A+ R A-
Wedstrijdverslag: Ajax - PSV | Ronde 12 | Eredivisie Veld 2015-2016
Print 

Ajax - PSV
1 0
(1 : ) (0 : )

Wedstrijddetails

Wedstrijddatum: vrijdag, 20 november 2015
Aanvangstijd: 19:30 u


 Samenvatting

Enkel scheidsrechter ziet een doelpunt

 

Topper in het damesvoetbal, Ajax – PSV, ondertussen al een klassieker. Bijna vol huis, daar kan zelfs een concert van Simply Red in de Ziggo Dome niets aan veranderen. Door de overvloedige regenval gaat de wedstrijd wel door op het tweede terrein van “de Toekomst”. Bij Ajax nog steeds geen Anouk Hoogendijk, Oranje Leeuwin Kelly Zeeman op de bank. PSV recupereert Sisca Folkertsma, ook Ibti Bouharat behoort na lange afwezigheid terug bij de wedstrijdkern. Opvallend ook dat de wedstrijdleiding wordt toegewezen aan dezelfde ref als 2 van de vorige 4 confrontaties, dit kan geen toeval zijn. Voor de wedstrijd wordt afgetrapt door PSV nog een beklijvende minuut stilte voor de gebeurtenissen in Parijs vorige week.

 

PSV speelt in het blauw, Ajax in de gekende roodwitte uitrusting. De beginfase is vooral voor de Amsterdammers. Petra Hogewoning vindt Tessel Middag, de voorzet wordt door doelvrouw Angela Christ geplukt (6 min). Even later een flank van Liza van der Most, kopbal Inessa Kaagman, naast (9 min). Dezelfde Inessa vindt Tessel op links, haar schot gaat een halve meter over (10 min). Op het kwartier een lange bal van Desiree van Lunteren op Mandy Versteegt, voorzet op halve hoogte, Eshly Bakker devieert, keepster Angela pakt. Chantal de Ridder slalomt langs Kim Mourmans, wordt aangetikt door Myrthe Moorrees. De vrije trap van Eshley gaat hoog over (17 min). In deze fase van de wedstrijd komt PSV in ieder duel een stap te laat, toont te veel respect. Een mooi beweging van Eshly langs Myrthe demonstreert deze, de krul van het nummer 12 gaat langs de verkeerde kant van de verste paal (19 min). Bij de volgende fase krijgt Vanity Lewerissa al te gemakkelijk geel voor een fout rond de middenlijn (20 min). De meeste kleine dingen worden steevast tegen de Noord Brabanders beslist.

 

Geleidelijk aan komt PSV beter in de wedstrijd, hersteld het evenwicht. Een lange bal uit de verdediging op Sisca, eenvoudig langs Liza heen, de wegdraaiende bal is slecht gemikt, dit was een prima kans (26 min). Een minuutje later een vrije trap voor PSV na duwfout op Mauri van de Wetering. Myrthe achter de bal, doelvrouw Elixabete Sarasola Nieto haalt van onder de lat, de rebound van een verraste Vanity gaat ongelukkig over (27 min). Hier zat meer in. Op het half uur zet Vanity een actie op, vindt Jeslynn Kuijpers die langs Liza gaat, lage voorzet, Sisca kan er net niet bij. Op dit moment weet Ajax het ook niet echt meer, zoekt veel de lange bal. Jeslynn speelt Mauri aan, bal naar Melissa Evers, haar voorzet van links eindigt in de handen van keepster Elixabete (39 min). Met nog vijf minuten te gaan spelbederf van Chantal, de onpartijdige laat begaan en houdt het geel op zak, vreemd. Een vrije trap, net buiten de zestien wordt door Myrthe in de muur getrapt (41 min). Bij de volgende PSV aanval legt Mauri terug op Myrthe, streep richting doel, handspel van Daphne Koster, opnieuw sluit de ref de ogen (43 min). Een poging van Vanity wordt gepakt door doelvrouw Elixabete (44 min). Chantal haalt Vanity nu foutief onderuit, weer blijft het (terechte) geel op zak. Ajax komt er telkens af met berispingen. De vrije trap van Melissa gaat langs alles heen. We krijgen 2 minuten blessuretijd. Het worden er om duistere redenen drie en precies in die minuut teveel beslist de scheidsrechter de wedstrijd. Een lange hoge bal van Merel van Dongen, lijkt eerder een voorzet dan een schot, wordt door keepster Angela uit haar doelvlak geduwd, Maureen kan ontzetten voor de aandringende Inessa. Tot ieders verbazing, ook die van Ajax, wijst de (on)partijdige naar de middenstip, de slecht geplaatste assistent (ter hoogte van de grote rechthoek) loopt hierna mee naar het midden. Protest van PSV alom, de speelsters van Ajax zijn verbaasd en lachen. We gaan rusten met een 1-0 stand (45 + 3 min), een vroegtijdig Sinterklaas cadeau.

