A+ R A-
Wedstrijdverslag: ADO Den Haag - PSV | Ronde 14 | Eredivisie Veld 2015-2016
Print 

ADO Den Haag - PSV
5 1
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 11 december 2015
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Overklast in strijdlust, beleving, inzet en overwinningsdrang

Door Luc Calleeuw

 

Ronde 14 in de Ere Divisie Vrouwen, PSV trekt naar Den Haag om ADO partij te geven in het gemoedelijke Kyocera Stadion. De regen is de ganse dag met bakken uit de lucht gevallen, even voor aanvang van de partij worden de hemelsluizen gelukkig terug dicht gedraaid. Bij de Noord Brabanders ontbreekt topschutters Vanity Lewerissa door schorsing (4 x geel). Bij ADO zit Dominique Bruinenberg op de bank. De Lighttown Ladies trappen af.

 

Nog in de eerste minuut een hoekschot voor het thuisteam, afgedwongen door Pia Rijsdijk. Priscilla Mesker trapt, Kika van Es kopt weg. Even later een fout op Lineth Beerensteyn. Pia zet zich achter de spelhervatting, doelvrouw Angela Christ kan ontzetten, in de voeten van Nadine Noordam, haar poging gaat via Myrthe Moorrees en Kim Mourmans in hoekschot (4 min). PSV komt moeizaam op gang, sommige acteren vrij ongeïnteresseerd lijkt het. Na balverlies van Ibti Bouharat gaat Kirsten Koopmans aan de haal, assist op Nadine, uithaal, keepster Angela haalt de bal uit de kruising en tikt in hoekschot (10 min). Dan toch eens de Eindhovenaren, via Mauri van de Wetering en Maureen Sanders wordt Jeslynn Kuijpers over rechts in het straatje gestuurd, het nummer 19 legt niet terug naar de rand van de 16, maar probeert het met een lage voorzet, in de grijparmen van doelvrouw Jennifer Vreugdenhil (15 min). ADO is net dat agressiever, feller in het duel en op de bal. Via een pas van Pia wordt Lineth in de diepte gestuurd, keepster Angela kan met een voetveeg erger voorkomen (17 min). PSV mikt vooral op de lange bal, meestal is deze onnauwkeurig en komt niet aan. Na twintig minuten toch eens eentje die goed komt, Kim bereikt Sylke Calleeuw die aflegt voor Mauri, haar schot mist kracht. Ook uit stilstaande fases met Myrthe en Melissa Evers weten de bezoeksters geen gevaar de creëren. Wat later opnieuw een diepe bal op de snelle Lineth, doelvrouw Angela is net iets vlugger bij de bal (24 min).  Slechts uitstel, bij de volgende fase opnieuw Lineth op snelheid langs Kim, foutief gestopt, strafschot en geel voor Kim. Yvette van der Veen kwijt zich van de taak, 1-0 (26 min).

 

PSV zal uit een ander vaatje moeten tappen om dit te keren, het tempo ligt veel te laag, samenspel is slordig, de inzet ontbreekt bij een aantal. ADO speelt fris en monter, toont mentaliteit en beleving. Na een fout op Sisca Folkertsma krijgt Kirsten Koopmans geel (35 min). Even later toch eens PSV, Maureen speelt Sylke aan, zij draait naar binnen en haalt uit, het leer gaat 30 cm over, in het dak van het doel (38 min). Toch blijven de Eindhovenaren voor de lel naar voren opteren, telkens balverlies. Op een terugspeelbal van Kim Dolstra richting keepster Jennifer een jagende Sylke, het sluitstuk trapt het leer in de tribune (44 min). We gaan rusten met een verdiende 1-0 voorsprong.

 

Geen wissels tijdens de pauze. PSV lijkt niet echt gemotiveerder uit de catacomben gekomen. ADO gelooft erin, is veel feller  en zet aan. Aanval over rechts via Kirsten, de licht aangeslagen Kika komt te laat, voorzet, Maureen en Kim laten zich aan de tweede paal verrassen door de spitsige Lineth Beerensteyn, 2-0 (48 min). De wedstrijd lijkt nu al gespeeld. Minuten later slalomt Lineth nog maar eens langs iedereen door, Kika kan in uiterste nood in hoekschot werken (52 min). En ADO blijft de dominerende ploeg. Kirsten zet zich door op kracht, legt breed naar Pia die in één tijd op Lineth tikt. Het nummer 7, volledig alleen, trapt (onbegrijpelijk) naast het doel (55 min).

