Wedstrijdverslag: Pernis - Os Lusitanos | Ronde 13 | Eredivisie Zaal 2012-2013

Wedstrijddatum: vrijdag, 14 december 2012
Toeschouwers : 75

Verslag van Pernis
Door Wendy Rietveld

Pernis stopt zegereeks Os Lusitanos en behoud ongeslagen status in onderlinge duels

Os Lusitanos, het team in vorm wat week na week met grote cijfers wint. Pernis vorig jaar nog titelconcurrent (en bij winst vandaag weer terug in de race) en angstgegner voor de Amsterdammers, want zij wonnen nog nooit van hun Rotterdamse opponent. Mooi affiche in de Eredivisie Vrouwen waar het publiek eens goed voor ging zitten. Dat publiek zorgde voor de sfeer, beide teams voor goed aanvallend voetbal.

Vanaf de start zette Pernis de gasten onder druk en zij hadden hier zichtbaar moeite mee. Meer dan eens werd tevergeefs gevraagd om steun en er werd veel balverlies geleden. De thuisploeg nam brutaal het initiatief en liet zien vandaag te willen winnen en niet bang te zijn voor de Amsterdammers. Toch was het Os Lusitanos wat de eerste kans kreeg, een schot van Eline Keet raakte de lat. Vlak hierna schoot Lenie Mendes Fernandes namens Pernis voorlangs en deed Petra Verbeek een vergeefse poging voor Os. In de fase die volgde golfde het spel op en neer, maar grote kansen leverde het voor beide teams nog niet op. In de negende minuut kwam de beloning voor Pernis voor het constant druk zetten en het harde werken. Viviënne Knegtmans stuurde Lenie Mendes Fernandes weg over de linkerkant en zij schoot uiterst koelbloedig de bal achter Jesca Willemsen.

Vanaf de aftrap wisten de Rotterdamse dames de bal direct weer te veroveren, een schot van Suzanne Bakker zeilde echter naast. Os Lusatanos leek het even helemaal kwijt te zijn. Een foutje van goalie Willemsen illustreerde dit, zij speelde de bal zo in de voeten van Samira El Biyar die direct uithaalde maar naast schoot. Hierna een corner voor de bezoekers die wederom onderschept werd door Pernis. Samira El Biyar en Edwina Buitenman konden razendsnel uitbreken, maar speelden deze aanval niet goed uit waardoor het gevaar even geweken was. De druk van de thuisploeg hield aan en Arlette Almeida zag een schot op de paal uiteen spatten en vanuit de rebound knalde Suzanne Bakker de bal voorlangs het doel. Ook Os kreeg wat kansen, maar de normaal zo doelgerichte Petra Verbeek en Gilanne Louwaars wisten hun kansen niet te verzilveren. Ook debutante Marjan Brouwer had de mogelijkheid haar ploeg op gelijke hoogte te brengen, maar wist haar draai in deze wedstrijd nog niet te vinden. Met nog 1,5 minuut tot aan de rust kwamen Samira El Biyar en Jesca Willemsen hard in botsing. Die laatste werd hierbij geraakt aan het hoofd en had een minuten lange blessurebehandeling nodig. Zij kon de wedstrijd echter wel voortzetten. Vlak voor rust werd een hard schot van Edwina Buitenman nog geblockt.

In de tweede helft een wat feller Os wat ook wat meer ruimte kreeg om te voetballen. Direct bleek hoe gevaarlijk zij dan zijn, want binnen twee minuten stoomde Gilanne Louwaars op over links en schoot de 1-1 tegen de touwen. Hierna enkele goede kansen voor diezelfde Gilanne, Eline Keet en Petra Verbeek (2x), maar Pernis wist zich te herpakken en de schade te beperken. Pernis moest doorbijten en op karakter de wedstrijd onder controle zien te houden. Arlette Almeida had hier de noodrem bij nodig en kreeg geel. Toen zij vlak hierna een harde sliding op de bal inzette schreeuwde alles wat Amsterdams is (behalve Pernisse Amsterdamse captain Suzanne Bakker) om rood, maar de arbiters oordeelden dat dit een correcte sliding was. Os Lusitanos ging door met aanvallen en bij een van hun uitbraken raakte Pernis goalie Jora Wolfgram geblesseerd. Ook zij moest een lange behandeling ondergaan terwijl 15 jarig talent Bianca Troost aan de zijkant werd warm geschoten.
Jora verbeet echter de pijn en wist de wedstrijd uit te spelen. In de 29e minuut dan toch een goal van de Amsterdammers. Een 1-2 tussen Eline Keet en Gilanne Louwaars werd door die laatste koeltjes binnen geschoten.

