken door de bal vlak voor de doellijn weg te werken.
Van Veenendaal superieur

Ook de volgende kans was weer voor de Deense vrouwen. En wederom was het plaaggeest Troelsgaard die het Oranjepubliek deed bibberen. Maar gelukkig was daar andermaal Van Veenendaal, die de steekpass vlak voor de voeten van de rechtermiddenvelder weg kon graaien. Meer en meer werd de Oranje-goalie de absolute uitblinker aan de kant van Nederland, want ook bij de volgende kans voor Harder was weer een heldenrol voor haar weggelegd. Weer gooide ze zichzelf als een leeuw op een prooi en ook nu kwam ze als winnaar uit de strijd.

De volgende kans was er een voor Troelsgaard, maar de Deense zal vannacht nog wel een paar keer wakker schrikken met het beeld van Van Veenendaal op haar netvlies, want ook bij kans nummer vier – of was het vijf – stuitte ze op de keeper van Nederland. Beetje bij beetje knokte Oranje zich in de slotfase van het duel onder de druk uit van Denemarken. Het leverde twee gevaarlijke vrije trappen op voor Spitse, maar poging één spatte uiteen in de muur, terwijl de tweede poging net langs de verkeerde kant van de paal scheerde.


Nog niet zeker
De laatste kans in het duel, dat zinderde tot de laatste seconde, was voor Denemarken. De kopbal van Nadia Nadim eindigde echter in de veilige handen van Van Veenendaal, waardoor een uitermate belangrijke 1-0 over de streep getrokken werd door de Leeuwinnen. Ondanks de twee knappe overwinningen zijn de Oranjevrouwen overigens nog niet zeker van de volgende ronde. Bij een zege of een gelijkspel in het laatste pouleduel is Nederland door, mocht Oranje maandag van België verliezen en Denemarken winnen van Noorwegen, dan is het onderlinge resultaat beslissend.




Wedstrijdverslag

Verdiende 1-0 overwinning voor Oranje Leeuwinnen, met Sari van Veenendaal in een hoofdrol
Door Luc Calleeuw



“Het Kasteeltje” in Rotterdam, plaats van gebeuren voor de tweede poule wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen. Stond voor aanvang van dit tornooi al iedereen die met het vrouwenvoetbal begaan is achter net team, is dat nu door de overwinning op Noorwegen de halve natie. Breda kleurt nog meer Oranje. In deze groep trouwens een verrassing van formaat, België wint (verdient) van de Noren, waardoor één van de outsiders vervroegd is uitgeschakeld. Geen wijzigingen in het Nederlandse team, de wedstrijd staat onder leiding van een opkomende ster in de scheidsrechterswereld, Mej. Riem Hussein uit Duitsland. Voor de wedstrijd ook een hartverwarmend weerzien met o.a. Hesterine de Reus en Sandra Awondatu. Nederland speelt in het Oranje, het Deense team in een fraai wit met rood shirt.  Oranje trapt af.

Het team van coach Sarina Wiegman toont van meet af aan de aanvallende intenties. Na een fout op Vivianne Miedema van Simone Boye Sorensen krijgen we een vrije trap links op de hoek van de zestien. Sherida Spitse achter de bal, indraaier laag over de grond, doelvrouw Stina Lykke Petersen bokst weg (3 min). Een eerste hoekschot nadat Jackie Groenen op rechts Shanice van de Sanden vindt. Mandy van den Berg trapt, Lieke Martens kopt, keepster Stina grijpt in (4 min). Op een voorzet van Shanice kopt Mie Jans terug in de handen van Stina voor Vivianne Miedema gevaarlijk kan worden (10 min). Twee minuten later een nieuwe vrije trap links op de hoek van de grote rechthoek. Sherida opnieuw, in een bos van benen, de rebound valt voor de voeten van Jackie, lage uithaal, dit keer staat (helaas) de eigen Vivianne in de weg (12 min). Op het kwartier toch eens de Denen. Nadia Nadim met een technisch staaltje, breed op Katrine Veje, de voorzet eindigt in het zijnet. Direct hierna tracht Pernille Harder dezelfde Nadia in het straatje te sturen, doelvrouw Sari is attent en doorziet (16 min).

