Onder 17 verliest van gastland Italie

Het Nederlands Vrouwenteam Onder 17 jaar wist het 2e duel van de Eliteronde tegen Italie niet winnend af te sluiten. Oranje O17 kwam al in de 2e minuut op achterstand en aan het einde van de wedstrijd scoorde Italianen nog één keer waardoor de eindstand 0-2 werd.

Bondscoach Marleen Wissink begon met dezelfde basisformatie: Daphne van Domselaar, Danique Ypema, Aniek Nouwen, Janou Levels, Quinty Sabajo, Rebecca Doejaaren, Maud Asbroek, Kayleigh van Dooren, Ashleigh van Weerden, Fieke Hendriks en Bente Jansen.

Zondag 20 maart moet Nederland tegen Griekenland dat vandaag met 1-0 van Finland verloor. De wedstrijd begint om 11:00 uur.

Kort verslag

Al in de 2e minuut van de wedstrijd loopt Oranje O17 tegen een achterstand aan. Arianne Caruso scoort voor Italie. Hierna zijn er niet veel kansen meer, Nederland krijgt één kans door Kayleigh van Dooren maar de Italiaanse keeper redt. Op slag van rust ontvangt aanvoerder Beatrice Merlo geel na een overtreding op Rebecca Doejaaren. Deze vrije trap levert grote kansen voor Nederland op nog voor rust de stand gelijk te trekken maar de bal wil er niet in. Ruststand 0-1

De tweede helft begint met een wissel aan de zijde van Nederland. Marisa Olislagers komt in het veld voor Bente Jansen. In de 45e minuut ontvangt ook Oranje de eerste gele kaart. Rebecca Doejaaren wordt bestraft voor een overtreding op Chiara Cecotti. Nederland probeert de gelijkmaker te forceren maar komt maar niet tot scoren. In de 67e minuut gaat Maud Asbroek eruit en komt Joelle Smits voor haar in het veld. In 76e minuut scoort Alice Regazzoli de 0-2 voor Italie. Hiermee wint Italie haar 2e wedstrijd.

Reactie Bondscoach Marleen Wissink:

“Een teleurstellend resultaat. Over het geheel was het vandaag gewoon niet goed genoeg”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink. “We hebben plaatsing voor het EK nu niet in eigen hand. Maar zondag hebben we de kans ons te revancheren tegen de Grieken.”

Verslag OnsOranje

EK raakt uit beeld voor Onder 17

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar zag de kansen op het behalen van het Europees kampioenschap donderdag flink slinken. Door het 2-0 verlies tegen thuisland Italië moet het zondag hopen op een misstap van de opponent en zelf veel scoren.

Alleen de zes poulewinnaars en een beste nummer twee plaatsen zich voor het EK dat van 4 tot en met 16 mei in Wit-Rusland wordt gehouden. Met het verlies in het tweede Eliterondeduel wordt plaatsing als nummer één een hele zware opgave voor Nederland. Italië klopte in het openingsduel namelijk ook al Griekenland. Onder 17 versloeg Finland met 2-0, maar ook als beste nummer kun je je zelden een verliespartij veroorloven.

“De kans op plaatsing is inderdaad klein geworden”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink. “Ik acht de kans dat Italië verliest van Finland ook heel klein. Zij zijn nu zo in de winning mood, dat ze dat niet meer gaan weggeven. Daarbij hebben ze aan een punt genoeg. En op een gelijkspel kunnen die Italiaansen wel op spelen, ook op deze leeftijd al.”

Snelle tegentreffer

Onder 17 startte na het gewonnen duel tegen Finland nog met goede hoop aan de wedstrijd tegen Italië, maar waar Nederland tegen Finland al na twee minuten scoorde, daar stond het nu na datzelfde tijdsbestek op achterstand. Na een vrije trap vanaf de zijkant viel de bal tussen de doelvrouw en de speelsters in, waarna Arianna Caruso binnenwerkte. “Dat tegendoelpunt kwam veel te snel”, vond Wissink. “Toch heb je op dat moment nog 78 minuten om die achterstand goed te maken. Genoeg tijd dus.”

Toch kon Oranje voor rust maar matig in het spel komen. Vooral aan de bal was de ploeg van Wissink niet doortastend en nauwkeurig genoeg. Op slag van rust was de ploeg desondanks zeer dichtbij een treffer. Quinty Sabajo mikte de voorzet van Aniek Nouwen echter tegen de paal, waarna ook Kayleigh van Dooren miste.

‘Niet goed genoeg om Italië pootje te haken’

“Het was natuurlijk lekker geweest om zo vlak voor rust nog 1-1 te maken”, aldus Wissink, wiens formatie het spel na de pauze wel wat oppikte. Verdedigend stond het beter en ook aanvallend zag het er bij Nederland beter uit. Doordat de gelijkmaker maar niet viel, stuurde Wissink haar troepen vooruit. In plaats van zelf te scoren, maakte Italië echter 2-0. “Je weet dat als je risico’s neemt, je de kans loopt dat hij bij jou valt. Maar over de hele wedstrijd gezien was het bij ons  gewoon niet goed genoeg om Italië pootje te haken.”

Het slotduel tegen Griekenland vindt plaats op zondag om 11 uur. Dat land verloor met 1-0 van Finland. Wissink: “We gaan er alles aan doen om de Eliteronde in die laatste wedstrijd in ieder geval goed af te sluiten.”

Naast de poulewinnaars en beste nummer twee plaatst Wit-Rusland zich als gastland automatisch.

Scheidsrechter: Liudmyla Telbukh (UKR)

Assistent scheidsrechters: Iryna Petrova (UKR), Sina Diekmann (GER) en 4e official: Angelika Soeder (GER)