Oranje wint en gaat naar de kwartfinale!!

De Oranje Leeuwinnen hebben ook de derde en laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. In een spannend duel werd Belgie met 1-2 verslagen en is de kwartfinale een feit. De doelpunten van Nederland werden gemaakt door Sherida Spitse, dit was een penalty en Lieke Martens, die werd geholpen door een Belgisch been. Belgie is wel uitgeschakeld omdat Denemarken won van Noorwegen.

Bondscoach Sarina Wiegman begon met 2 wijzigingen in haar basiselftal, Liza van der Most speelt voor Desiree van Lunteren die ziek is geweest en Stephanie van der Gragt vervangt Mandy van de Berg.

Kort verslag

Door Angela van Oijen

Om 20:45 uur mag Nederland de aftrap nemen van deze wedstrijd. Oranje begint nerveus aan de wedstrijd. Maar langzaam maar zeker begint er iets meer rust in team te komen. Nederland begint wat kansjes te creëren op de rechterkant door de snelheid van Shanice van de Sanden. In de 13e minuut een nare botsing tussen Anouk Dekker en Maud Coutereels, die met de hoofden tegen elkaar komen. Anouk Dekker wordt in de kleedkamer behandeld en Coutereels op het veld en later langs de lijn. Inmiddels heeft de wedstrijd bijna 5 min stil gelegen en spelen ze even 10 tegen 10 maar voordat Nederland een hoekschop gaat nemen komen beide speelsters weer in het veld met een hoofdbandage. Uit de hoekschop komt overigens geen gevaar.

In de 26e minuut een goede aanval van Nederland en Jackie Groenen wordt neergelegd in het strafschopgebied.
Penalty!! Wederom is het Sherida Spitse die de bal pakt en foutloos binnenschiet. 0-1!!!

Nederland lijkt de zenuwen van de beginfase van zich af te hebben gespeeld en er volgen wat leuke aanvallen die verder niks opleveren. De Red Flames komen er ook wel af en toe door maar echt heel gevaarlijk kunnen ze niet worden en alle ballen op doel zijn voor Sari van Veenendaal. 6 Minuten extra tijd komen erbij waarin het spel op en neer gaat met nog een goede aanval over links die opgezet wordt door Kika van Es.
En ook nog een goede aanval over rechts en een corner volgt in de laatste minuut van de extra tijd, helaas zonder verder resultaat. Foto: Anouk Dekker in kopduel met Coutereels!

We gaan rusten met een 0-1 voorsprong.

De Oranje Leeuwinnen beginnen ongewijzigd aan de 2e helft. Bij Belgie is er één wissel. Oranje begint goed aan de 2e helft door
een mooie actie van Lieke Martens, waarbij ze 2 Belgen het bos in stuurt, wordt de bal in het strafschopgebied gebracht maar een echte doelpoging volgt er niet. In de 56e minuut een goede kans voor Belgie maar Cayman schiet de bal over het doel. In de 58e minuut komt eindelijk Vivianne Miedema tot een echte poging tot schieten maar ze kan hiervan geen gebruik maken en schiet de bal recht in de handen van de Belgische keepster. In de 59e minuut komt de bal via een ingooi bij Tessa Wullaert en deze schiet lukraak de bal het strafschopgebied in en Sari van Veenendaal zit helemaal mis en de 1-1 is een feit.
Hierna volgt er weer een goede kans voor België maar er wordt gevlagd voor buitenspel. Oranje begint onrustiger en slordiger te spelen.
Inmiddels zijn er al 4 speelsters die een gele kaart te pakken hebben waaronder de 3 Oranje Leeuwinnen. Anouk Dekker, Danielle van de Donk en Vivianne Miedema.

