Onder 17 naar halve finale EK 2017

Vanmiddag traden de speelsters van Oranje Onder 17 aan tegen Engeland die samen met Nederland aan kop gingen in groep B. Het was een spannende pot met twee teams die goed aan elkaar gewaagd waren en Oranje O17 sleepte er op het einde van de wedstrijd nog een overwinning uit. Het werd 2 - 1 en de Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Jill Baijings en Romee Leuchter.

Door deze knappe overwinning heeft Oranje O17 zich al geplaatst voor de halve finale!! Noorwegen wist vandaag maar net met 0-1 te winnen van Republiek Ierland.

KNVB-coach Marleen Wissink begon met dezelfde basisopstelling als tegen Noorwegen: Daphne van Domselaar, Lynn Wilms, Anna Ursem, Lisa Doorn, Janou Levels, Romée Leuchter, Marisa Olislagers, Kerstin Casparij, Kirsten van de Westeringh, Jill Baijings en Williënne ter Beek.

In de andere groep heeft Duitsland zich ook al geplaatst voor de halve finale, zij wonnen vandaag met 2-1 van Frankrijk. De andere wedstrijd ging tussen Tsjechie en Spanje, deze eindigde in 1-5.

Kort verslag

Voor de tweede wedstrijd op het EK 2017 werd er om 16:00 uur afgetrapt tegen Engeland. Engeland won eerder het eerste duel van Republiek Ierland met 0-5. Dus vandaag de twee koplopers uit de groep tegen elkaar. De eerste kans van de wedstrijd is in de 2e minuut voor Oranje O17, Kirsten van de Westeringh mist het doel. Het spel komt hierna nog niet echt op gang en er worden maar weinig risico's genomen, pas in de 8e minuut is er een corner voor Engeland maar daar komt ook niks uit. In de 16e minuut wordt Engeland wel gevaarlijk maar het schot van Lauren Hemp raakt de lat.
Inmiddels zit er een kwart wedstrijd op en gebeurd er buiten een paar schoten en overtredingen niet veel.
Maar in de 22 minuut is er dan toch weer een kansje voor Nederland, Romée Leuchter mist het doel. In de 24e minuut moet Oranjekeepster Daphne van Domselaar wel aan de bak en tikt de bal over het doel. Hierna lijkt de wedstrijd een beetje open te breken en verdienden beide landen een corner, maar beiden weten hier geen gebruik van te maken en de score te openen.
In de 30e minuut is het Oranje dat dan de kans heeft om dit wel te doen, maar het schot van Romée Leuchter belandt ook niet in de goal doordat de keepster van Engeland nog net een hand er tegen kan krijgen. Niet veel later moet Daphne van Domselaar weer reddend optreden. Het lijkt erop dat beide teams toch met een voorsprong de rust in willen gaan. En in de 38e minuut is het dan toch raak voor Engeland. Uit een corner wordt de 0-1 gescoord door Aimee Palmer. Maar Oranje O17 komt gelijk weer terug want in de 40e minuut is het Jill Baijings die de 1-1 scoort. Haar eerste schot komt terug van het doel en in de rebound kan ze de bal binnen schuiven.
En hierna blaast de scheidsrechter voor rust, stand 1-1.

Dezelfde 22 speelsters beginnen aan de 2e helft. Weer is het eerste schot richting goal van Kirsten van de Westeringh maar ook nu heeft ze geen geluk. Hierna ook een kans voor Romeée Leuchter die een vrije trap langs de muur schiet en het doel op een haar na mist. Het gaat nu op en neer, kansje voor Engeland en weer voor Nederland. In de 46e minuut de eerste wissel voor Engeland en ook in de 52e minuut wisselen de Engelsen. Hierna een paar kansen voor Nederland, met de beste kans voor Kirsten van de Westeringh in de 54e minuut. In de 55e minuut krijgt Williënne ter Beek een gele kaart voor een overtreding op Emily Syme. Hierna volgen weer wat kansjes voor Engeland waaronder weer een schot tegen het houtwerk. In de 58e minuut de eerste wissel voor Oranje O17, Kelsey Geraedts komt in het veld voor Kirsten van de Westeringh. Hierna wederom kansen voor beide landen maar geen van beiden komt op voorsprong. In de 69e minuut de 2e wissel voor Nederland, Shanique Dessing komt Williënne ter Beek vervangen.
In de 73e minuut een goede kans voor Kerstin Casparij maar ook zij kan Oranje O17 niet op voorsprong zetten. Kort hierna gelijk weer gevaar van Engeland maar van Daphne van Domselaar houdt Nederland in de wedstrijd. In de 75e minuut de laatste wissel voor Engeland.