 

Tijdens de pauze is de aangeslagen Mandy in de kleedkamers gebleven voor Marlous Pieete. Coach Nebojsa is door de ref achter de omheining geplaatst (Commentaar op onrecht wordt blijkbaar niet getolereerd). We zijn nog maar net terug van start als de ingevallen Marlous de bal wegtrapt om een snelle spelhervatting te vermijden, weer worden de ogen gesloten (47 min). Op de vrije trap van Mauri volgt een kopbal van Myrthe, nipt naast (49 min). Uiteindelijk toch geel voor de thuisploeg, Petra krijgt de kaart na de zoveelste aanslag op Vanity (54 min). Hierna een mooie aanval van Ajax, Desiree speelt op Inessa, perfect terug gelegd op Eshly, haar pegel spat tegen de deklat terug het veld in (58 min). Ajax speelt slordig, het is vooral PSV dat probeert de bakens te verzetten. Sisca vindt Lucie Akkerman, diepe bal op Vanity, uit de draai richting doel, de poging mist kracht (62 min). PSV wisselt een eerste keer, Sabine Becx komt voor Mauri (65 min). Ook Ajax wisselt, Kelly Zeeman komt voor (een bleke) Liza van der Most (66 min).

 

Vanity wordt nog maar eens onderuit gehaald, dit keer is het Merel die er zonder kaart vanaf komt (67 min). Een voorzet van Melissa wordt door Lucie gekopt, de Ajax doelvrouw is attent (69 min). Met nog twintig minuten te gaan een splijtende Amsterdamse aanval, lage voorzet van Chantal, Eshly duwt aan de tweede paal naast. Voor Chantal haar laatste wapenfeit. Ze mag gaan rusten, Marjolijn van de Bighelaar komt in de plaats (71 min). Bij PSV komt Ibti Bouharat in de plaats van de positioneel erg sterk spelende Kika van Es (73 min). Op het eerste zicht een vreemde wissel. PSV probeert met alle krachten. Opzitten van Melissa, bal via Vanity voor de voeten van Sabine, haar schot mist kracht (81 min), hier zat meer in. Een voorzet van Marjolijn wordt door Inessa gekopt, doelvrouw Angela klemt (83 min). Met Sylke Calleeuw brengt coach Nebojasa een extra spits, Sisca verlaat het terrein (84 min). Een schot van Petra gaat hoog over (85 min). Dan weer een PSV aanval, Vanity vindt op rechts Jeslynn, zij verkiest terug te kaatsen, een voorzet richting Sylke leek een beter optie (87 min) We krijgen 3 minuten extra tijd. Een laatste kans via een spelhervatting voor PSV. Kim achter de bal, hoog voor doel, maar het mag niet zijn, de bal valt niet voor de juiste voet. De leiding fluit voor (alle veiligheid) af waardoor de 1-0 op het bord blijft.

PSV toont de eerste 20 minuten te veel respect voor een in die fase fris voetballend Ajax, zij het zonder echte kansen. Hierna herstellen de Noord Brabanders het evenwicht, nemen zelfs de bovenhand. Tot de leiding beslist een duit in het zakje te doen. Met het blote oog was zichtbaar dat de bal NIET over de doellijn was. De tweede periode verloopt gelijk opgaand, met wisselende poging. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar. Jammer dat het op zulk een manier moet gaan. Niet de eerste keer dat deze scheidsrechter beslissend is in een wedstrijd tussen Ajax en PSV, herinner U de KNVB Beker finale van 2013-2014.

 

Voor AJAX Amsterdam speelden:
Elixabete Sarasola Nieto (16), Liza van der Most (2), Daphne Koster (3), Merel van Dongen (4), Petra Hogewoning (5), Tessel Middag (8), Mandy Versteegt (9), Desiree van Lunteren (10), Eshly Bakker (12), Chantal de Ridder (21) en Inessa Kaagman (23)
Wisselspeelsters:
Laura Du Ry (1), Marlous Pieete (7), Lauren Delleman (15), Kelly Zeeman (17), Marjolijn van den Bighelaar (18) en Vita van der Linden (20)

 

Voor PSV Vrouwen speelden:
Angela Christ (1), Maureen Sanders (3), Ludie Akkerman (4), Kika van Es (5), Myrthe Moorrees (8), Mauri van de Wetering (9), Sisca Folkertsma (10), Vanity Lewerissa (11), Kim Moermans (15), Melissa Evers (17) en Jeslynn Kuijpers (19).
Wisselspeelsters:
Ibti Bouharat (13), Laura Strik (14), Sabine Becx (18), Vanessa Susanna (20), Sylke Calleeuw (21), Amber Mutsaers (22) en Annerens Tijm (23).

Wissels:
65 min Sabine Becx voor Mauri van de Wetering (PSV)
66 min Kelly Zeeman voor Liza van der Most (Ajax)
71 min Marjolijn van den Bighelaar voor Chantal de Ridder (Ajax)
73 min Ibti Bouharat voor Kika van Es (Ajax)
84 min Sylke Calleeuw voor Sisca Folkertsma (PSV)

 

Gele Kaart:
20 min Vanity Lewerissa (PSV)
54 min Petra Hogewoning (Ajax)

 

Scheidsrechter: Mevrouw Vivian Peeters
Assistenten: Mej. Fijke Hoogendijk en Mevr. Bianca Bussem-Scheffers
Vierde Official: Mej. Shona Shukrula

 

Coaches: Ed Engelkes (Ajax) en Nebojsa Vuckovic (PSV)

 

Toeschouwers: ± 2000