Het werd niets tegen Zweden

De alles of niets wedstrijd Oranje - Zweden werd met de 1-1 eindstand alles voor Zweden en niets voor Nederland. Zweden heeft in 3 wedstrijden telkens maar 1x gescoord en won daarmee het ticket voor RIO. De wedstrijd Zwitserland - Noorwegen eindigde in een 2-1 winst voor Zwitserland.

Bondscoach Arjan van der Laan wijzigde zijn formatie t.o.v. Noorwegen en begon tegen Zweden met de volgende speelsters:  01. Sari van Veenendaal, 04. Mandy van den Berg (C), 17. Kelly Zeeman, 12. Desiree van Lunteren, 05. Dominique Jansen, 06. Anouk Dekker, 08. Sherida Spitse, 10. Danielle van de Donk, 07. Manon Melis, 09. Vivianne Miedema, 21. Shanice van de Sanden, De wijzigingen vergeleken met Noorwegen zijn: Sherida Spitse en Shanice vd Sande starten in de basis, niet in de basis Danique Kerkdijk, Jacky Groenen

Oranje staat 3e in de poule met 1 gewonnen en 1 verloren wedstrijd en een doelsaldo van -2. Zweden staat 1e met 2 gewonnen wedstrijden. Nederland heeft het niet meer in eigen hand, het wordt dus een als/dan wedstrijd. Nederland moet in ieder geval winnen en Noorwegen moet punten verliezen en dat is op zich best wel een moeilijke opgave, Zweden heeft aan 1 punt al genoeg om de absolute winnaar te worden, maar de bal is rond. Noorwegen staat 2e met 1 verloren en 1 gewonnen wedstrijd staat 2e met een doelsaldo van +2. Zwitserland heeft al 2 wedstrijden verloren en heeft daarom geen kans meer.

Kort verslag

Oranje is goed van start gegaan, zit kort op de bal, is gretig en wil graag vroeg scoren en dat lukt. In de 4e minuut alweer een mooie aanval, Manon Melis zet voor en Vivianne Miedema schiet binnen. Even later komt in de andere wedstrijd Noorwegen op voorsprong, dat is jammer. In de 12e minuut een scherpe aanval via Danielle vd Donk, de bal komt voor de voeten van Miedema maar die schiet hem helaas net naast het doel. Ook Zweden begint nu met aanvallen, maar vooralsnog zijn die nog ongevaarlijk. Het furieuze is er wat van af, Zweden maakt een aantal lichte overtredingen om de vaart eruit te halen en op die manier het spel naar zich toe te trekken, er gebeurt in deze fase weinig spectaculairs. Omdat Noorwegen op voorsprong staat moeten de Zweedse vrouwen nu ook gaan scoren. Zij worden inderdaad wat sterker en dringen Oranje meer en meer in de verdediging. Hiep hiep hoera, in de 31e minuut scoort Zwitserland de gelijkmaker. In de 35e minuut wordt Manon Melis gelanceerd, zij komt alleen voor de keeper maar het vizier staat niet op scherp en de bal gaat naast, meteen daarna gaat Vivianne Miedema er met de bal vandoor, maar nu wordt de bal goed verdedigd en veroverd door de Zweedse defensie. Nederland sluit een uitstekende eerste helft af met een gigablunder, De licht geblesseerde Kelly Zeeman speelt de bal terug op Sari van Veenendaal maar zag de Zweedse Olivia Schough compleet over het hoofd, Olivia was er als de kippen bij, passeerde Sari vrij simpel en zette de ruststand op 1-1, jammer, jammer van die mooie 1e helft..

Danique Kerkdijk liep voor de rust al warm en komt er na de rust in voor Kelly Zeeman. In de 47e minuut verzamelde bijna alle speelsters zich in het vijandelijk strafschopgebied voor de vrije trap van Zweden, maar die liep op niets uit ivm een buitenspel situatie. Zweden wordt af en toe toch wat gevaarlijker voor het doel, maar Sari tikt de bal over het doel en dus een corner, die niets opleverde. Nu is de bal weer op de goede helft, maar het afstandsschot van Sherida Spitse gaat over het doel. Veel afvallende ballen zijn voor Oranje, maar onze spitsen worden niet goed aangespeeld of anders goed afgeschermd door de veelvuldige Zweedse verdediging. Het blijft spannend en kan nog alle kanten op. In de laatste minuut een hoekschop voor Nederland, het publiek wil de bal hem er wel inschreeuwen maar de bal werkt niet mee, even later een schitterende kans voor Vivianne, alleen voor de keeper maar ze schiet de bal over. Er komen 3 minuten blessuretijd bij, voor alle partijen is het spannend. Oranje blijft drukken op het doel, maar de bal wil er niet in. Het is afgelopen en Zweden gaat naar RIO. Noorwegen sluit het toernooi af met een 2-1 verlies van Zwitserland, het had zo mooi kunnen zijn, en wat waren we er dichtbij.

Conclusie is dat er door Nederland goed en bij vlagen erg goed werd gespeeld, Oranje was ongeveer 15 cm. verwijderd van Rio, want met zo weinig ruimte ging de bal een paar keer langs de verkeerde kant van de paal of lat, Zweden had alle geluk van de wereld mee en sleepte er via een Nederlands blundertje een gelijkspel uit wat genoeg was voor het ticket. Over 3 wedstrijden had Zweden in totaal 3 doelpunten voor en 1 tegen (1-0 / 1-0 en 1-1).

