AJAX Erop en niet eronder in de Champions League

AJAX verslaat Standard Luik met 3-0 en gaat door in de Champions League. Alledrie de wedstrijden gewonnen, knappe prestatie van de Amsterdamse ploeg. Veel succes in de ronde van de laatste 32. De loting hiervoor is a.s. vrijdag aanvang 13.30 uur.

Het laatste duel voor de kwalificatie Champions League was vanmiddag tussen het Belgische Standard Luik en de Ajax vrouwen. Standard Luik had een beter doelsaldo dan de Ajax vrouwen dus aan een gelijkspel zou de Belgische ploeg genoeg hebben. De Belgische club had tot vandaag nog nooit van Ajax verloren, allemaal tekenen die niet in het voordeel waren van de Amsterdamse Vrouwen. Echter vandaag was het D-Day van Ajax, het kwam zag en overwon. Goed gedaan!!!!
Coach: Benno Nihom begon met volgende basiself: 22. Eli Sarasola (GK), 02. Liza van der Most, 03. Stephanie van der Gragt, 04. Merel van Dongen, 05. Davina Philtjens, 07. Lois Oudemast (C), 10. Desiree van Lunteren, 11. Marjolijn van Den Bighelaar, 15. Linda Bakker, 16. Lucienne Reichardt, 20. Nicky Van Den Abbeele.

Kort verslag

De wedstrijd begint nogal fel, zowel Nicky van den Abbeele als Davina Philtjens pakten hun landgenoten stevig aan, maar de scheids floot hen telkens af. In de 9e minuut weer een aanval van Ajax maar Ellen Nelissen van Standard maakte in het strafschopgebied hands, gevolg penalty voor Ajax en Ellen kon gaan douchen. Desiree van Lunteren benutte de penalty en Ajax staat op voorsprong nu tegen 10 tegenstanders. Even later krijgt Nicky van den Abbeele geel, Ajax moet oppassen want de scheids wil het kort houden en trekt vrij rap een kaart.
In de 16e minuut een pasklare voorzet van Marjolijn van den Bighelaar en Linda Bakker schiet binnen. In de 25e minuut een assist van Linda Bakker en Desiree van Lunteren maakt haar 2e goal. Wat een weelde, binnen het half uur op een 3-0 voorsprong. Nu nog vasthouden en of uitbreiden. Ajax blijft in ieder geval aanvallen en de keepster van Standard heeft het erg druk. Er komt 1 minuut extra bij. In die 1e minuut van de blessuretijd trekt Stefanie vd Gragt aan de noodrem en ontvangt daarvoor een gele kaart.

Ruststand 3-0

De 2e helft begint met een wissel voor Standard en de Belgische ploeg trekt ten aanval. Ajax wordt in de verdediging gedrongen en verschillende Ajax speelsters doen dat volgens de scheids onreglementair, de Belgen kregen daarom verschillende vrije trappen waaruit geen doelpunt viel. Langzaam maar zeker komt Ajax weer in haar spel en zoekt de aanval. In de 60e minuut krijgt Karlijn Knapen geel voor een overtreding op Lois Oudemast, Lois blijft liggen. In de 63e minuut komt Kelly Zeeman erin voor de geblesseerde aanvoerster Lois Oudemast. In de 68e minuut weer een Ajax wissel, Sisca Folkertsma komt erin en Nicky van den Abbeele gaat eruit. Meteen daarna heeft Desiree een mooie kans om haar 3e goal te maken maar de Belgische keepster redt fabuleus ten koste van een corner. 79' Lachende gezichten op de tribune. Desiree van Lunteren loopt de scheids omver, ze staan samen weer op en gaan verder. In de 84e minuut geel voor Davina Philtjens en de laatste Ajax wissel, Toni Payne komt erin voor Marjolijn van den Bighelaar. Nog een paar minuten volhouden en de poulewinst zit in the pocket. Er komen 3 minuten blessuretijd bij. In die laatste minuten wisselt de Belgische coach nog een keer en krijgt Ellen Charlier van Standard geel.