Het gaat vlot op en af, met vooral de Oranje Leeuwinnen iets gedrevener, opgezweept door een enthousiast publiek. Flank vanaf links door Lieke, de vrijstaande Vivianne kopt over, hier zat meer in (17 min). En dan gebeurt het. Vivianne loodst Danielle van de Donk door de verdediging, aangetikt, (gemakkelijk) neer, ref Riem wijzigt kordaat naar de stip. Sherida Spitse blijft ijzig kalm, trapt de bal onbereikbaar voor keepster Stina in het zijnetje, 1-0, 18 min, het Sparta stadion ontploft.

Nog binnen de minuut een reuzen kans voor Denemarken. Via Nadia gaat het op Pernille Harder, alleen voor keepster Sari, met een glansparade duwt ze de bal in hoekschot. Katrine trapt, gevaar gekeerd (19 min). Hierna valt het even stil, daalt het tempo kort. Op een nieuwe hoekschot kopt zowaar Vivianne in de verdediging weg (26 min). Net voor het half uur een voorzet van Kika van Es, Lieke kopt op goalie Stina. Vlak daarna Sherida op Vivianne, perfecte aanname met een man in de rug, kaats op Lieke, nieuwe hoekschot. Mandy trapt, het leer belandt bij Viv, die niet kan uithalen (30 min). Op de counter zien we een fraai dubbelpas tussen Nadia Nadim en Sanne Troelsgaard, grond scherend schot, naast (31 min). Lieke komt vanaf links naar binnen, haalt uit, doelvrouw Stina staat op de juiste plek (41 min). We gaan rusten met een 1-0 stand.



Geen wissels tijdens de pauze, Denemarken komt met meer aanvallende intenties naar buiten. Geel voor  Sanne Troelsgaard na een fout op Lieke (48 min).  Een eerste grote kans voor de witroden. Pernille op Nadia die subtiel gele zondaar Sanne afzondert, al dan niet buitenspel (niet gevlagd) de stiftbal gaat rakelings over (51 min). Hierna weer Lieke dien naar binnen komt, perfect afspeelpunt bij Vivianne, Lieke gepakt door Nanna Christiansen, vrije trap. Dit keer kwijt Lieke zich van de taak, naast de muur, keepster Stina ter plekke ( 54 min). Na een snelle aanval tussen Nanna en Katrine volgt een lage voorzet, Anouk Dekker kan in laatste instantie in hoekschot keren voor Nadia. Nanna trapt, Sari bokst weg (56 min). Denemarken duwt de Oranjeleeuwinnen terug zet alles op alles. Pernille zet zich door, krijgt het leer bij Sanne, uithaal, net voor de lijn kan de ingevallen Stephanie van der Gragt (voor Mandy) keren (61 min). Ook de Denen brengen nieuwe impulsen door een dubbele wissel. Even hierna claimen de bezoeksters een strafschot. Trapt naar doel, keepster Sari grijpt in maar moet de bal loslaten, deze belandt zo bij Sanne Troelsgaard, zij gaat in de zestien over de voet van Sari neer, de onpartijdige wuift het protest weg. Hier komt Oranje goed weg, een strafschot beslissing was zeker mogelijk (65 min).

