Speelsters Onder 17 jaar spelen gelijk tegen Zwitserland

Speelsters onder 17 hebben niet opnieuw gewonnen op het EK-kwalificatietoernooi in Zaltbommel en Veen. De ploeg van KNVB-coach Marleen Wissink speelde met 1-1 gelijk tegen hun leeftijdsgenoten uit Zwitserland. Het enige Nederlandse doelpunt werd in de 7e minuut gemaakt door Kerstin Casparij van sc Heerenveen. De andere wedstrijd in Groep 1 tussen Oostenrijk en Slovenië eindigde in 1-0 voor Slovenië.

Het zogenoemde ‘elitetoernooi’ is de laatste horde voor het EK 2017 in Tsjechië en wordt van 27 maart tot en met 1 april gespeeld bij Nivo Sparta (Zaltbommel) en Achilles Veen (Veen). De volgende en laatste EK-kwalificatiewedstrijd is op zaterdag 1 april tegen Oostenrijk.

OnsOranje

Duur gelijkspel Speelsters onder 17 in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft in de tweede interland van de Eliteronde een duur gelijkspel moeten toestaan. De ploeg van KNVB-coach Marleen Wissink kwam woensdag tegen Zwitserland verdiend op een 1-0 voorsprong, maar na de pauze kwam de concurrent langszij.

Nederland blijft na twee duels wel leider in de poule. Zaterdag volgt in Veen het afsluitende duel met het nog puntloze Oostenrijk. "We moeten tegen Oostenrijk veel scoren en laten zien dat we op het EK horen te staan", aldus aanvaller Jill Baijings.

Het verschil tussen de eerste en tweede helft op het veld van NIVO Sparta in Zaltbommel was groot. Voor rust speelde Onder 17 fel en energiek en kwam een aantal keer tot prima aanvallen. Dat leidde al na zeven minuten tot de openingstreffer van Kerstin Casparij. Na de pauze zakte de ploeg in en liet het Zwitserland komen.

Lange ballen
Dat pakte echter niet goed uit. "Zij drukten ons terug en wij hadden daar moeite mee. Het was veel te onrustig met veel lange ballen waardoor we maar heen en weer bleven lopen. We hadden achteraf gezien gewoon het spel van de eerste helft moeten doorzetten", vond Baijings die zelf in blessuretijd nog een flinke kans kreeg.

Een bal die over alles en iedereen heen vloog, belandde pardoes voor haar voeten. Ze nam hem weliswaar vol op haar slof, maar de bal zeilde een meter over het doel. "Achteraf bekeken had ik misschien tijd gehad om hem aan te nemen", aldus de buitenspeelster die tot het laatst bleef gaan. "Ik heb alles gegeven en ik voelde het intussen wel aardig in mijn benen, maar ik dacht, we moeten in ieder geval niet verliezen."

Veel scoren
Ondanks de 3-0 overwinning van maandag op Slovenië zou dat namelijk zo goed als zeker uitschakeling betekenen. Zwitserland versloeg in het eerste duel namelijk Oostenrijk met 2-0. De poulewinnaar plaatst zich sowieso voor het Europees kampioenschap in mei in Tsjechië en alleen voor de beste nummer twee van de zes poules is plaats op het eindtoernooi. Baijings: "We moeten zorgen dat we zaterdag tegen Oostenrijk veel scoren en aan het doelsaldo werken. Dan halen we het."

Als Nederland weer speelt zoals in de eerste helft, dan heeft het elftal inderdaad een goede kans. Zwitserland kreeg wel wat doelpogingen, maar het initiatief lag toch duidelijk bij Onder 17. Na zeven minuten was er al de openingstreffer van Kerstin Casparij, na een voorzet op maat van Baijings. De 16-jarige Bredase kreeg de bal op haar beurt weer prima diep van Williënne ter Beek. "Het was een mooi uitgespeelde aanval ja. In de eerste helft was er sowieso goed samenspel", zag Baijings.

Alles in eigen hand
Het was daarom teleurstellend om te zien hoe Onder 17 het initiatief na rust zo weggaf. In tegenstelling tot de eerste helft werden de duels nu veelal verloren en vergat de ploeg te voetballen. Nederland riep de ellende grotendeels over zichzelf af en Malin Gut knalde na 65 minuten dan ook van afstand binnen. In de slotfase golfde het spel heen en weer. "Het had in de laatste minuten nog alle kanten op gekund. Wij kregen kansen, maar zij ook."

Met het gelijkspel houdt het de kansen dus in ieder geval nog levend. Zaterdag om 15.00 uur moet de ploeg het op het veld van Achilles Veen laten zien wat het waard is. Baijings: "We hebben alles nog in eigen hand."

Aan het EK onder 17 doen acht landen mee. Tsjechië is als gastland automatisch gekwalificeerd. Het EK wordt gehouden van 2 tot 14 mei.

Wedstrijd: Nederland O17 - Zwitserland O17
Datum: woensdag 29 maart 2017
Aanvang: 19:30 uur
Locatie:  Sportpark De Watertoren, Zaltbommel te Nederland
Betreft: 2e duel Eliteronde EK 2017
Ruststand: 0 - 1
Eindstand: 1 - 1
Scheidsrechter: Meliz Özçiğdem (TUR)