Oranje wint van zwak Slowakije

In Senec te Slowakije werd vanavond de wk kwalificatiewedstrijd gespeeld en Nederland won met 0-5 met doelpunten van Stefanie van der Gragt (2x), Vivianne Miedema 2x) en Sherida Spitse. Eigenlijk had de uitslag veel groter moeten zijn gezien het veldoverwicht dat de Oranje Leeuwinnen hadden.

Bondscoach Sarina Wiegman begon met de volgende basisspeelsters: Angela Christ, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, Lieke Martens, Jackie Groenen en Dominique Janssen.

Kort verslag

Voordat de wedstrijd begint worden de volksliederen gespeeld in een sfeerloos stadion. Binnen een minuut volgt al de 1e kans voor Nederland maar de inzet wordt geblokt. In de 5e minuut uit een corner kan Anouk Dekker op de goal schieten, de keepster zit mis maar de bal wordt toch van de lijn gehaald door een Slowaakse speelster.
In de 8e minuut is het Stephanie van der Gragt die de openingstreffer op haar naam zet. Vanuit een corner legt Sherida Spitse de bal in de 16 en Stephanie van der Gragt kopt binnen, 0-1. Kort hierna weer een kans voor Oranje maar Vivanne Miedema schiet naast. Het is Nederland die het spel maakt en Slowakije beperkt zich tot verdedigen tot nu toe.
In de 13e  minuut de 1e gele kaart van de wedstrijd, Alexander Holla ontvangt deze na een gemene overtreding op Jackie Groenen. Gelukkig heeft het geen gevolgen en kan ze verder met de wedstrijd. In de 25e min een goede bal van dezelfde Jackie Groenen op Lieke Martens maar zij schiet net naast. En ook de volgende aanval via Lieke Martens eindigt naast de goal.

In de 37e minuut gevaar van Slowakije als Desiree van Lunteren haar tegenstandster uit de rug laat lopen en het lijkt alsof ze haar vastpakt in het strafschopgebied. De Slowaakse gaat tegen de grond maar de scheidsrechter laat doorspelen. In de 42e minuut weer een vrije trap voor Oranje en Sherida Spitse ziet haar kans waar en schiet rechtstreeks op de goal, de bal zeilt over de keepster in de goal, een mooi bekeken doelpunt, 0-2. En voor rust valt ook nog de 0-3, weer vanuit een corner legt Sherida Spitse de bal in de 16 en deze komt voor de voeten van Vivianne Miedema , ze maakt nog een pasje en schiet daarna de bal lekker in de kruising.

Oranje heeft het overwicht in de 1e helft gehad en de Slowaken komen er nauwelijks aan te pas, het is nu zaak om wat meer doelpunten erbij te maken.

En de 2e helft is nog maar koud begonnen of de 0-4 is al een feit. Via een lange bal wordt Shanice van de Sanden weggestuurd en zij geeft de bal voor op Vivianne Miedema die met links binnen tikt. Hierna volgen veel aanvallen voor de Oranje Leeuwinnen maar een volgend doelpunt laat op zich wachten.  In de 61e minuut de 1e wissel voor Nederland, Jill Roord vervangt Danielle van de Donk.
In de 63e minuut een corner waaruit Anouk Dekker de bal naast het doel werkt. Dan in de 69e minuut de 1e wissel voor Slowakije, Jana Vojteková erin voor Klaudia Fabová. Kort hierna weer een wissel voor Nederland, Renate Jansen komt in het veld voor Shanice van de Sanden. In de 79e minuut komt Lineth Beerensteyn in het veld voor Lieke Martens en zij weet er gelijk een corner uit te slepen maar hieruit komt geen direct gevaar.

Het is een Slowaaks wonder dat het nog steeds maar 0-4 staat want Nederland is zoveel beter! In de 83e minuut nog een wissel voor Slowakije, Katarína Košlabová erin voor Ľudmila Maťavková. Er komen 3 minuten extra tijd bij en hierin weet Oranje toch nog een keer te scoren. In de 91e minuut maakt Stephanie van de Gragt na de openingsgoal ook de slotgoal, na een voorzet van Lineth Beerensteyn. De eindstand is dus 0-5 en zo winnen de Oranje Leeuwinnen ook hun 2e wedstrijd in deze kwalificatiereeks. Gezien het verschil in kwaliteit had de uitslag veel groter kunnen zijn maar hebben we toch weer kunnen genieten van een leuke wedstrijd.

Ons Oranje

Verslag op OnsOranje.NL

OranjeLeeuwinnen verslaan Slowakije overtuigend

De OranjeLeeuwinnen hebben de goede start in de WK-kwalificatiereeks een passend vervolg gegeven. Uit tegen Slowakije werd er met maar liefst 0-5 gewonnen. En die score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

Al in de eerste minuut maakte de regerend Europees kampioen de krachtsverhoudingen duidelijk. Lieke Martens haalde de achterlijn, trok de bal terug, maar het schot van Vivianne Miedema mistte het doel. Nadat Anouk Dekker uit een corner eveneens dichtbij de openingstreffer was, was het bij de derde poging wel raak. Uit een hoekschop kopte Stefanie van der Gragt in de achtste minuut de 0-1 binnen.

Geluk en precisie

Met name Lieke Martens was een plaag voor de Slowaakse defensie, maar het ontbrak Oranje aan geluk en precisie om de score al vroeg verder op te voeren. Die precisie was er wel bij de sterkspelende Sherida Spitse, toen ze enkele minuten voor rust een vrije trap kreeg. Met een fraaie trap verschalkte ze de Slowaakse keeper: 0-2.

Rondom het rustsignaal bezegelde Vivianne Miedema de Nederlandse overwinning. Vlak voor rust schoot ze uit een hoekschop de 0-3 binnen, vlak na rust zorgde ze voor de 0-4. Daarmee staat ze op 49 doelpunten in het shirt van Oranje, in 60 interlands. Aanstaande dinsdag kan ze de grens van 50 treffers in Oranje slechten, een prestatie die tot op heden alleen door topscorer aller tijden Manon Melis is geleverd.

Van der Gragt

Miedema, Roord en Dekker waren nog dicht bij de 0-5, maar die bleef uit. Tot in blessuretijd Stefanie van der Gragt haar tweede treffer van de wedstrijd liet noteren, wederom met een kopbal.

Het was alweer de elfde overwinning op rij; een prestatie die de OranjeLeeuwinnen nog nooit eerder leverden. Aanstaande dinsdag kan het fantastische 2017 een passend slot krijgen. Als de OranjeLeeuwinnen in een uitverkochte Goffert weten te winnen van Ierland, zet het de naaste achtervolgers (Noorwegen en Ierland) op een achterstand van drie punten.

Scheidsrechter: Volha Tsiareshka (BLR)
Assistent scheidsrechters: Alena Karas (BLR), Anna Ilyankova (BLR) Fourth official: Katarina Smolikova (SVK

De selectie van het Nederlands vrouwenelftal:

Ten opzichte van de WK-kwalificatie selectie tegen Noorwegen zijn drie speelsters weer fit, te weten Kika van Es, Renate Jansen en Kelly Zeeman. Waarvoor de volgende 3 speelsters plaats voor maakten: Danique Kerkdijk, Barbara Lorsheyd en Marthe Munsterman.