En dan in de 77e minuut weet Oranje O17 eindelijk op voorsprong te komen. Romée Leuchter scoort op aangeven van Kerstin Casparij, 2-1!!! En nu duimen dat Nederland deze voorsprong wel vast kan houden en niet zoals de Engelsen gelijk weer uit handen geeft.
Spannende laatste minuten, Oranje O17 krijgt een paar corners achter elkaar maar het is Engeland die Daphne van Domselaar weer tot redden dwingt. Dit is ook tevens het laatste wapenfeit van de Engelsen want de scheidsrechter maakt een einde aan de wedstrijd.

Door deze knappe overwinning is Oranje O17 al zeker van de halve finale!!!

OnsOranje

Bron: onsoranje.nl

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich vrijdagmiddag al na twee duels als poulewinnaar geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap.

Na de 1-3 overwinning op Noorwegen, volgde in Tsjechië nu een late 2-1 winst op concurrent Engeland. “Top en geweldig voor de meiden en de staf”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink opgetogen.

Met de ruime 5-0 zege op Ierland was Engeland in Přeštice vooraf een geduchte opponent. Onder 17 kwam weliswaar goed uit de startblokken, maar na ongeveer een kwartier was Engeland dichtbij een treffer met een bal op de paal. Na een half uur belandde ook een schot van Romée Leuchter op het houtwerk, maar het waren de Engelsen die de score twee minuten voor rust wat verrassend opende. Opnieuw raakte Aimee Palmer de paal, maar nu ging hij via de binnenkant alsnog over de lijn.

Snelle gelijkmaker

“Het was een wat ongelukkig moment en de goal kwam min of meer uit de lucht vallen. Gelukkig maakten we snel gelijk, dat is altijd lekker. Nu konden we met frisse moed weer de tweede helft beginnen”, aldus Wissink, die Jill Baijings de 1-1 zag aantekenen. Lynn Wilms zette de bal na haar eigen ingooi prima voor op haar medespeelster, die tegen de lat kopte. De speelster van het CTO Eindhoven was er echter als de kippen bij om de rebound alsnog koelbloedig en gecontroleerd te verzilveren.

Terwijl de eerste helft op en neer ging en Nederland goede kansen kreeg, was Onder 17 in de tweede helft vooral met corners gevaarlijk. De ploeg speelde goed vooruit, maar was in de eindfase van aanvallen niet altijd even gelukkig. In een gelijkwaardige tweede helft greep Nederland uiteindelijk echter toch nog de zege. Een ingooi van Baijings belandde op het hoofd van Wilms, die hem terug kopte op Leuchter. Die laatste kopte tot vreugde van de Nederlandse aanhang drie minuten voor het einde binnen: 2-1. Ondanks dat Engeland op het laatst nog alles op alles zette om nog een gelijkspel te forceren, trok Oranje de winst over de streep. Door winst in de onderlinge duels tegen Noorwegen en Engeland kan Nederland nu niet meer ingehaald worden en is de groepswinst zeker.

‘Gaan voor elkaar door het vuur’

“Ze waren opnieuw bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. Dat straal echt op dit ploegje af. Als de een te laat is, vangt een ander dat op en andersom. Dat doen ze echt heel goed”, aldus Wissink, die met haar formatie maandag in het laatste pouleduel om 14.00 uur Ierland treft. “We gaan even genieten van dit moment en ons dan snel weer voorbereiden op de komende wedstrijden. We zullen kijken hoever we gaan komen.”

Door de groepswinst is Speelsters onder 17 nu al zeker van de halve finale op donderdag 11 mei, om 18.00 uur. In die wedstrijd zal het spelen tegen de nummer twee van Poule A. De finale van het EK wordt volgende week zondag, 18 mei, gespeeld, in Pilzen.

Scheidsrechter: Maria Marotta (ITA)
Assistent scheidsrechters: Alexandra Theodora Apostu (ROU), Sabrina Keinersdorfer (SUI) 4e officiial: Ifeoma Kulmala (FIN)