Wedstrijdverslag: PEC Zwolle - Ajax | Ronde 12 | Eredivisie Veld 2016-2017

Wedstrijddatum: vrijdag, 09 december 2016
Speellocatie: MAC3Park

Bron: site PEC Zwolle

Zakelijk Ajax Vrouwen wint ook in Zwolle

Vrijdagavond stond de wedstrijd tussen PEC Zwolle Vrouwen en de vrouwenselectie van Ajax op het programma. Een duel tussen de koploper en de nummer laatst van de Eredivisie Vrouwen. Het elftal uit Amsterdam is bezig aan een indrukwekkende reeks. Zo is het nog ongeslagen in de competitie en won het maar liefst tien van de elf gespeelde wedstrijden. Bij de Zwollenaren begon Lauri Weijkamp in de basisopstelling. Zij verving de geblesseerde aanvaller Rebecca Doejaaren.

Ondanks het grote verschil in punten op de ranglijst, laat PEC Zwolle Vrouwen zien niet bang te zijn. Vol energie begint het elftal van trainer/coach Carin Meesters-Bakhuis aan de wedstrijd. Zo zijn de Blauwvingers meerdere keren dreigend via rechtsbuiten Esmee de Graaf, maar dit resulteert verder niet echt in grote kansen. Na een poging van Merel van Dongen, krijgt Ajax Vrouwen in de twaalfde minuut de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Soraya Verhoeve kan vrij richting het Zwolse doel lopen, maar ze trapt de bal over het doel van keepster Nadja Olthuis heen. Na een half uur zijn het opnieuw de Amsterdammers die dichtbij een treffer zijn. Marjolijn van den Bighelaar ziet haar inzet op de paal belanden, waarna de return van Kelly Zeeman een prooi is voor Olthuis. Eén minuut later trapt Verhoeve het leer voor het doel. Desiree van Lunteren glijdt de voorzet langs de doelvrouw van PEC Zwolle, maar ook naast de paal. Zodoende blijft de tussenstand 0-0. Ondanks dat de bezoekers uit Amsterdam wat meer kansen hebben gecreëerd, blijven de Zwollenaren goed meespelen en druk naar voren zetten. Na pogingen van Judith Frijlink en Suzanne Giesen uit vrije trappen, ontvangt Van den Bighelaar de bal in de 43 e minuut vrij in het zestienmetergebied. Ze trapt op doel, maar Olthuis pareert deze inzet met een briljante redding. Beide elftallen lijken vervolgens met een gelijke stand te gaan rusten, maar niets blijkt minder waar. Een korte hoekschop van Ajax Vrouwen komt terecht bij Davina Philtjens. Zij lepelt de bal voor het doel, waarna Zeeman van dichtbij hard binnenkopt: 0-1.

Na tien minuten in de tweede helft te hebben gespeeld krijgt Ajax Vrouwen kort achter elkaar twee grote kansen. Nadat Desiree van Lunteren de bal naast heeft geschoten, kan Marlous Pieete op het doel van PEC Zwolle Vrouwen aflopen. Olthuis is echter attent en plukt de bal voor haar voeten weg. In de 61 e minuut ontvangt Weijkamp de bal op de rechterflank. Ze probeert het van afstand en ziet dat haar schot in het zijnet terechtkomt. Een goede poging van de Zwolse jongeling. Nadat invaller Betsy Hassett namens Ajax Vrouwen nog een grote kans heeft gemist, komt de bal in de 69 minuut rond de middenlijn voor de voeten van Yvette van Daelen terecht. De aanvaller van de Zwolse ploeg ziet dat de Amsterdamse keepster ver voor haar doel staat en vuurt vervolgens een kanonskogel af. Eli Sarasola Nieto is echter op tijd terug om haar inzet te vangen. Nadat de goed keepende Olthuis nog een inzet van Van Lunteren pareert, is het na 71 minuten wel raak voor de bezoekers. Met een diagonaal schot zet Soraya Verhoeve de tweede treffer van de avond op het scorebord: 0-2. Na nog kansen voor Van den Bighelaar en PEC Zwolle Vrouwen-speelster Maxime Bennink, gooit de selectie uit Amsterdam het duel vlak voor tijd in het slot. Door doelpunten van Hassett en Inessa Kaagman eindigt de wedstrijd uiteindelijk in 0-4. Hierdoor blijft Ajax Vrouwen in de competitie ongeslagen en moeten de Zwollenaren zich opmaken voor het eerstvolgende duel tegen sc Heerenveen Vrouwen.

Ajax Vrouwen naar ruime zege bij Zwolle

De Ajax Vrouwen hebben het uitduel met PEC Zwolle eenvoudig gewonnen. Op slag van rust benutte het team van trainer Ed Engelkes via Kelly Zeeman eindelijk één van de vele kansen. In de tweede helft liep Ajax dankzij Soraya Verhoeve, Betsy Hassett en Inessa Kaagman uit naar 0-4.

De selectie van de Ajax Vrouwen heeft weer een speelster terug. Na een jaar blessureleed sloot Lauren Delleman voor het eerst weer aan bij de wedstrijdselectie. Tot speelminuten kwam het echter nog niet. Engelkes: ,,Dit was niet de wedstrijd voor haar om een rentree te maken. De beide centrale verdedigers, Koster en Van Dongen, stonden zo gefocust te spelen, dan moet je die er niet uithalen."

Steeds meer kiest Engelkes voor vastigheden. Dus stond nu hetzelfde team in het veld als vorige week tegen sc Heerenveen.

Het verschil tussen de nummer 1 Ajax en nummer laatst PEC Zwolle was evident. In Amsterdam had Ajax al met 5-0 gewonnen en ook aan de IJssel had de koploper het hoogste woord. Maar zoals vaker dit seizoen benutte het team de vele kansen te weinig. ,,Het was niet onze beste wedstrijd, maar ondanks dat kregen we wel veel kansen", had Engelkes geconstateerd.

Goede mogelijkheden De eerste kans was voor Soraya Verhoeve, maar ook Desiree van Lunten en Marjolijn van den Bighelaar hadden goede mogelijkheden waarbij Marjolijn nog tegen de paal schoot. Gelukkig kwam het verschil in kwaliteit voor rust nog - enigszins - op het scorebord. Kelly Zeeman kopte de bal na een voorzet van Davina Philtjens raak, 0-1. ,,Gelukkig viel die goal. Anders had Zwolle onterecht nog zoiets gehad van 'dat hebben we goed gedaan'", aldus Engelkes.

In de tweede helft verdubbelde Soraya Verhoeve in de zeventigste minuut de score. Kort daarna werd zij gewisseld voor Chantal de Ridder. ,,Soraya heeft veel gespeeld de laatste tijd en had ook weer veel energie in deze wedstrijd gestoken", verklaarde Engelkes zijn wissel. Later kwam ook Inessa Kaagman binnen de lijnen. De invalsters, eerder was Betsy Hassett al binnen de lijnen gekomen, gaven hun visitekaartje af aan de trainer. Eerst scoorde Hassett en later schoot ook Kaagman raak. ,,De speelsters zijn qua niveau steeds dichter naar elkaar toegegroeid", gaf Engelkes aan. ,,Zij hebben andere kwaliteiten dan de basis en de tegenstander zal ook moe zijn geweest, maar ze hebben het prima ingevuld. Het maakt het voor mij lastiger om keuzes te maken in wie ik wel of niet opstel."