Met nog twintig minuten te gaan een actie van Nadia Nadim over links, voorzet richting Pernille die zich naar de bal werkt, Sari ligt in de weg en komt ook in botsing met het nummer tien. Ze kan verder na een korte verzorging. Net voor het laatste kwartier ingaat, opnieuw de Denen. De alom tegenwoordige Pernille zondert nog maar eens Sanne af, fantastische redding van de Oranje doelvrouw (74 min). Er is ook geel weggelegd voor Maja Kildemoes pas ingevallen (75 min). Voor Nederland is het nu even pompen of verzuipen, vechten voor iedere meter en elkaar. Met Vivianne in een (ondankbare) maar erg belangrijke rol als diepe aanspeelpunt. Telkens weer slaagt ze er in om in haar uppie de bal te houden, zich vrij te wringen, een fout af te dwingen. Haar opponent Simone Boye krijgt ook geel (81 min). De spelhervatting is voor Sherida, in de muur, op een Deens lichaam naar een nieuwe hoekschot. Deze wordt weggekopt door Simone Boye, bal bij Danielle, weer een foute ingreep. Andermaal Sherida, nu rechts. Lage trap, het net trilt, het ganse stadion recht, helaas geen (bevrijdend) doelpunt bal in het zijnet, goed ingeschat door doelvrouw Stina (84 min). Denemarken probeert het met de lange bal nu, maar dat is gerekend zonder Stephanie. Zij heerst in de zestien en kopt alle gevaar weg (85 min).

Een minuut voor tijd nog eens alle hens aan dek. Fout op Prenille, halfweg de Oranje helft. Het nummer tien zet zich zelf achter de bal en vindt aan de tweede paal teamgenote Nadia Nadim, prima strakke kopbal, maar opnieuw houdt keepster en ondertussen uitblinkster Sari van Veenendaal haar team recht (89 min). Denemarken probeert het nu met powerplay, heeft nog drie minuten extra tijd. Op een voorzet trapt Stine Larsen naast de bal (90 min). Ook een laatste vrije trap wordt nog in de zestien gedropt, maar andermaal weet Stephanie weg te koppen, hierna horen we het bevrijdende eindsignaal van de sterk leidende Riem en barst een heus volksfeest los, Oranje wint een tweede keer met het kleinste verschil en drijft verder op een wolk.

Vandaag misschien niet de schoonheidsprijs, maar een collectieve prestatie en een glansrol voor het Oranje sluitstuk Sari. Volgende maandag wacht een derby de lage landen met als inzet de eerste plaats in deze poule. Opnieuw in een uitverkocht stadion van Tilburg. Waarschijnlijk ook in de tribunes een gezangenstrijd tussen de twee supporters clans.

 

 



Videos

Highlights NL - Interviews

 



Interview Stephanie van der Gragt


Interview Shanice van de Sanden


Interview Jackie Groenen


Interview Vivianne Miedema


Interview Stina Lykke Petersen


Interview Nadia Nadim







Statistieken

Statistieken:



Wedstrijd: NEDERLAND - DENEMARKEN
Datum: donderdag 20 juli 2017
Aanvang: 20:45 uur
Locatie: Het Kasteel, Sparta Stadion te Rotterdam
Betreft: 2e wedstrijd uit groep A
Ruststand: 1-0
Eindstand: 1-0
Scheidsrechter: Riem Hussein (Duitsland)
Assistent scheidsrechters: Christina Biehl en Chrysoula Kourompylia (beiden Duitsland)
4th Official: Carina Vitulano (Italie)
Toeschouwers: 10.087
Reporter: Luc Calleeuw
Fotograaf: Henk Dil en Roel Ubels - meer foto's Gallery > EK 2017

Bijzonderheden vanavond:
Sari van Veenendaal  (foto onder) was grandioos en werd Player of the Match en beterschap voor Lieke Martens.



