Wedstrijdverslag: FC Twente - Ajax | Ronde 8 | Eredivisie Veld 2016-2017

(1 : ) (1 : )

Wedstrijddatum: vrijdag, 04 november 2016
Aanvangstijd: 19:30 u

FC Twente Vrouwen speelt topper tegen Ajax gelijk

FC Twente Vrouwen heeft vrijdagavond de topper tegen Ajax met 2-2 gelijk gespeeld. Ajax kwam na een kwartier spelen op een 0-1 voorsprong. Lineth Beerensteyn scoorde op slag van rust met een fraaie treffer de gelijkmaker. Ajax kwam opnieuw op voorsprong waarna Jill Roord de laatste treffer van de avond scoorde.

De openingsfase van de wedstrijd was voor Ajax. Na een kwartier spelen werd een luchtduel in het strafschopgebied gewonnen en viel de openingstreffer. Naarmate de tweede helft vorderde trok de ploeg van Tommy Stroot het initiatief naar zich toe en wist het steeds meer druk op de goal van de Amsterdammers te krijgen. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven. Vlak voor het rustsignaal was het Lineth Beerensteyn met een bal in de kruising die de stand gelijk trok.

In de tweede helft kwam Ajax tegen de verhoudingen in opnieuw op voorsprong. Grote kansen voor Lineth Beerensteyn en Jill Roord waren vlak daarvoor onbenut gelaten. Een overtreding in het strafschopgebied op Lenie Onzia werd niet bestraft waardoor FC Twente met nog meer druk naar voren ging spelen. Dit werd beloond met de gelijkmaker gescoord door Jill Roord. Kleine kansen op de winnende treffer konden niet worden benut waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde.

Ajax Vrouwen delen de punten met FC Twente

De Ajax Vrouwen hebben hun eerste puntverlies geleden in de Eredivisie. Uit bij FC Twente, de nummer twee op de ranglijst, werd het 2-2. Anouk Hoogendijk en Marjolijn van den Bighelaar maakten de Ajax-goals.

Een gelijkspel bij landskampioen: FC Twente: trainer Ed Engelkes was tevreden met het resultaat maar niet altijd met het spel. ,,Ik kan op basis van de wedstrijd leven met de 2-2", aldus de coach. ,,Uit bij Twente een punt pakken is niet slecht. Het is een terechte uitslag, maar je wil liever winnen."

Na een gelijk opgaande, enigszins rommelige openingsfase brak Anouk Hoogendijk in de 16e minuut de wedstrijd open. Ze kopte raak uit een vrije trap van Merel van Dongen. Vlak na de 0-1 had Lineth Beerensteyn de gelijkmaker op haar voeten. De Twente-aanvalster ging op het Ajax-doel af, maar stuitte op Eli Sarasola die koel bleef en de bal uit de hoek tikte.

FC Twente bleef aandringen, zonder dat het grote kansen opleverde voor de thuisploeg. Ajax leek met een voorsprong de rust in te gaan, totdat Beerensteyn in  45e minuut de bal van afstand onhoudbaar achter Sarasola krulde.

Meeste kansen voor FC Twente
De thuisploeg begon ook het sterkst aan de tweede helft. Kansen waren er voor Beerensteyn (alleen op Sarasola af), Onzia (schot via lat over) en Roord (schot, redding Sarasola). ,,Het veld was te groot en Twente maakte daar optimaal gebruik van. We renden achter de feiten aan in die fase en verzuimden ons eigen spel te spelen. Dat moeten we onszelf aanrekenen." Toch was het Ajax dat na rust het eerste scoorde scoorde. Bijna uit het niets schoot Marjolijn van den Bighelaar in de 57e minuut de 1-2 binnen: haar zevende competitietreffer dit seizoen.

Het lukte de Ajax Vrouwen helaas niet de voorsprong heel lang vast te houden. Jill Roord zorgde in de 65e minuut na een scrimmage de 2-2 binnen.

Spannende slotfase
Het bleef spannend tot het einde. Ajax kwam weer beter in de wedstrijd en er waren kansen over en weer. Invalster Inessa Kaagman leek vlak voor tijd de winnende treffer te maken, maar ze stuitte op de keepster van Twente. Ook in de vijf minuten extra tijd werd er niet meer gescoord. Engelkes: ,,Beide ploegen gingen voor de winst. Ik denk dat het voor de neutrale toeschouwer een heel aantrekkelijk duel was, promotie voor het vrouwenvoetbal. Maar tevreden ben ik niet. Daarvoor hielden we ons niet genoeg aan de afspraken. Gelukkig lopen we hier verder geen averij op."

Koploper
Het gelijkspel betekent het eerste puntverlies voor de Ajax Vrouwen. Maar met 22 punten uit acht duels staat het team van Ed Engelkes nog altijd fier aan kop in de Eredivisie.