Eindstand AJAX - Standard Luik 3-0 en AJAX gaat door naar de laatste 32.

Knappe prestatie van de Amsterdams ploeg.

wedstrijdverslag

AJAX VERSLAG

Klik hier voor: Tekst en foto's: Ajax.nl/Dries Govers

Ajax Vrouwen op superieure wijze naar Champions League-ticket

De Ajax Vrouwen hebben zich maandag op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de hoofdfase van de Champions League. Het derde en beslissende groepsduel tegen Standard Luik werd overtuigend met 3-0 gewonnen en daarmee historie geschreven. Voor het eerst in het bestaan van de Ajax Vrouwen komt het kampioenenbal naar Amsterdam!

In het Estlandse Pärnu was het affiche tussen Ajax en Standard Luik er één om de vingers bij af te likken. Beide ploegen hadden hun eerste twee duels gewonnen. Daarbij waren de Belgen licht in het voordeel vanwege een beter doelsaldo. Ajax moest dus winnen en slaagde met verve. Na een superieur eerste halfuur leidden de Ajacieden met 3-0 door goals van Desiree van Lunteren (2) en Linda Bakker. De Amsterdamse zege en het ticket voor de Champions League kwam vervolgens geen moment in gevaar.

Formatie
Coach Benno Nihom had de tegenstander goed geanalyseerd en startte met een verrassende tactiek. In een 5-3-2-opstelling waren Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen en Nicky van den Abbeele de (centrale) verdedigsters. Davina Philtjens en Liza van der Most bestreken de flanken, terwijl Bakker en Marjolijn van den Bighelaar het aanvalsduo vormden.

Vliegende start
Voormalig Standard-speelster Philtjens voorspelde al dat haar pude team verdedigend zou spelen en zou gokken op de counter. Dit bleek ook het geval. De Ajax Vrouwen waren vanaf de aftrap de bovenliggende partij. Na acht minuten voetballen speelde Ellen Nelissen even voor keepster, waardoor de bal op de stip ging. Ook kreeg de Belgische verdedigster rood voorgeschoteld. Van Lunteren twijfelde niet en schoot de bal snoeihard in de rechterbovenhoek: 1-0.

Ontketend
Vervolgens waren de Ajax Vrouwen ontketend en stapelden de kansen zich op. In de 16e minuut rondde Bakker een prachtige aanval af: 2-0. De counter uit het boekje begon bij Lucienne Reichardt die de zeer bedreven Van der Most wegstuurde. De rechtsback gaf een mooie bal op Van den Bighelaar die op haar beurt Bakker in staat stelde te scoren.

Binnen het halfuur maakte Van Lunteren het nóg mooier. Na een prachtige crosspass van Van der Gragt kon Philtjens terugleggen op Ajax’ nummer 10. In de combinatie kreeg ze de bal terug en schoot ze genadeloos binnen. De international bepaalde de ruststand op 3-0.

Professioneel uitgespeeld
Na de thee speelden de Ajax Vrouwen de wedstrijd professioneel uit. Het team van Nihom nam geen onnodige risico’s, waardoor het ook niet meer echt gevaarlijk werd. Loïs Oudemast leek nog even last te hebben aan haar kwetsbare knie en werd vervangen door Kelly Zeeman. Het was een heel klein smetje op een verder prachtige avond.

Scheidsrechter: Amy Rayner (ENG)
Assistent scheidsrechters:  Natalie Aspinall (ENG) en Karolin Kaivoja (EST)
4th Official: Reelika Turi (EST)
Toeschouwers:
Reporter: Ineke van der Louw
Fotograaf:

10e min. 1-0 Desiree van Lunteren (pen) (Aja)
16e min. 2-0 Linda Bakker (Aja)
25e min. 3-0 Desiree van Lunteren (Aja)

Kaarten:
09e min. direct rood voor Ellen Nelissen (Sta) (hands in de 16)
12e min. geel voor Nicky van den Abbeele (Aja)
45+1 min. geel voor Stefanie vd Gragt (Aja)