Wedstrijdverslag: FSG/Gezien.nl - Drachtster Boys | Ronde 2 | Eredivisie Zaal 2012-2013

FSG niet opgewassen tegen Drachtster Boys

Vrijdag 14 september start het Eredivisie Zaalvoetbalseizoen 2012–2013 voor FSG met de thuiswedstrijd tegen Drachtster Boys. De Limburgse vrouwen eindigden vorig jaar op de vierde plek.  Het Friese team één plaats daaronder. Beide teams willen hun openingswedstrijd uiteraard niet verliezen. In de Stadssporthal in Sittard waren zo’n veertig toeschouwers getuige van een wedstrijd waarin FSG het meeste balbezit had, maar Drachtster Boys het meest efficiënt was.

Trainer Paul Beckers begint vandaag met een vrijwel ongewijzigd team ten opzichte van het vorige seizoen: Vivian van Wijk verdedigt het Limburgse doel en in het veld starten Rian Geelen, Annika Pluijmen, Lianne Esseling en Shirley Kocacinar. Drachtster Boys gaat fel van start en creëert al in de eerste minuut een gevaarlijke kans. Het schot op het doel van keeper Vivian gaat voorlangs. Enkele minuten daarna gebeurt hetzelfde voor het Friese doel. Een corner van FSG wordt door Shirley handig naar Annika gepasst, maar zij ziet haar doelpoging ook voorlangs gegaan. De Friese aanval die hierop volgt eindigt in een gevaarlijk schot van afstand, dat door Vivian wordt gekeerd. In de fase die volgt zoekt FSG veelvuldig de aanval. De Limburgse vrouwen laten de bal snel rond gaan, maar worden keer op keer op de helft van de tegenstander opgewacht door de Friese vrouwen. Drachtster Boys loert op de counter en verdedigt kort. Het team is ook fysiek sterk en verovert mede daardoor veelvuldig de bal om dan snel en gevaarlijk voor het doel van Vivian te verschijnen. Bij FSG krijgen met name Rian en Shirley de nodige kansen, maar zij weten deze niet te benutten. FSG dringt aan , maar komt moeilijk langs het stugge Friese team, dat in de counter keer op keer gevaarlijk blijkt. In de veertiende minuut ligt de 0-1 in het net. Drachtster Boys verovert de bal op eigen helft, waarna Esther van Toledo hard achter Vivan inschiet. Eén minuut later is het weer raak voor de Friese vrouwen.  Jessie Prijs rondt een snelle aanval door het midden goed af: 0-2. In het restant van de eerste helft is het meeste balbezit voor FSG, zijn er voor beide teams gevaarlijke kansen, maar wordt er niet meer gescoord.

Bij het begin van de tweede helft veert het Limburgse publiek al direct op wanneer Annika een goede voorzet van Shirley net niet kan intikken. Een snel uitgevoerde Friese tegenaanval resulteert in een goede doelpoging die door Vivan uit de bovenhoek kan worden getikt. Ook Rian kan daarna een vloeiende FSG-aanval niet afronden. In de zevende minuut scoort Shirley de verdiende aansluitingstreffer. De 1-2 valt uit een vrije trap die FSG krijgt na treuzelen door Drachtster Boys-keeper Bosma. FSG schakelt dan een tandje bij om de gelijkmaker te forceren, maar lijkt de echte overtuiging te missen. Het fellere spel betekent echter ook dat er meer overtredingen aan Limburgse zijde worden gemaakt. Twee minuten na de goal van Shirley komt het verschil weer op twee doelpunten als Vera Veelers een vrije trap goed inschiet boven Vivian: 1-3. FSG blijft vervolgens aanvallen, wat resulteert in kansen voor Rian en Annika. Drie minuten voor tijd gooit Drachtster Boys de wedstrijd echter definitief in het slot. Een verre uitgooi van keeper Bosma belandt achter Jessie Prijs die met een schitterend hakje de bal over FSG-keeper Vivian in het doel werkt. De 1-4 eindstand is hiermee een feit. FSG incasseert het eerste verlies. Drachtster Boys kan de verre terugreis aanvaarden met drie punten op zak. Noemenswaardig is nog het verdienstelijke debuut van de 15-jarige Sitha Caessens bij FSG. Zij valt vier minuten voor tijd goed in.

Volgende week treedt FSG in Wehl aan tegen regerend landskampioen FC Gelre.

Verslag van Drachtster Boys
Door Conny Oosting-Wildeboer

Goede start zaalvrouwen Drachtster Boys

Vrijdagavond stond de eerste competitiewedstrijd in de KNVB Eredivisie zaal vrouwen op het programma. Ondanks een busreis van drie uur naar Sittard waren de vrouwen uit Drachten uitgerust en gefocust.

Beide teams begonnen sterk aan de wedstrijd. Er werd fysiek sterk gevoetbald met regelmatig een schouderduw of sliding. Pas na vijftien minuten viel het eerste doelpunt. Het was de debuterende Esther van Toledo, die een prachtig schot bijna vanaf de achterlijn achter de keepster wist te schieten. Direct daarna scoorde Jessie Prijs uit een 1:2 met Vera Veelers de 0-2.

De tweede helft begon FSG fullpress te voetballen en het tempo werd opgevoerd. De Drachtster vrouwen stonden goed te verdedigen en werkten hard voor elkaar. Kansen van Shannon Viet en Esther van Toledo werden goed verwerkt door FSG. In de zevende minuut kreeg FSG een vrije trap wegens het te lang vasthouden van de bal door keepster Teuny Bosma. Deze vrije trap verdween via een speelster in de muur in het doel; 1-2. Na een time-out van Drachtster Boys volgde een vrije trap vanaf zo’n 14 meter na de zoveelste overtreding op Jessie Prijs. Deze vrije trap schoot Vera Veelers vol in de kruising;1-3. Met nog vier minuten op de klok wist Teuny Bosma met een lange uitgooi Jessie Prijs (foto) te bereiken. Zij  nam deze uitgooi uit de draai op haar hak, waardoor de bal over de keeper heen het doel in verdwijnt. Een fenomenaal doelpunt waarbij de lang geblesseerde Prijs bewijst dat ze terug is.

Met de drie punten in de bus kon de nieuwe trainer, Jos Alkema terug kijken op een geslaagde missie. “De grootste winst van deze avond is de manier waarop we als team gespeeld hebben.”

Volgende week spelen de vrouwen hun eerste thuiswedstrijd om 21.15 uur in de Korfbalhal in Drachten tegen de nieuweling Zuid-Oost United uit Amsterdam. Zij wonnen vrijdagavond eveneens hun eerste wedstrijd van het seizoen.