Scoreverloop:
20e min. 1-0 Sherida Spitse (pen)



Kaarten:
49e min. Sanne Troelsgaard (Den)
76e min. Maja Kildemoes (Den)
81e min. Simone Boye (Den)


Wissels:

53e min. Stefanie van der Gragt erin en Mandy van den Berg eruit. 
78e min. Renate Jansen erin en Lieke Martens eruit
87e min. Lineth Beerensteyn erin en Shanice van de Sanden eruit

64e min. Maja Kildemoes erin en Nanna Christiansen eruit
67e min. Stine Larsen erin en Katrine Veje eruit

 


Opstellingen:

Basiself Nederland:
01. Sari van Veenendaal (GK)
02. Desiree van Lunteren
04. Mandy van den Berg (C)
05. Kika van Es
06. Anouk Dekker
07. Shanice van de Sanden
08. Sherida Spitse
09. Vivianne Miedema
10. Danielle van de Donk
11. Lieke Martens
14. Jackie Groenen
Bank:
16. Angela Christ (GK)
23. Loes Geurts (GK)
03. Stephanie van der Gragt
12. Jill Roord
13. Renate Jansen
15. Sisca Folkertsma
17. Kelly Zeeman
18. Vanity Lewerissa
19. Sheila van den Bulk
20. Dominique Janssen
21. Lineth Beerensteyn
22. Liza van der Most

Coach: Sarina Wiegman

Basiself Denemarken:
01. Stina Lykke Petersen,
05. Simone Boye Sørensen,
06. Nanna Christiansen,
07. Sanne Troelsgaard,
08. Theresa Nielsen,
09. Nadia Nadim,
10. Pernille Harder,
11. Katrine Veje,
17. Line Jensen,
18. Mie Jans,
19. Cecilie Sandvej.
Bank:
16. Maria Christensen,
22. Line Johansen,
02. Line Røddik,
04. Maja Kildemoes,
12. Stine Larsen,
13. Sofie Pedersen,
14. Nicoline Sørensen,
15. Frederikke Thøgersen,
20. Stine Pedersen,
21. Sarah Hansen,
23. Luna Gewitz.

Coach: Nils Nielsen




Denemarken

EK-Selectie:

Doel
01. Stina Lykke Petersen
16. Maria Christensen
22. Line Johansen

Verdediging
02. Line Røddik
03. Janni Arnth
05. Simone Boye Sørensen
08. Theresa Nielsen
15. Frederikke Thøgersen
18. Mie Jans
19. Cecilie Sandvej
20. Stine Pedersen
23. Luna Gewitz

Middenveld
04. Maja Kildemoes
06. Nanna Christiansen
07. Sanne Troelsgaard
11. Katrine Veje
13. Sofie Pedersen
17. Line Jensen
21. Sarah Hansen

Aanval
09. Nadia Nadim
10. Pernille Harder
12. Stine Larsen
14. Nicoline Sørensen



Selectie NL

EK-SELECTIE!

Doelvrouw
01. Sari van Veenendaal (Arsenal)
16. Angela Christ (PSV)
23. Loes Geurts (Paris Saint Germain)

Verdediging
02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (FC Rosengard)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

De Technische Staf bestaat uit:
Persvoorlichter: Pauline Siemers
Bondscoach: Sarina Wiegman
Assistent-coach: Arjan Veurink
Assistent-coach: Foppe de Haan
Keeperstrainer: Erskine Schoenmakers
Inspanningsfysioloog: Niels de Vries
Video analist: Judith Bloem
Arts: Karin Thijs
Fysiotherapeut: Kim Blewanus
Fysiotherapeut: Niels Veldman
Team manager: Sonja van Geerenstein
Kit manager: Robbie van Mourik


Historie

Historie tegen Denemarken

De teams speelden over de jaren heen twintigmaal. Nederland won vijf duels, waaronder de laatste vier, en speelde vijf keer gelijk. Het doelsaldo is in het voordeel van de Denen: 13-32.

Voor Jackie Groenen (foto), die donderdag haar clubgenoot Cecilie Sandvej ontmoet, is Denemarken een bijzondere tegenstander. Anderhalf jaar geleden, 22 januari 2016, debuteerde de middenvelder van Frankfurt in een met 2-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Denemarken.

Bondscoach Sarina Wiegman kwam als international vijf keer uit tegen Denemarken. Dat leverde 3x een gelijkspel en 2 nederlagen op.