Wedstrijdverslag: Fortuna W. 1 - Reiger Boys 1 | Ronde 19 | Topklasse 2011-2012

(0 : ) (0 : )

Wedstrijddatum: zaterdag, 21 april 2012
Aanvangstijd: 12:30 u

geel

Wedstrijd is oorspronkelijk uitgesteld vanwege de 2e EK O19 ronde waar Fortuna speelsters Marieke Ubachs en Myrusha Victoria aan meedoen en is alsnog op 21 april gespeeld.

Fortuna moet onderspit delven tegen Reiger Boys
door Kees Klinkenberg

Dé Noord Hollandse derby in de Vrouwen Topklasse tussen Fortuna en Reiger Boys is in het voordeel van de Heerhugowaardsen uitgepakt. De 1-3 zege maakt dat het voor de Fortuna Vrouwen nu heel erg moeilijk gaat worden om in de Topklasse te blijven. En die constatering is droevig als deze vanuit Wormerveer getrokken moet worden.

Op de één of andere manier is bij dit soort wedstrijden – waar er flink wat druk op zit – gelijk te merken dat iedereen net effe anders in zijn vel steekt. Het zorgt ook voor veel – misschien wel heel veel – onnodig balverlies. Aan beide kanten in eerste instantie nog zonder dat dit verstrekkende gevolgen had.
Binnen vier minuten stond Bouchra Moudou al oog in oog met fortuna keeper Ubachs. Als zo vaak dit seizoen wist zij het gevaar te weren. Na een kwartier leek een kopbal van Fortuna routinier Marlous van Petersen de goede weg op te gaan. Het was echter Jesdca Willemsen die de 1-0 wist te voorkomen.
Wat volgde was ongeveer een twintigtal minuten waarin beide ploegen niet voor echt gevaar dan wel goed voetbal wisten te zorgen. Pas in de 34e minuut zorgde een F-corner voor opwinding in het Reiger strafschopgebied. De bal kon echter van de lijn getrapt worden. De F-voorwaarsten leken apathisch toe te kijken. Op slag van rust zorgde Fortuna nog voor voldoende druk, maar de echte overtuiging leek te ontbreken.

Bij rust stond er daardoor nog een dubbelblanke stand op het scorebord. Na de thee zette de thuisploeg gelijk stevig aan. Een doelpunt hing in de lucht. Eerst was het Roxanne Koopman die leek te gaan scoren en ook in de rebound kreeg Sheryl de Boer die mogelijkheid. Helaas voor alles wat Fortuna was bleef Jesca Willemsen in de weg staan.
Na deze situatie wist diezelfde Jesca goed in te grijpen en raakte daarbij geblesseerd. De wonderspons deed zijn werk en zij kon – bij gebrek aan een wisselkeeper – haar wedstrijd vervolgen. Hoewel Fortuna een licht overwicht bleef houden zorgde een overtreding op Sharon Kok voor een strafschop in Reiger Boys voordeel. Deze onverwachte kans werd door Aaike Verschoor bekwaam ingeschoten.
Fortuna moest die tegenslag verwerken. Het initiatief kwam toch weer in handen van de gastvrouwen. In de 80e minuut was het echter Bouchra Moudou die op een prachtige wijze de 0-2 inschoot vanaf ongeveer 25 meter. Vlak daarna was het Lisette Tromp die even fraai de 1-2 in wist te schieten. Haar bal verdween keurig in de kruising. Op dergelijke momenten ligt het voor de hand dat Fortuna gas gaat geven en wellicht de gelijkmaker gaat produceren. Op zich zou dat ook terecht zijn geweest. Helaas voor Fortuna was het meteen uit de aftrap Bonnie Smit die de 1-3 maakte. Dat was tevens de eindstand.

Wedstrijdverslag Reiger Boys

door Simone Verschoor

Een streekderby in de Topklasse afgelopen zaterdag: Fortuna tegen Reiger Boys. Beide teams staan in de gevarenzone van de ranglijst, Fortuna op plaats 11 en dat zou directe degradatie betekenen, Reiger Boys op plaats 9 en dan speel je nacompetitie. Voor de coaches en hun dames dus zaak om te winnen zodat er misschien nog naar een hogere plek geklommen kan worden.

Een wedstrijd tussen deze twee teams betekend extra spanning, de dames kennen elkaar en er zijn er bij Reiger Boys een flink aantal die ooit in het shirt van Fortuna  gespeeld hebben. Direct na het beginsignaal van scheidsrechter Hageman zet Fortuna de druk op de ketel, de pass van Ilja Grammer komt goed aan bij Roxanne Koopman en zij komt een heel eind langs de verdediging van Reiger Boys maar door ingrijpen van Stephanie Buitendam wordt zij gestopt. De corner die volgt van Lisette Tromp wordt gekopt door Stephanie Boerkoop maar een goed oplettende Marintha Louwe weet de bal weg te werken.
Na 10 minuten  is er een corner voor Reiger Boys maar de door Monique v.d. Rijst voorgegeven bal komt rechtstreeks in de handen van keepster Marieke Ubachs terecht. Niet veel later is het Ubachs die haar team op de been houdt door de snelle Bouchra Moudou iets sneller af te zijn en de bal te pakken. Aan Reiger Boys kant is het keepster Jesca Willemsen die redding brengt door de kopbal van Marlous van Petersen te pakken. Verder zien we veel ballen die niet aankomen bij beide teams en als ze hem dan in bezit hebben, wordt hij even later weer net zo makkelijk ingeleverd.
Na ruim een half uur spelen is het Monique v.d. Rijst die de bal voor de lijn weghaalt en daarmee het team nog wat lucht geeft om de resterende minuten van de eerste helft door te komen.

Na  de rust is het keepster Willemsen die tweemaal de bal weert, eerst is er het schot van Roxanne Koopman en als de bal dan terugkomt is het de net in het veld gekomen Sheryl de Boer die uithaalt, maar ook zij verliest van Willemsen. Bij Reiger Boys wordt de net ingezette en naar het doel stormende Sharon Kok onderuit gehaald door Lotte van Hogen. De scheidsrechter doet wat moet en legt de bal op de stip, Aaike Verschoor neemt de penalty en laat keepster Ubachs kansloos 0-1.

Fortuna gaat op jacht naar de gelijkmaker. Ze zijn af en toe met veel speelsters aanwezig voor het doel maar wachten te lang met het spelen van de bal waardoor ze deze dan weer inleveren. In de 70e minuut een goed opgezette aanval van Reiger Boys, Sharon buitenspel maar Bonnie kwam achter de Fortunese verdediging weg, neemt de bal mee en scoort maar scheidsrechter Hageman keurt het doelpunt af wegen buitenspel. Niet veel later komt de 0-2 dan toch op het scorebord: uit een vrije trap van zo'n 25 meter weet Bouchra de bal prima in de hoek te krullen.

Fortuna gaat opzoek naar de aansluiter en dat lukt ze in de 84e minuut als Lisette Tromp de 1-2 binnen tikt. Lang hebben ze hier niet van mogen genieten want nog in de zelfde minuut is het Bonnie Smit die heel beheerst de 1-3 achter keepster Ubachs laat verdwijnen.
Met nog een paar minuten te gaan is het Roxanne Koopman die een flink schot op doel lost maar zij ziet de bal net uit de hoek getikt worden door Willemsen.
Winst dus voor Reiger Boys die hiermee nog omhoog kan blijven kijken en zich kan richten op de volgende wedstrijd.