Wedstrijdverslag: FC Plubos - Drachtster Boys | Ronde 20 | Eredivisie Zaal 2012-2013

Plubos weer net niet

Plubos vocht zich prima terug van een onnodige 1-6 achterstand. Echter net niet ver genoeg om een puntje in de wacht te slepen.
Drachtster Boys kreeg waarvoor ze gekomen waren. Drie punten mee naar Friesland en geen kaarten. Met vier speelsters op scherp was dat de grootste overwinning. Os Lusitanos werd deze avond landskampioen. Het team van trainer/coach Jos Alkema staat tweede op de ranglijst maar is nog wel in strijd om de Landelijke Beker. Om de finale te bereiken moeten zij eerst de huidige bekerhouder Pernis zien te verslaan.

Het was een open wedstrijd met vele doelpogingen. De keepsters Nanouk Groentjes en Teuny Bosma pareerden menig schot. Qua spelbeeld was Plubos niets minder en viel op door  goede mooie aanvallen die een beter lot hadden verdiend. De vrouwen uit Drachten toonden effectiviteit in de afronding en teamspirit. In de beginfase werd tot tweemaal toe de bal niet voldoende weggewerkt en profiteerden de gasten. Ester van Toledo assisteerde Marleen Reenders bij de eerste goal en maakte zelf de 0-2.

Er volgde een leuke wedstrijd met mogelijkheden voor beide kanten. Het was Mirjam van Dijk die Plubos qua stand dichterbij bracht met een hoogstandje. Leep wipte ze de bal over de op de grond liggende Bosma heen (1-2). De vreugde was van korte duur. Binnen de minuut strafte Esther van Toledo een aanvalsfout af. De verdediging probeerde te herorganiseren en was met de afspeelpunten bezig. Toledo besloot echter tot een afstandschot recht door het midden en trof goal. De laatste vijf minuten was Plubos nog wel goed voor een paar schitterende aanvallen, maar de rust stand bleef 1-3.

De tweede helft kwam Plubos vel uit de startblokken. Waar echter Bianca Webeling net niet de aansluitende treffer maakte verdween aan de andere kant een op binnenkant paalgeschoten afstandschot van Sylvia van der Geest via de rug van Nanouk Groentjes in het doel.
Even was Plubos het spoor bijster en gaf open huis. Binnen vijf minuten stond de 1-6 op het scorebord door wederom treffers van Reenders en Toledo. Middels een time-out lukte het coach Ron Admiraal om zijn ploeg weer te doen herstellen van de desillusie zodat er met een positieve  vibe verder gestreden kon worden.

Met nog 11 minuten te gaan was het een overtreding op Mirjam van Dijk die bestraft werd met een penalty. Brigitte Pluijmers verzilverde deze en scoorde tevens de 3-6 uit een prima  combinatie met Mirjam. Plubos voelde nog mogelijkheden en streed vol door. Waar het de licht geblesseerde Amy Visser de eerste helft niet zo mee zat kwam ze in deze fase van de wedstrijd toch goed op dreef. Een actie met rush langs de lijn vanaf eigen helft ronde ze resoluut zelf af (4-6).
Met de overtredingteller wederom op 5 en de halve beker finale in het achterhoofd bij Drachtster Boys lagen er nog volop kansen voor Plubos wat een aantrekkelijke eindfase tot gevolg had. Beide keepsters konden nog vol aan de bak.

Helaas lukte het Amy Visser pas 6 seconde voor tijd met een verrassend schot de 5-6  te maken. Een stunt als tegen Watervogels, om in de laatste seconde nog een gelijkspel te bewerkstelligen, liet Drachtster Boys niet gebeuren.

Zaalvrouwen Drachtster Boys richten zich op halve finale beker
Door Conny Oosting-Wildeboer

Vrijdagavond wonnen de vrouwen van Drachtster Boys in Alkmaar van FC Plubos. Na een 1-6 voorsprong lieten de Drachtster vrouwen Plubos nog terug komen tot 5-6, waardoor het tot het einde spannend bleef.

