A+ R A-

Oranje Leeuwinnen zijn de pioniers 2.0

2017 was voor de Oranje Leeuwinnen een fantastisch jaar. Met het winnen van de Europese titel zorgde de Leeuwinnen voor een verdere doorbraak in eigen land van het vrouwen en meidenvoetbal. In de rij van prijzen, huldigingen en ander eerbetoon wonnen de Leeuwinnen deze week de aanmoedigingsprijs van de Joke Smitprijs. Hiermee onderstrepen de Oranje Leeuwinnen de rol van pioniers 2.0 in de voortgaande acceptatie en ontwikkeling van het vrouwen en meidenvoetbal in Nederland.

Rolmodellen
Als je denkt aan pioniers hebben we in Nederland natuurlijk verschillende rolmodellen gehad vanaf de eerste wedstrijd van de elite groep vrouwen in 1971 tot aan de nieuwe heldinnen die afgelopen zomer zijn opgestaan. Zonder te veel aan “name dropping” te willen doen denken we toch al gauw door de jaren heen aan de bekende namen als Vera Pauw, Hesterine de Reus, Marleen Molenaar of Priscilla Janssens.
Maar ook in de afgelopen jaren waren er nog meer mensen, vooral vrouwen, onafgebroken bezig het vrouwenvoetbal te ontwikkelen, promoten en te ondersteunen. Ieder in zijn eigen rol en specialisme: Daphne Koster, Mary Kok Willemsen, Leonne Stenler, Shona Shukrula, Leonie Blokhuis en Anouk Hoogendijk dragen de laatste jaren allemaal op hun eigen manier bij aan het groter maken van het vrouwen en meidenvoetbal.


En dan vergeten we natuurlijk nog tientallen inmiddels misschien wel honderden namen van mensen die meedoen om de niet meer te stoppen ontwikkeling handen en voeten te geven. Maar de Oranje Leeuwinnen deden afgelopen zomer iets wat zo ongelofelijk krachtig was en vooraf bijna voor onmogelijk gehouden werd.
Met het winnen van de Europese titel hebben ze vele harten gestolen en veel twijfels weggenomen over het niveau en de kansen van het vrouwenvoetbal. Daarnaast hebben ze zichzelf een nieuwe status aan kunnen meten met hun prestaties. Discussies tot op het hoogste niveau over salarisontwikkelingen (welke tot een nieuw en verbeterd contract voor de Leeuwinnen hebben geleid), tegenstanders die zich gaan instellen op de nieuwe Europees kampioen en hogere verwachtingen van pers en publiek.

Ontwikkeling
De ontwikkelingen naar volwassenheid hebben zeker nog veel tijd nodig en zullen met kleine stapjes voortschrijden in de tijd. Zo zal de Eredivisie vrouwen nu ook een professionele en gelijkwaardige competitie te gaan worden die ervaren speelsters de ruimte biedt om langer door te kunnen voetballen. Zonder echt voetbalsalaris maken zij vaak te vroeg een keuze te stoppen om te spelen op niveau. Of wat nu aan de hand is men “vlucht “naar het buitenland. Maar de nieuwe en unieke status van de Leeuwinnen is zeer gewenst en zal achteraf gezien een nieuwe mijlpaal zijn geweest in de ontwikkeling en groei van het vrouwen en meidenvoetbal in Nederland.

Praktijk
Een mooi praktijkvoorbeeld van de uitwerking van de pioniersrol ondervond ik zelf dit weekend. Een vader van een talentvol meisje, inmiddels opgepikt door de KNVB, vroeg zich hardop af wat het allemaal voor zin heeft. Tien jaar vol gas geven voor wat.? Voor de eer? Maar mede dankzij de Oranje Leeuwinnen heeft hij een dochter die niet opgeeft, die een droom wil laten uitkomen en die geinspireerd door deze meiden als een malle aan het voetballen is. En waarschijnlijk over tien jaar ook behoorlijk zal worden beloond voor al deze inspanning. Ook die weg is dan gebaand en ingezet door de Oranje Leeuwinnen in de zomer van 2017, de pioniers 2.0 van het vrouwenvoetbal.