A+ R A-
Wedstrijdverslag: Ajax - PSV | Ronde 9 | Eredivisie Veld 2016-2017

Ajax - PSV
2 1
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 11 november 2016
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Doelvrouw Elixabete houdt de punten thuis, PSV morst met de kansen
Door Luc Calleeuw

 

Ongeslagen leider Ajax ontvangt vandaag PSV Vrouwen in Sportpark De Toekomst. Bij Ajax geen Dominique Vughts, PSV kan dan weer niet rekenen op Corine Peels (Knie), Nadia Coolen (Knie) en Sabine Becx. In dit duel ook het duel der topschutters, tussen Marjolijn van den Bighelaar en Vanessa Susanna, al start deze laatste op de bank. Verder een leuk duel tussen twee oud Standard Luik speelsters, Davina Philtjens (Ajax) en Vanity Lewerissa (PSV), zeker nadat eerder deze week de Oranje Vrouwen en de Red Flames tegen elkaar zijn uitgeloot op het EK 2017.

 

De wedstrijd zelf dan. Ajax mag via Marjolijn de partij op gang trappen, neemt het eerste initiatief. Merel van Dongen levert de eerste voorzet af, de kopbal van Desiree van Lunteren gaat nipt naast (3 min). Aan de overkant past Mauri van de Wetering in de loop van Vanity, doelvrouw Elixabete Sarasola Nieto is net iets sneller op de bal (6 min). Even later opent Merel op Ana Maria Romero Moreno, voorzet, Desiree mist aan de 2de paal (8 min). PSV dwingt een eerste hoekschot af, zonder gevaar (13 min). Hierna valt het even stil, de partij verloopt evenwichtig.

 

Ajax dreigt via een kopbal van Davina op voorzet van Ana Maria (22 min). Een zwiepende voorzet van Soraya Verhoeve wordt door Maureen Sanders in hoekschot verwerkt (25 min). Na een spelhervatting van Merel belandt het leer in de voeten van de vrijstaande Inessa Kaagman, doelvrouw Angela Christ redt subliem in hoekschot (28 min). Twee minuten later is ze kansloos. Een schitterende pas van Betsy Hassett bereikt Marjolijn van den Bighelaar die maar al te graag tegen haar ex team scoort en haar positie als topschutter verstevigd, 1-0, 30 min.

 

Hierna verzuimt PSV om gelijk te komen. Dom balverlies van Merel, Mauri aan de bal met het ronde ding, perfect voorzet op Vanity, haar vizier staat niet goed gericht, het nummer 11 trapt de open kans over (31 min). Hierna een schitterende voetballende actie van Ajax via Davina, Marjolijn, opnieuw Davina en Betsy, Ana Maria komt centimeters te kort aan de verste paal (36 min). Met de rust in zicht mist Desiree een unieke mogelijkheid om de score op te drijven, we gaan rusten met een 1-0 stand.

 

Dezelfde teams voor de tweede periode. PSV komt het scherpst uit de catacomben. Annick Nouwen vindt op rechts Mauri, lage voorzet, Vanity devieert, in laatste instantie kan doelvrouw Elixabete met een voetreflex keren (48 min). Nog geen minuut later duikt PSV uitblinkster Yvonne van Schijndel alleen voor het Ajax weet ze uit haar netten te houden, de ontzette bal val voor de voeten van Vanity, die (onbegrijpelijk) over tipt (50 min). In deze fase moet Ajax het spel ondergaan, vindt geen antwoord op de hoge druk van de Noord Brabanders.

 

Een vrije trap van Daphne Koster bereikt Merel die doorkopt, keepster Angela staat pal (58 min). PSV brengt Vanessa Susanna voor Mauri (60 min). Even later legt dezelfde Vanessa een voorzet van Jeslynn perfect af in de voeten van Aniek, haar schot mist elke richting en gaat ver naast (63 min). Myrthe Moorrees komt voor Michelle Hendriks, bij Ajax verlaat Betsy Hassett het terrein en komt Kelly Zeeman(65 min). En dan slaan de Amsterdammers toe. Na een ontzette hoekschot zien we een hoge voorzet van Soraya, Merel van Dongen klimt het hoogst en kopt de 2-0 binnen (70 min).

 

Toch geeft een verrassend sterk acterend PSV zich niet gewonnen. Minuten later weet Vanessa met een perfecte pas Vanity Lewerissa af te zonder voor doel, het nummer 11 scoort de aansluitingstreffer, 2-1 en scoort alweer haar 4de in evenveel wedstrijden, 72 min. Ajax wisselt en brengt Chantal de Ridder  voor Betsy (75 min).