Wedstrijdverslag

Door Luc Calleeuw

Veel belovende start eindigt niet op verhoopte kwalificatie

Opnieuw wedstrijd in het Sparta Stadion te Rotterdam. Na de nederlaag tegen Noorwegen is het vandaag alles of niets. Winst tegen Zweden is de eerste vereiste, daarna moet er dan ook nog gehoopt worden dat de Noren niet winnen van Zwitserland. Met andere woorden, een moeilijke maar niet onmogelijke opdracht. Coach Arjan heeft op twee plaatsen gewijzigd. Jackie Groenen en Danique Kerkdijk nemen plaats op de bank, Sherida Spitse is terug hersteld en Shanice van de Sanden start aan de partij. Het scheidsrechters kwartet komt dit keer uit Oekraïne. De Oranje Leeuwinnen brengen de partij op gang, en hoe.
Een blits start van de Oranje vrouwen. Eerste hoekschot na 2 minuten via Manon Melis, nog geen gevaar. Maar twee minuten later zijn de Oranje Leeuwinnen virtueel geplaatst. Danielle van de Donk stuurt Manon over rechts in de diepte, lage voorzet en in haar gekende stijl werkt sluipschutster Vivianne Miedema perfect af, spitsen goal, 1-0, 4 min.

Hierna neemt Nederland heel even gas terug, Noorwegen is ondertussen ook op voorsprong gekomen. Danielle weet Vivianne te bereiken, haar drop bal gaat niet zo ver naast (11 min). En dan een hele tijd niets meer. Zweden herstelt het evenwicht, kan enkel hoekschotten versieren maar zonder gevaar. We zijn getuige van een saaie partij met slordigheden aan beide zijden. Pas in de 35ste minuut een nieuwe doelrijpe mogelijkheid. Vivianne legt op eigen helft terug op Sherida. Zij bedient met een lange pas Manon, door op snelheid, maar haar schot is slecht gericht. Vijf minuten voor rusten dan toch een (een teleurstellend) Zweden. Sofie Jakobsson weet Mandy van den Berg te verschalken, het schot mist kracht, doelvrouw Sari van Veenendaal klemt (40 min). Aan de overzijde opent Vivianne prachtig op Desiree van Lunteren, hoge voorzet, doelvrouw Hedvig Lindhahl moet op spectaculair manier weg boksen. Kelly Zeeman geeft net voor rusten aan te willen vervangen worden. Drie maal helaas loopt de partij nog één minuut. Sari trapt uit naar Kelly, zij wil de bal terug tikken. Te kort, Olivia Schough zit er tussen en schuift ijskoud binnen, 1-1, 44 min, geen slechter moment in te denken. De onpartijdige fluit na de aftrap meteen voor rust. Wat een domper.

Tijdens de pauze is de onfortuinlijke Kelly in de kleedkamer gebleven, in haar plaats Danique Kerkdijk. Zweden lijkt op zoek te gaan naar de overwinningstreffer. Via Emilia Appelqvist en Olivia komt het leer bij Lotte Shelin, schot uit stand, keepster Sari duwt met een prima reflex over de lat in hoekschot (50 min). Aan de ander kant gaat een plaatsbal van Sherida niet zo ver over (51 min). Bij Zweden komt youngster Stina Blackstenius in de plaats van (een onzichtbare) Lotte Schelin (56 min). Minuten later een diepe bal op deze Stina, zij kapt zich tot 3 x vrij, legt perfect terug, maar er is niemand van de Zweden gevolgd (59 min). Jessica Samuelsson verdedigt uit, Sofia kopt door in de loopt van Stina, andermaal kapt zij zich vrij en bedient Olivia. Zij kan niet afrukken, het ronde ding komt op links bij Caroline Seger die Emilia vindt, deviatie op Stina die haar schot mist (65 min). Nederland voert een tweede wissel uit, Renée Slegers komt (verrassend) voor Manon Melis (67 min). Hierna mist Zweden de kans om het definitief af te maken. Emilia stuurt de sterk ingevallen Stina in het straatje, zij speelt de volledig vrijstaande Olivia aan. Het ganse stadion ziet de 1-2, maar dat is gerekend zonder doelvrouw Sari die met een fantastische reactie de kansen gaaf houdt, (68 min).

Hierna weer een ganse periode niets. Zweden controleert, Nederland komt niet echt aan doelrijpe kansen. Bij Zweden komt Emma Berglund in de ploeg (82 min), Oranje wisselt Danique Kerkdijk door Tessel Middag (82 min). Drie minuten krijgt Vivianne nog geel voor mekkeren. En dan in de 90ste minuut ontbreekt het nodige geluk. Na een hoekschot een flank van Sherida, deze valt op de lat. In de eerste minuut van blessuretijd dropt Mandy de bal vooruit, Anouk Dekker kopt door in de loop van Vivianne, dit keer is het niet het moment van Vivianne, het schot gaat rakelings over, centimeters missen Rio. Zoveel te pijnlijker als achteraf zelfs blijkt dat Noorwegen alsnog verloren heeft van Zwitserland.

Zweden haalt 7 punten en reist af naar Brazilië deze zomer. De Oranje Leeuwinnen waren er heel dicht bij, maar helaas net niet. Al had vandaag misschien wel iets meer risico mogen worden genomen, 1-1 of 1-2 verlies maakte niet uit, er moest gewonnen worden. Helaas. De tweede plaats in deze groep brengt niets op, in tegendeel. Nu moet er naar het EK17 toe gewerkt worden zonder 1 wedstrijd met echte inzet. Een vriendschappelijke wedstrijd is niet altijd de juiste waardemeter.