Onder 17 wint van Finland

Het Nederlands Vrouwenteam Onder 17 jaar startte de Eliteronde heel goed. Voor het eerst wist Nederland te winnen van Finland. Al in de 1e helft viel de beslissing door doelpunten van Kayleigh van Dooren en Rebecca Doejaaren. Een goede overwinning en de eerste stap richting het EK 2016 is gezet.

Bondscoach Marleen Wissink begon met de volgende basisformatie: Daphne van Domselaar, Danique Ypema, Aniek Nouwen, Janou Levels, Quinty Sabajo, Rebecca Doejaaren, Maud Asbroek, Kayleigh van Dooren, Ashleigh van Weerden, Fieke Hendriks, Bente Jansen.

Gastland Italie speelde vanmiddag tegen Griekenlan en won met 4-1. Nederland zal dus aan de bak moeten donderdag 17 maart. Er wordt om 15:00 uur afgetrapt.

Kort verslag

Oranje O 17 begint fel aan de wedstrijd. Nog maar koud op het veld en het staat in de 2e min al 0-1 voor onze meiden met een doelpunt van Kayleigh van Dooren. In de 6e minuut ontvangt aanvoerder Elli Pikkujämsä een gele kaart na een overtreding op Rebecca Doejaren. Deze vrije trap wordt door Aniek Nouwen helaas op het houtwerk geschoten. In de 19e minuut is het toch raak voor Nederland, Rebecca Doejaaren scoort de 0-2. Finland komt langzaam maar zeker de Nederlandse storm te boven en begint ook kansen te creëren maar weet voor rust niet tot scoren te komen. Oranje O17 gaat rusten met een mooie voorsprong van 2 doelpunten.

De tweede helft begint met een wissel voor Finland en even later wisselt Nederland (50e min) ook, Bente Jansen verlaat het veld en Emma van der Vorst komt voor haar in het veld. Het spel golft op en neer en beide teams krijgen kansen om te scoren maar een doelpunt blijft uit. In de 70e minuut de 2e wissel voor Nederland, Marisa Olislagers komt erin voor Kayleigh van Dooren. Na 75 minuten spelen is het nog steeds 0-2 voor de Oranje meiden. In de 77e min 2 wissels, 1 aan de kant van Finland en de ingevallen Emma van der Vorst moet geblesseerd het veld verlaten voor Eva van Deursen. 4 Minuten extra tijd komen erbij maar ook hierin weet Finland niet te scoren en wint Oranje O17 voor het eerst van Finland. Een goede stap in de richting van het EK 2016.

Verslag OnsOranje

Bron: OnsOranje.nl
Verslag: Welmoed de Lang

Kick-start O17 in Eliteronde

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is de Eliteronde dinsdag in Italië flitsend gestart. De ploeg van Marleen Wissink scoorde in het openingsduel tegen Finland al na twee minuten en bouwde dat een kwartier later uit tot 2-0. In die stand kwam geen verandering ondanks toenemende Finse druk tot het einde van de wedstrijd.

“De meiden hebben er samen alles aan gedaan om de voorsprong te behouden. Ze gooiden hun hele hebben en houden in de strijd”, aldus Wissink, wiens formatie steeds een voet of been tegen een Fins schot zette. En anders kon keeper Daphne van Domselaar wel redding brengen. “Echt een compliment aan de meiden dat ze dat tot de laatste seconde volgehouden hebben. We hebben het in de tweede helft heel moeilijk gehad.”

Kickstart

Voor rust zag het er voor Oranje nog heel anders uit. De ploeg kende met de vroege treffer van Kayleigh van Dooren namelijk een kick-start. Fieke Hendriks gaf de bal voor, waarna de Finse keeper de bal uit haar handen liet vallen. Van Dooren was attent en schoot binnen: 1-0. Al ruim een kwartier later leidde goed afjagen van Rebecca Doejaaren de tweede treffer in. Ze veroverde de bal en maakte het vervolgens zelf prima af.

“Finland voetbalde met twee spitsen en dat is altijd even wennen. Maar wij speelden goed en stonden goed. De eerste helft hebben ze het echt uitstekend gedaan.”, aldus Wissink. Maar Oranje kan dat hoge niveau niet vasthouden.

‘Lekker starten met overwinning’

Finland rukte op en was een paar keer dichtbij een treffer, terwijl ook Nederland een aantal keren kansrijk was. “Daarbij waren we steeds te onrustig en speelden het niet goed uit”, aldus Wissink. Emma van der Vorst was nog het dichtst bij een doelpunt. Ze draaide op de rand van het strafschopgebied knap weg van haar tegenstander, maar haar schot raakte de paal.

De invaller moest overigens kort daarna alweer geblesseerd het veld verlaten, terwijl Joëlle Smits van meet af aan met enkelklachten aan de kant moest blijven. Onder 17 trok de zege toch over de streep. “Het is altijd lekker om een EK-kwalificatietoernooi met een overwinning te starten. Dat is natuurlijk goed voor het zelfvertrouwen.”

Donderdag om 15 uur volgt de cruciale interland tegen thuisland Italië. Griekenland is zondag om 11 uur de laatste hindernis. Onder 17 wil zich plaatsen voor het EK van 2 tot en met 17 mei in Wit-Rusland.

Scheidsrechter: Angelika Soeder (GER)

Assistent scheidsrechters: Sina Diekmann (GER), Veronica Vettorel (ITA), 4e official Maria Sole Caputi (ITA)