 

Na een vrije trap van Myrthe kan Jeslynn het leer van richting veranderen, rakelings naast (77 min). De PSV coach zet alles op alles, brengt met Kirsten Koopmans een extra aanvaller voor Kim Mourmans (78 min). Bij Ajax is het alle hens aan dek en komt Liza van der Most voor Anouk Hoogendijk (79 min).

 

PSV dringt verder aan. Geharrewar na een hoekschot de bal belandt uiteindelijk in de handen van doelvrouw Elixabete (82 min). Met het einde in zicht wordt de snelle Vanessa Susanna in het straatje gestuurd.

Voor Daphne Koster blijft er niets anders over dan het nummer 20 neer te halen, rood is het terechte verdict (90 min). Specialiste Myrthe zet zich achter de bal, ze trapt (ongeconcentreerd) in de muur. Ajax brengt de krappe voorsprong over de streep en haalt zo in 4 toppers tegen concurrenten PSV en Twente 10 punten op 12.

 

PSV speelt een hele sterke partij en heeft het punten verlies enkel aan zichzelf te danken door te veel te morsen met de kansen. Het gebeurt niet al te vaak dat je zoveel mogelijkheden bij elkaar speelt op De Toekomst, maar efficiëntie is een noodzaak in het moderne voetbal. 

 



Statistieken

Wedstrijd: Ajax Vrouwen - PSV Vrouwen – Ajax Vrouwen  2 – 1 (1 – 0)

Datum: Vrijdag 11 November 2016  

Aanvang: 19:30 uur

Locatie: Sportpark De Toekomst  

Betreft: Eredivisie Vrouwen (speeldag 9)

Ruststand: 1-0

Eindstand: 2-1

Scheidsrechter: De Heer Alex van Kraay

Assistent scheidsrechters: De Heren Andre Willems en Marcel Moerkerk

Vierde Official: De Heer Guus Marees

Toeschouwers: 1550

Reporter: Luc Calleeuw

 

 

Scoreverloop:

30 min 1-0 Marjolijn van den Bighelaar

70 min 2-0 Merel van Dongen

73 min 2-1 Vanity Lewerissa

 

Wissels:

60 min Vanessa Susanna voor Mauri van de Wetering (PSV Vrouwen)

65 min Myrthe Moorrees voor Michelle Hendriks (PSV Vrouwen)

65 min Kelly Zeeman voor Betsy Hassett (Ajax Vrouwen)

81 min Betsy Hassett voor Kelly Zeeman (Ajax Vrouwen)

75 min Chantal de Ridder voor Soraya Verhoeve (Ajax Vrouwen)

78 min Kirsten Koopmans voor Kim Mourmans (PSV Vrouwen)

79 min Liza van der Most voor Anouk Hoogendijk

 

Rode Kaart:

90 min Daphne Koster (Ajax Vrouwen)

 

Opstelling Ajax Vrouwen:

22 Elixabete Sarasola Nieto, 03 Daphne Koster, 04 Merel van Dongen, 05 Davina Philtjens, 06 Anouk Hoogendijk, 08 Inessa Kaagman, 10 Desiree van Lunteren, 11 Marjolijn van den Bighelaar, 16 Betsy Hassett, 18 Soraya Verhoeve, & 21 Ana Maria Romero Moreno.

 

Wisselspeelsters:

01 Paulina Quaye, 02 Liza van der Most, 07 Marlous Pieete, 09 Chantal de Ridder, 12 Vita van der Linden, 17 Kelly Zeeman & 24 Lucienne Reichardt. Coaches: Ed Engelkes en Benno Nihom.

 

Opstelling PSV Vrouwen:

01 Angela Christ, 03 Maureen Sanders, 04 Lucie Akkerman, 06 Michelle Hendriks, 09 Mauri van de Wetering, 10 Sisca Folkertsma, 11 Vanity Lewerissa, 12 Yvonne van Schijndel, 14 1Niek Nouwen, 15 Kim Mourmans & 19 Jeslynn Kuijpers.

 

Wisselspeelsters:

08 Myrthe Moorrees, 13 Pleun Raaijmakers, 16 Annerens Tijm, 17 Melissa Evers, 20 Vanessa Susanna & 21 Kirsten Koopmans.

Coaches: Nebosja Vuckovic, Ovidiu Stinga en Mihai Cojocaru