Wedstrijdverslag: Noordzee - Pernis | Ronde 16 | Eredivisie Zaal 2011-2012

Toeschouwers : 60

Verslag Noordzee
Door Jerry van Toor

Pernis wint van de dames van Noordzee
Vrijdagavond speelden de Scheveningse dames van Noordzee de streekderby tegen Pernis uit Schiedam. Het werd voor het ,in groten getale opgekomen, neutrale publiek een boeiende wedstrijd. Noordzee dat dit seizoen vele tegenslagen heeft te incasseren kon deze avond géén beroep doen op Liesbeth Migchelsen (als assistent coach mee met Oranje onder 19) en Brit Bruinsma (scheurtje opgelopen tijdens werk in het enkel gewricht). Zo moest coach Jerry van Toor weer puzzelen om tot een opstelling te komen. Ramona van der Harst en Anouk van de Heuvel waren deze avond de stand in voor beide speelsters.

Al direct vanaf het beginsignaal zochten beide ploegen de aanval en dat leverde leuke momenten voor het doel op. Noordzee kwam op voorsprong via Debbie van Toor: 1-0. Een prima aanval werd door haar bij de tweede paal het doel binnen geschoten. De dames van Pernis lieten zich onder aanvoering van Suzanne Bakker hierdoor niet uit het veld slaan en tekenden enigszins gelukkig de 1-1 aan. Ondanks deze tegenslag probeerde Noordzee de ruggen weer te rechten.  Pernis sloeg echter genadeloos hard toe, want binnen enkele minuten stonden zij op een 1-3 voorsprong waarbij de laatste treffer een vlammend schot van Suzanne Bakker het kruis in vloog. Dit was tevens de ruststand.

Slordigheden
Na rust sloeg Pernis wederom toe en kwam op een 1-4 voorsprong. Noordzee probeerde onder de druk van Pernis vandaan te komen. Enkele slordigheden bij Pernis zorgden ervoor dat Noordzee via Ramona van der Harst de 2-4 kon aantekenen. Noordzee probeerde de aansluitingstreffer te forceren, maar kreeg de deksel op de neus want wederom was het Pernis dat toesloeg: 2-5. Bij Noordzee was op dat moment de pijp leeg en Pernis maakte daar dankbaar gebruik van en kon zo simpel uitlopen naar een 3-7 overwinning. Ramona Lukassen nam het derde Scheveningse doelpunt voor haar rekening nam. Met nog vijf duels voor de boeg zal Noordzee alle zeilen bij moeten zetten om uit de negatieve spiraal te komen.

De volgende wedstrijd zal worden aangetreden tegen FC Gelre dat afgelopen vrijdag om het kampioenschap tegen een gevoelige nederlaag aanliep.  De wedstrijd wordt 9 maart gespeeld en begint om 20.30 uur in sporthal Beatrix Centrum in Wehl.

Verslag Pernis
Door Wendy van Rietveld

Vandaag de Zuid-Hollandse streekderby tussen twee teams die al jaren aan elkaar gewaagd zijn en elkaar goed kennen.

De beginfase was voor de thuisploeg die probeerde de solide organisatie van Pernis uit elkaar te spelen. Al na zes minuten lag de bal achter keepster Jora Wolfgram toen de speelsters van Pernis stil stonden en de nummer 6 van Noordzee vrij binnen kon schieten bij de tweede paal. Nu gooide Pernis het tempo wat omhoog en kwam het al combinerend tot aanvallen. Keepster Krishna Meeuwis hield haar team in eerste instantie nog op de been met twee goede reddingen maar in de negende minuut had zij geen antwoord op een hard schot van Samira Elbiyar na een individuele actie. Na de gelijkmaker golfde het spel even op en neer en Noordzee probeerde vooral met afstandschoten Jora te verrassen, echter werden alle schoten goed geblokt. Na dertien minuten een goede snelle actie van Stephanie Valk, een schot wat nog half gekeerd kon worden door Krishna Meeuwis maar Rochella Becker die alert reageerde en de rebound binnen kon koppen.

Een halve minuut later was het wederom Stephanie Valk die aan de basis stond van een goal. Dit keer bediende zij Suzanne Bakker die van net over de middenlijn snoeihard de bal in de kruising schoot. Een prachtige goal waarmee de captain haar team weer eens een goede dienst bewees en de toon zette voor het restant van de eerste helft. In de 16e minuut volgde Nadia Roukes namelijk haar voorbeeld door de bal na goed afleggen van Rochella Becker vol op de slof te nemen en de 1-4 aan te tekenen. Deze bal kan keepster Krishna alleen gehoord hebben. Een minuut na deze twee mooie treffers kon Noordzee
profiteren toen Pernis niet snel genoeg omschakelde. Het was Ramona van der Harst die de 2-4 binnen kon lopen bij de tweede paal.

Het begin van de tweede helft was niet spectaculair. Beide ploegen speelden degelijk en er ontstonden alleen wat kleine kansjes. In de 27e minuut veerden de supporters van Pernis weer op toen Stephanie Valk Rochella Becker wist te vinden. Goed meegelopen schoot zij bij de tweede paal de 2-5 achter Krishna. Pernis leek nu vleugels te krijgen en legde de ene na de andere snelle mooie combinatie op de vloer. Noordzee kreeg wel nog een grote kans maar Jora Wolfgram keerde knap een hard genomen vrije trap. Nog geen twee minuten later was het Samira Elbiyar die met de bal aan de voet goed naar binnen trok en een bal op maat gaf aan haar maatje Lenie Mendes Fernandes.

De topscorer van Pernis wist wel raad met dit buitenkansje en maakte de 2-6. Noordzee bleef dapper strijden maar kon geen moment in hun spel komen en het Pernis echt moeilijk maken. Wel profiteerden zij optimaal van de ruimte die Pernis open liet in de omschakeling door vier tegen één een aanval goed uit te spelen en de 3-6 op het bord te zetten. Het was Ramona Lukassen die al glijdend het laatste tikje gaf. Maar direct hierna wisten de Rotterdamse dames weer snel uit te breken via Lenie Mendes Fernandes die een bal op maat gaf op Francisca Schols. De 3-7 was een feit en met nog 1,5 minuut te spelen speelde Pernis de wedstrijd zakelijk uit en gunde het Suzanne Bakker een publiekswissel.

Waar in deze competitie regelmatig commentaar is op de scheidsrechters moet vandaag gezegd worden dat de arbiters het goede voorbeeld gaven van hoe een wedstrijd op dit niveau geleid dient te worden. Eerlijk, rustig en duidelijk zonder zelf op de voorgrond te willen treden. Hier mag ook weleens een complimentje voor gegeven worden.