Dan in de 74e minuut goede actie van Jackie Groenen die de bal op het middenveld verovert en Lieke Martens wegstuurt en deze schiet op de goal, de bal vindt nog een Belgisch been van Heleen Jaques en hij gaat tussen de palen en het staat 1-2!!!
Direct na het doelpunt wordt Danielle van de Donk gewisseld voor Kelly Zeeman. Na wederom een goede aanval van Nederland volgt er een hoekschop maar niet voordat Jill Roord in het veld is gekomen voor Jackie Groenen. De corner levert niks op.
In de 84e minuut een goede aanval van Belgie maat de bal wordt voorlangs geschoten zonder dat deze wordt aangeraakt. In de 85e minuut een goede voorzet van Shanice van de Sanden, maar de kopbal van Vivianne Miedema vindt weer de keepster. Hierna de laatste wissel van Nederland, Vanity Lewerissa komt erin voor Vivianne Miedema.
Een vrije trap voor Belgie nadat Stephanie van der Gragt geel heeft gepakt na een overtreding maar de bal wordt overgeschoten. Er komen 4 minuten extra tijd bij en dit mag toch niet meer mis gaan voor de Oranje Leeuwinnen. Toch wordt Belgie nog heel gevaarlijk in de 91e minuut maar van Veenendaal tikt de bal over het doel, de corner die daarop volgt is ook weer gevaarlijk en Kika van Es houdt op de doellijn de bal uit het doel. Er volgen nog 2 corners maar Belgie weet hieruit niet meer echt gevaarlijk te worden. Oranje houdt stand en het eindsignaal klinkt. Belgie is uitgeschakeld want Denemarken wint van Noorwegen en de Oranje Leeuwinnen gaan als groepshoofd door naar de kwartfinale!!!

Gefeliciteerd met dit SUPER resultaat!!

Verslag

De oranje leeuwinnen bereiken de kwartfinales op #OnsEK
Door Andrew Jacobs

Onze reporter Andrew Jacobs was aanwezig in het Noord-Brabantse Tilburg waar de OranjeLeeuwinnen de burenwedstrijd speelden tegen de Red Flames oftewel België.
Beide partijen wilden voor de winst gaan, alhoewel Oranje aan 1 punt genoeg had maar de Red Flames deze wedstrijd moesten winnen.
Voor 12.697 toeschouwers speelde dit allemaal af in het Koning Willem ll stadion waar normaal eredivisieclub Willem ll hun wedstrijden speelt.

De Belgische equipe onder leiding van coach Ives Serneels begon erg goed aan de wedstrijd, de druk was hoog. Davina Philtjens gaf de bal voor het doel maar Janice Cayman kon er net niet bij daarna was het Oranje met Shanice van de Sanden over de rechterflank. Zij probeerde het van ver maar werd een makkelijke prooi voor Red Flame goalie Justien Odeurs.
Liza van der most die de bal passte naar Shanice en een voorzet gaf op Lieke Martens maar ze schoot de bal over het doel.

Kopduel en Penalty
Red Flame Maud Coutereels en Anouk Dekker kwamen in een duel met de hoofden tegen elkaar en moesten allebei verder spelen met een soort tulband.
We zitten alweer in de 19e minuut, aanval Oranje, Lieke legt de bal voor maar werd weggewerkt tot hoekschop.
7 minuten daarna werd in een actie Jackie groenen onderuit gehaald en de Duitser scheidsrechtster Bibiane Steinhaus wees resoluut naar de strafschopstip.
De strafschop werd er feilloos ingeschopt door Sherida Spitse, 1-0.
Nederland leek verlost van de druk, maar gelijk daarna was het bijna aan de andere kant raak door Tine de Caigny.

We zitten inmiddels in de 38e minuut waar Shanice een strakke bal voor het doel gaf maar Vivianne Miedema kon er net niet bij om af te ronden.
Nog dezelfde minuut Maud lange bal op Davina die de bal voor het doel gaf maar de bal bereikte net Tessa Wullaert niet en werd voor Oranje goalie sari van Veenendaal.
Daarna werd Shanice weggestuurd en gaf de bal voor het doel maar Heleen Jacques kon er nog net een hoekschop van maken. Vanwege de blessurebehandeling van Maud en Anouk werd er 6 minuten bijgeteld en daarna floot de scheidsrechtster voor het rustsignaal.

Inmiddels was bekend dat Denemarken met 1-0 voor stond tegen Noorwegen (die vlak voor rust een penalty misten) en wisten de Red Flames wat hun te doen stonden.