Trainer-coach Jos Alkema had voor deze avond maar één opdracht voor de speelsters van Drachtster Boys: géén gele kaarten krijgen. Voor deze avond stonden vier speelsters op scherp. Bij het ontvangen van een gele kaart zouden deze de halve finale van de beker op 12 april tegen de huidige bekerkampioen Pernis moeten missen. Dit overkwam Drachtster Boys vorig jaar, waarin in de voorgaande wedstrijd van de halve finale beker keepster Teuny Bosma onnodig tegen twee gele kaarten opliep en hierdoor de halve finale moest missen.

FC Plubos, een lastige tegenstander met de opkomende clubtopscoorder Brigitte Pluijmers, kon in de eerste helft geen vuist maken. Drachtster Boys kwam al vrij snel op een 0-1 voorsprong. Op aangeven van Esther van Toledo maakt Marleen Reenders de 0-1. En even daarna maakte van Toledo het zelf eenvoudig af. 0-2.  Daarna kwam de thuisclub wat in haar ritme. Na een paar keer goed opkomen langs de zijlijn, was het Mirjam van Dijk die de bal over Teuny Bosma heen lobte. 1-2. In de slotminuten was het opnieuw van Toledo. Na een onderschepping liep ze op de keepster af en schoot ze hard binnen. 1-3.

De tweede helft begon Drachtster Boys voortvarend en liep het snel uit naar een 1-6 voorsprong. Na een goede actie van Brenda Eefting kwam de bal op de paal en rolde hij via keepster Nanouk Groentjes het doel in. 1-4. Even daarna een schot van Lutske de Vries dat twee keer werd geblokt door de keepster, maar in de rebound wist Marleen Reenders hem binnen te tikken. 1-5. De 1-6 was een prachtige aanval van Brenda Eefting, die de bal keurig voor gaf op de meegelopen Esther van Toledo. De wedstrijd leek gespeeld. Maar daarna begonnen de slordigheden aan Drachtster Boys zijde. FC Plubos gaf zich niet gewonnen en begon aan te vallen. Uit een onschuldig duel om de bal tussen keepster Teuny Bosma en een aanvalster van Plubos vond de scheidsrechter het een penalty waard. Brigitte Pluijmers schoot ongenadig binnen. 2-6. En even daarna kwam Plubos goed door, waardoor opnieuw Pluijmers de 3-6 kon binnen schieten. Amy Visser wist langs de zijlijn de op scherp staande Sylvia van der Geest te passeren, laatst genoemde kon niks doen en Visser maakte het prima af. 4-6. Drachtster Boys stond inmiddels op vijf overtredingen en er waren nog 4.20 lange minuten te gaan. FC Plubos zag nog kans op winst en Drachtster Boys moest voorzichtig blijven in de duels en proberen geen schade op te lopen. In de allerlaatste seconden wist Amy Visser er nog 5-6 van te maken, maar de drie punten gingen mee naar Drachten. Os Lusitanos won thuis eenvoudig van Dansschool Biersteker en mag zich met nog twee speelronden te gaan al de kampioen van Nederland noemen.

Drachtster Boys kan haar pijlen nu volledig gaan richten op de halve finale van de landelijke KNVB beker. Op vrijdagavond 12 april spelen zij thuis in de Korfbalhal om 21.00 uur tegen de winnaar van vorig jaar, Pernis uit Schiedam. Deze avond zal een groot spektakel worden. Verwacht wordt dat de Korfbalhal tot aan het dak vol zal zitten met toeschouwers, zowel van de thuisclub als van het uitspelende team uit Schiedam. Voorafgaand zal het Talenten Team van Drachtster Boys om 20.00 uur spelen tegen het Talenten Team OSG Sevenwolden.

De landelijke finale van de KNVB beker zal op Hemelvaartsdag in Sporthallen Zuid in Amsterdam worden gespeeld. De andere halve finale wordt in Den Helder gespeeld en gaat tussen Watervogels en FC Gelre

Eindstand: FC Plubos - Drachtster Boys 5-6