 

Hierna dan toch een keer de roodwitten. Na een actie komt de bal bij Mauri, schot in één tijd, de beurt voor doelvrouw Jennifer om een bal uit de kruising te halen. PSV probeert zich meer te bemoeien, meestal is de laatste pass fout. Bevestiging is een poging van Myrthe om Sylke te lanceren, de bal is veel te scherp en eindigt bij Jennifer (60 min). PSV voert een dubbele wissel uit, Laura Strik en Vanessa Susanna komen voor Melissa en de geblesseerde Kika (64 min).  Ook ADO wisselt Dominique Vugts komt voor Pia (69 min). De Eindhovenaren dreigen via een actie van Vanessa, zij zet zich centraal door, keepster Jennifer redt in hoekschot (71 min). Mauri trapt, Kim Dolstra redt voor Sylke gevaarlijk kan zijn. Minuten later opnieuw Vanessa dit keer op rechts, Sharona Tieleman kan niet anders dan een trekfout maken om haar niet te laten lopen, geel (73 min). Myrthe neemt de spelhervatting, de kopbal van Ibti mist kracht (73 min).

 

Met nog een kwartier te gaan dan toch de aansluitingstreffer voor PSV. Bal op links bij Maureen, hoge voorzet, Sylke Calleeuw klimt hoger dan haar opponenten en kopt over doelvrouw Jennifer in de kruising, 2-1. Iedereen verwacht dat de bezoeksters nu de knop alsnog gaan omdraaien en trachten minstens een punt uit de brand te slepen.

 

Toch blijkt het geen keerpunt te zijn. Een aantal PSV speelsters blijven ondermaats, missen de juiste strijdlust en overwinningsdrang, acteren te traag. Twee minuten later staat opnieuw een dubbele voorsprong op het bord. Nog maar eens loopt Lineth Beerensteyn er iedereen uit, Ibti, Kim en Maureen worden ter plaatse gelaten, alleen voor doelvrouw Angela, geen verhaal tegen de schuiver 3-1 (77 min). Tien minuten voor tijd komt bij PSV Sabine Becx voor Sisca, bij ADO neemt Lisanne Grimberg de plaats van Nadine in (81 min). Met nog vijf minuten te gaan stuurt Laura over links Sylke in de diepte, de voorzet wordt door keepster Jennifer onschadelijk gemaakt. Aan de overzijde bereikt een voorzet van de ingekomen Maartje Looijen centraal voor doel Dominique, zij strandt op keepster Angela (86 min).

Maar PSV moet de kelk tot op de bodem ledigen. Opnieuw Maartje zet zich door, hoge voorzet, de PSV verdediging staat erbij en kijkt er naar, ook keepster Angela aan de grond genageld, Kirsten Koopmans reageert het vlugst en plaatst in de bovenhoek 4-1 (89 min). Ook PSV kan nog één keer dreigen. De goed ingevallen Vanessa gaat diep, even twijfel nu bij ADO, het leer richting doel, net voor de lijn kan Priscilla Mesker redden (90 min). In blessure tijd demonstreert Lineth dan nog een keer haar snelheid, langs alles door, ook doelvrouw Angela omzeilt waardoor de goed gevolgde Kisten Koopmans haar tweede van de avond kan maken en de 5-1 binnen prikken. De cijfers misschien een beetje overdreven, maar heel terechte zegen. De ADO Vrouwen bouwen maar wat graag een feestje na deze mooie winst, PSV druipt af.

 

Een, op enkele speelsters na, futloos PSV werd overklast, kreeg een les in strijdlust, beleving, inzet en overwinningsdrang. Professioneel zijn houdt meer in dan iedere dag trainen, betekent er gewoon alles voor willen doen, op welk moment dan ook. Volgende week een mogelijkheid om sportieve revanche te nemen in Telstar. ADO speelt fris en vrij, benut en gebruikt de eigen kwaliteiten en mag volgende week thuis tegen Heerenveen proberen het jaar met een nieuwe zegen af te sluiten.

 


Sterk ADO Den Haag Vrouwen ruim langs PSV

Door Mitchel Pronk - bron website www.adovrouwen.nl

 

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond drie punten bijgeschreven in de Eredivisie Vrouwen. De groengelen legden het hoger genoteerde PSV ruim over de knie: 5-1.

 

De club uit de Hofstad had niet lang nodig om de toon te zetten. Al in de eerste vijf minuten creëerde Kim Dolstra een vermeldenswaardige kans toen zij de bal uit een vrije trap onder controle kreeg in de vijandelijke doelmond. Helaas eindigde het schot tegen het lichaam van Myrthe Moorrees, die zo de brilstand wist te handhaven. Kort daarna werd een afstandsschot van Nadine Noordam door doelvrouw Angela Christ uit de kruising getikt.

 

De thuisploeg bleef haar weg naar het Brabantse doel vervolgen. Pia Rijsdijk had een heerlijke steekbal in huis op Lineth Beerensteyn, die dankzij de splijtende pass vanaf het middenveld oog-in-oog kwam te staan met Christ. Tot treurnis van de Haagse aanhang werd de inzet gemist.