De 2e helft was nog maar net bezig en daar was een lange bal van Kika van Es op Lieke die de bal voorgaf maar het was goalie Justien die de bal nog net weg kon tikken.
Er was van alles te zien in deze wedstrijd zo zagen we hoogstandjes van Lieke en Jackie, Montpellier-speelster Janice dus ploeggenoot van Anouk schoot nog rakelings over het doel.

Doelpunt uit het niets
Uit het niets scoorde Belgie de gelijkmaker, hoge bal van Tessa waarbij Sari net niet bij kon (want stond iets te ver voor haar goal en moest teruglopen), 1-1.
In de 74e minuut, stofzuiger, stoorzender hoe je haar ook wilt noemen Jackie Groenen ontfutselde de bal van haar tegenstandster en passte de bal naar Lieke die op doel schoot, onderweg veranderde de bal van richting door Heleen en viel achter de verbouwereerde Justien in het doel, 2-1.

Slotfase
Oranje dus weer op voorsprong, in de 84e minuut waar Tessa Wullaert werd weggestuurd en de bal voor het doel gaf maar daar was Janice net te laat om af te ronden.
Gelijk daarna was het aan de andere kant Vivianne die op doel kopte maar de bal werd voor Justien. Miedema werd gewisseld voor de PSV-aanvalster, Vanity Lewerissa.
Een voorzet van Shanice waar de ingevallen Vanity Lewerissa net niet bij kon.

Ook bij de Red Flames kwam de net ingevallen Jana Coryn onderuit gehaald randje strafschopgebied. Ajacied Davina nam de vrije trap en schoot de bal hoog over het doel.
De tijd begon te dringen want de Red Flames moesten nog 2x scoren om de kwartfinale te bereiken.
Tessa Wullaert schoot nog op doel maar de bal kon nog net ternauwernood door Sari over het doel gitikt worden. Uit de 2 hoekschoppen waarvan uit de 1e hoekschop de kans daar was voor Belgie, maar Kika van Es werkte de bal tot corner.
De 2e hoekschop leidde ook tot niets.

Tegenstander 1/4 finales
De Duitse scheidsrechtster Bibiane Steinhaus floot voor het eindsignaal zodat Oranje verder gaat naar de kwartfinale. Wie zijn gaan treffen dat is nog niet bekend, Zweden of Duitsland. Nederland speelt dus tegen de runner-up van groep B. De voorkeur bij de bondscoach is Zweden! Morgenavond zullen we het weten.

De Red Flames gaan naar huis maar dat doen ze zeker met een opgeheven hoofd want ze hebben goed gepresteerd op een 1e EK ooit.

Lieke Martens werd net zoals tegen Noorwegen gekozen tot speelster van de wedstrijd bij velen onduidelijk want dat had tegen Noorwegen Jackie moeten zijn en nu tegen de Red Flames dus ook.

OnsOranje

Bron: KNVB Media

Oranje Leeuwinnen ongeslagen naar laatste acht op EK.

De OranjeLeeuwinnen behoren op het Europees kampioenschap in eigen land tot de acht beste landen. Een nieuwe overwinning met het kleinste verschil (1-2) op België was ruim voldoende voor een plaats in de kwartfinale.

De rekenmeesters konden zich sinds donderdagavond heerlijk uitleven. Tal van scenario’s waren mogelijk bij de ontknoping in poule A. Zelfs het nog puntloze Noorwegen had voorafgaand nog een – weliswaar minieme – kans op een vervolg in het toernooi. En Nederland? Dat had aan een gelijkspel voldoende om zich te scharen bij de acht kwartfinalisten. Pas bij een nederlaag tegen de Zuiderburen zou voor de OranjeLeeuwinnen het betere rekenwerk beginnen.

Opluchting
De opluchting was maandagavond in heel Nederland groot toen bleek Lieke Martens ‘gewoon’ inzetbaar was. De wissel die zich in defensief opzicht al een aantal dagen aandiende, werd daadwerkelijk doorgevoerd. Aanvoerder Mandy van de Berg werd door bondscoach Sarina Wiegman gepasseerd ten faveure van Stefanie van der Gragt. Ajacied Liza van der Most verving ploeggenoot Desiree van Lunteren, die ziek was geweest.

Het was niet de eerste helft van de Belgische Maud Coutereels. Ze was haar directe tegenstander Shanice van de Sanden meer dan eens volledig kwijt. Na een kwartier ging ze een stevig kopduel aan met Anouk Dekker en moest dat bekopen met een gescheurde wenkbrauw en het dragen van een tulband.

Strafschop
Net bekomen van de schrik maakte ze een lompe overtreding op Jackie Groenen: strafschop. Net als tegen Denemarken mikte Sherida Spitse met precisie: 1-0.

Omdat ook Denemarken al snel scoorde tegen Noorwegen, wist België dat het moest winnen om uitzicht te houden op de kwartfinale. In de eerste helft kwamen de Red Flames welgeteld één keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel. In de veertigste minuut plukte keeper Sari van Veenendaal eenvoudig een voorzet uit de lucht.

Flanken
Na een wat weifelend begin was Oranje, zoals zo vaak, gevaarlijk via de razendsnelle flanken. Maar een gebrek aan bruikbare voorzetten aan spits Vivianne Miedema voorkwam meer gevaar. Miedema speelde sowieso een vrij eenzame eerste helft. Of ze werd niet gezocht, of ze werd niet gevonden.

En toen. Was daar ineens de gelijkmaker. Natuurlijk, even daarvoor was daar al Janice Cayman, die gevaarlijk voor Van Veenendaal opdook. Maar toen was daar die gruwelijke misser van de keeper, die afgelopen donderdag nog zo werd bewierookt. Ze wimpelde de heldenstatus vriendelijk af, alsof ze wist dat het de volgende wedstrijd weer anders kon zijn. En het werd anders. Ze ging compleet onder een hoge bal van Tessa Wullaert door.

Spannend
Net als in de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken speelde Nederland na rust zeker niet haar beste spel. Het was moeizaam, het werd spannend. Toch kwam het wel op een nieuwe voorsprong, toen een poging van Lieke Martens via een Belgisch been werd gepromoveerd tot doelpunt. De toevalstreffer haalde direct ook de meeste spanning uit het duel.

De OranjeLeeuwinnen mogen op ‘hun’ EK blijven dromen. En zijn in ieder geval de lastige poule A pijnvrij doorgekomen. Ongeslagen zelfs. De volgende opponent komt uit poule B en wordt dinsdag bekend. Duitsland, Zweden en Rusland strijden daarin voor twee plaatsen in de kwartfinale. In het kielzog van poulewinnaar Nederland gaat ook Denemarken naar de kwartfinale.

Scheidsrechter: Bibiana Steinhaus (DUI)
Assistent scheidsrechters:  Katrin Rafalski (DUI) en Sian Massey (ENG)
4th Official: Kateryna Monzul (Oekraine)
Toeschouwers:  12.697
Reporter: Andrew Jacobs i.s.m. Angela van Oijen
Fotograaf: Henk Dil en Roel Ubels - meer foto's zie straks Gallery > EK 2017 NL

Bijzonderheid: Player of the match Lieke Martens!

02. Desiree van Lunteren (Ajax)
03. Stefanie van der Gragt (van Bayern München naar Ajax)
04. Mandy van den Berg (Reading FC)
05. Kika van Es (van Achilles’29 naar FC Twente)
17. Kelly Zeeman (Ajax)
19. Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF)
20. Dominique Janssen (Arsenal)
22. Liza van der Most (Ajax),

Middenveld
06. Anouk Dekker (Montpellier HSC)
08. Sherida Spitse (FC Twente)
10. Daniëlle van de Donk (Arsenal)
12. Jill Roord (van FC Twente naar Bayern Munchen)
14. Jackie Groenen (FFC Frankfurt)

Aanval
07. Shanice van de Sanden (Liverpool FC)
09. Vivianne Miedema (van Bayern München naar Arsenal)
11. Lieke Martens (FC Rosengard)
13. Renate Jansen (FC Twente)
15. Sisca Folkertsma (van PSV naar Ajax)
18. Vanity Lewerissa (PSV)
21. Lineth Beerensteyn (van FC Twente naar Bayern Munchen)

Tegenstander België
België, dat voor het eerst in de geschiedenis deelneemt aan een Europese eindronde, heeft het in kwalificatiegroep 7 niet echt lastig gehad. De ploeg van bondscoach Ives Serneels verloor slechts één wedstrijd. Dat betrof de laatste thuiswedstrijd tegen het toen al voor het EK geplaatste Engeland (0-2). De ontmoeting met de Engelsen in Rotherham eindigde een half jaar daarvoor nog in 1-1. Van de resterende zes kwalificatiewedstrijden (tegen Servië, Estland en Bosnië en Herzegovina) won België er vijf. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Servië (1-1) morste de ploeg twee punten.