 

Na een klein half uur pakte de residentieclub alsnog haar verdiende voorsprong. Kim Mourmans verloor de rappe Beerensteyn uit het oog en besloot aan de handrem te trekken door haar bij haar arm te grijpen, een daad die in een strafschop resulteerde. Mourmans ontsnapte met een gele kaart, immers had Beerensteyn vrije doorgang. Yvette van der Veen nam plaats achter de stip en schoot de bal beheerst in de rechter benedenhoek: 1-0.

 

Op het veld was allerminst merkbaar dat PSV op voorhand een voorsprong van twaalf punten genoot op ADO Den Haag Vrouwen. Het ontbreken van de geschorste Vanity Lewerissa (elf doelpunten) brak de gasten overduidelijk op. Slechts drie afstandsschoten hielden keepster Jennifer Vreugdenhil wakker in de eerste 45 minuten.

 

Na de theepauze schoot ADO Den Haag Vrouwen opnieuw uit de startblokken, want al in de 48ste minuut werd de marge verdubbeld. Noordam en Koopmans combineerden er lustig op los op de rechterflank. Een uitstekende voorzet van laatstgenoemde belandde voor de voeten van Beerensteyn, die de bal uiterst eenvoudig bij de tweede paal in een leeg doel kon tikken: 2-0. Diezelfde Beerensteyn werd luttele minuten later op identieke wijze in stelling gebracht, maar ditmaal bleef een doelpunt uit.

De misser van Beerensteyn stelde PSV bijna in staat om de aansluitingstreffer te produceren. Gelukkig had Vreugdenhil een fenomenale redding in huis toen Ibtissam Bouharat het van afstand besloot te proberen. Tien minuten later onderscheidde Vreugdenhil zich opnieuw in positief opzicht door een levensgevaarlijk schot van invalster Vanessa Susanna met een uiterste reflex uit de benedenhoek te tikken.

 

Net toen het Haagse kwartiertje was aangevangen gebeurde er veel in het Kyocera Stadion. Sylke Calleeuw kopte de bal geniepig langs Vreugdenhil, een domper voor de groengelen. Lang hoefde het echter niet te treuren om de 2-1. Na 77 minuten lanceerde de in het veld gekomen Maartje Looijen Beerensteyn. In de één-op-één met Christ had Beerensteyn de bal ook kunnen afleggen, maar de beslissing om voor eigen succes te gaan leidde tot de 3-1.

 

In de slotminuten toonde Koopmans haar individuele kwaliteiten. Met respectievelijk een prachtig lobdoelpunt en een rebound na een schot van Looijen werd het uiteindelijk 5-1 voor ADO Den Haag Vrouwen, dat bij een 4-1 tussenstand Dolstra met een uiterste krachtinspanning de bal van haar eigen doellijn zag halen. Ze typeerde hiermee het spelbeeld van ADO, want de Zuid-Hollanders zetten vandaag met een flinke dosis strijdlust, kracht en passie hun beste beentje voor om dit topresultaat te bereiken.

 


 

 

 

Statistieken:

 

Wedstrijd: ADO Den Haag Vrouwen – PSV 5 – 1 (1 – 0)

Datum: vrijdag 11 december 2015

Locatie: Kyocera Stadion

Ruststand: 1-0

Eindstand: 5-1

Scheidsrechter: A. P. Westenbroek

Aantal toeschouwers: 400

 

Scoreverloop:

26. Yvette van der Veen (strafschop) 1-0

48. Lineth Beerensteyn 2-0

75. Sylke Calleeuw 2-1

77. Lineth Beerensteyn 3-1

89. Kirsten Koopmans 4-1

90. Kirsten Koopmans 5-1

 

Wissels:

64 min Laura Strik voor Melissa Evers (PSV)

64 min Vanessa Susanna voor Kika van Es(PSV)

71 min Dominique Vugts voor Pia Rijsdijk (ADO)

75 min Maartje Looijen voor Sharona Tieleman (ADO)

80 min Sabine Becx voor Sisca Folkertsma (PSV)

82 min Lisanne Grimberg voor Nadine Noordam (ADO)

 

Kaarten: Geel :

25. Kim Mourmans (PSV)       

34. Kirsten Koopmans (ADO)       

73. Sharona Tieleman (ADO)

 

 

 

Opstellingen:

 

ADO Den Haag Vrouwen:

Jennifer Vreugdenhil; Hélène Heemskerk ©, Kim Dolstra, Sharona Tieleman (75. Maartje Looijen), Priscilla Mesker; Yvette van der Veen, Nadine Noordam (82. Lisanne Grimberg), Michelle Vrieling; Lineth Beerensteyn, Pia Rijsdijk (71. Dominique Vugts), Kirsten Koopmans

 

PSV:

Angela Christ ©; Melissa Evers (64. Laura Strik), Kim Mourmans (64. Vanessa Susanna), Kika van Es, Maureen Sanders; Ibtissam Bouharat, Myrthe Moorrees; Sisca Folkertsma (80. Sabine Becx), Jeslynn Kuijpers; Sylke Calleeuw, Mauri van de Wetering