De Red Flames wisten tijdens hun EK-debuut afgelopen zondag niet van Denemarken te winnen. In Doetinchem werd het 1-0 voor Denemarken. België herstelde zich afgelopen donderdag in het tweede EK-treffen, door de Noorse vrouwen met 2-0 te verslaan.
31e ontmoeting

De OranjeLeeuwinnen en Red Flames hebben elkaar in het verleden dertig maal binnen de lijnen van het voetbalveld ontmoet. Twintig keer was er winst voor Nederland en vijfmaal werden de punten gedeeld. Belgïe trok vijf maal aan het langste end, maar nooit met meer dan één doelpunt verschil. Het doelsaldo is met 80-29 ruim in het voordeel van Oranje. Ajacied Kelly Zeeman debuteerde in 2013 in en tegen België. De oefenwedstrijd resulteerde in een 3-2 overwinning voor de Nederlanders.

Regeling gelijk eindigen

Wanneer twee of meer teams in de groep gelijk eindigen, worden de volgende criteria toegepast om de rangorde te bepalen:
a. onderling resultaat
b. doelsaldo in de onderlinge duels
c. meeste doelpunten vóór in de onderlinge duels
d. als hierna nog steeds twee teams steeds gelijk staan, worden de criteria a t/m c opnieuw toegepast op de duels van deze teams om de rangorde te bepalen. Als ook dit geen doorslag geeft, zijn achtereenvolgens de criteria e tot en met h van toepassing.
e. doelsaldo in alle groepswedstrijden
f. aantal gescoorde doelpunten voor in alle groepswedstrijden
g. laagste score op basis van gele en rode kaarten tijdens de groepswedstrijden (rood = 3 punten, geel = 1 punt, uitsluiting na twee gele kaarten in één wedstrijd = 3 punten).
h. plaats op de UEFA women's national team coefficient ranking voor de loting

Duitse arbitrage
De ontmoeting tussen België en Nederland staat maandag onder leiding van de ervaren Bibiana Steinhaus. De 38-jarige Steinhaus, afkomstig uit buurland Duitsland, heeft sinds 2005 haar FIFA-badge en was actief op diverse Europese en mondiale eindtoernooien. Haar asssistent Katrin Rafalski heeft eveneens de Duitse nationaliteit, terwijl haar andere assistent, Sian Massey, uit Engeland komt. De Française Stéphanie Frappart treedt op als vierde official.

Groenen op 'scherp'
Jackie Groenen staat tijdens de ontmoeting met België ‘op scherp’ als het gaat om gele kaarten. De speelster van FF Frankfurt werd in de eerste wedstrijd tegen Noorwegen geboekt door scheidsrechter Stéphanie Frappart. Bij een volgende – tweede – boeking, is Groenen automatisch voor de eventuele kwartfinale geschorst. Bij de ploeg van België hebben de bij Ajax spelende Davina Philtjens en de Anderlecht-speelsters Aline Zeler en Heleen Jaques al een kaart achter hun naam staan.

Spelers die tijdens het Europees kampioenschap een tweede gele kaart krijgen, zijn automatisch voor het volgende duel geschorst. Een speler die tijdens een wedstrijd uit het veld gestuurd wordt als gevolg van een directe rode kaart of twee gele kaarten, moet ook tenminste een duel vanaf de kant toekijken. Na de kwartfinales kunnen spelers met een enkele gele kaart achter hun naam weer met een schone lei beginnen. Ontvangt iemand echter in de kwartfinales zijn tweede gele kaart of een rode kaart, dan heeft dit wel gevolgen voor de daarop volgende wedstrijd(en).