De blijdschap bij Os duurde echter niet lang, want drie minuten later was het Samira El Biyar die haar ploeg weer op gelijke hoogte bracht. De spanning in de Schiedamse Margriethal steeg en het thuispubliek ging nog maar eens achter hun meiden staan. Pernis ging op zoek naar de winnende treffer, maar hield in het achterhoofd absoluut niet te willen verliezen. Ook Os probeerde nog aan te vallen, maar miste creativiteit en precisie. Toen Lenie Mendes Fernandes de bal kreeg in een hoek op de helft van de tegenstander vond zij het wel best. En omdat ook de Os speelsters genoegen namen met een punt werd zij niet belemmerd in haar poging balbezit te houden en ging de wedstrijd als een nachtkaars uit.
Pernis moest vandaag winnen om nog aansluiting te houden en deed dit niet. Het team mag echter trots zijn op de prestatie die zij vandaag neerzetten, want met dit gelijke spel behouden zij de ongeslagen status in onderlinge wedstrijden met deze opponent en snoepten zij als enige in beide wedstrijden punten af van Os Lusitanos. De gasten daarentegen houden de ongeslagen status in deze competitie en konden zich deze misstap in de titelrace nog net permitteren. Beide teams waren vandaag aan elkaar gewaagd en schotelden het publiek een mooie wedstrijd voor. Ware reclame voor het vrouwen zaalvoetbal!

Verslag van Os Lusitanos
Door Karin Beverwijk

Pernis en Os Lusitanos houden elkaar in evenwicht

De Margriethal in Schiedam was vrijdagavond het decor van een spannende wedstrijden. Twee teams die een geschiedenis hebben met elkaar. Aanvoerster Suzanne Bakker speelde in het verleden bij het Amsterdamse team. En Stephanie Valk maakte dit seizoen juist de beweging de andere kant op. Zij verliet de Schiedammers en kwam naar Os Lusitanos. Dat het team onder leiding van Sharon van Zadelhoff en lastige horde te nemen is voor de meiden uit Amsterdam is duidelijk. Vorig jaar gingen zij kansloos ten onder in het gevecht om de beker. De eerste wedstrijd van het seizoen eindigde in 3-3. Het was Gilanne Louwaars die in de laatste seconden van de wedstrijd het punt wist te redden. De welbekende trommels werden van stal gehaald toen de meiden het veld betraden. Onder hen Marjan Brouwer die haar rentree maakte in de zaal. De spanning bij beide teams was voelbaar. Pernis die is afgezakt op de ranglijst heeft zich het doel gesteld, het de gasten zo lastig mogelijk te maken.

Vanaf het eerste fluitsignaal laat Pernis zien dat de Amsterdammers op hun terrein zijn. De koploper wordt op eigen helft vast gezet. Het felle doorjagen op de bal levert geen balbezit op, maar het lukt Os Lusitanos ook niet om op te bouwen. De Amsterdammers die doorgaans binnen vijf minuten scoren, blijven het proberen en hier en daar wordt er geschoten op goal. Maar echt gevaarlijk worden ze niet. Pernis met de altijd gevaarlijke Leny Fernandes komen een paar keer dicht in de buurt van keepster Jesca Willemsen. Dan valt de eerste goal van de wedstrijd. Natuurlijk is het Leny die afrond. Een simpel maar effectief schot beland achter Jesca. Vlak voor het rustsignaal zorgt een ongelukkige botsing er voor dat de wedstrijd even stil wordt gelegd. Jesca blijft liggen op de grond nadat zij is geraakt door een knietje. De knie komt vol op haar slaap en even is het onduidelijk of Jesca de wedstrijd kan hervatten. Jesca besluit door te gaan. Gelukkig voor haar volgt het rustsignaal snel.

Na de rust pakt Os Lusitanos het beter aan. De meiden zijn feller en geloven weer in eigen kunnen. De rollen zijn omgedraaid en nu is het Pernis dat er af en toe niet meer uit komt. Het duurt niet lang voor de koploper zich weer laat zien als het gaat om doelpunten maken. Gilanne Louwaars neemt haar team op sleeptouw en geeft het goede voorbeeld. Een flitsende aanval zorgt er voor dat zij vanaf de linkerkant de lange hoek vindt. De stand is hiermee weer gelijk. De Amsterdammers proberen zo veel mogelijk vooruit te spelen, ook om hun keepster te ontzien. Want ondanks dat ze door is gegaan is Jesca zeker niet de oude. De stand is weer gelijk, maar dat duurt niet lang. Pernis profiteert van het slordige uit verdedigen van Os Lusitanos. De bal wordt nog aangeraakt, maar het veranderd dusdanig van richting dat Jesca de bal niet meer kan keren.

Weer kijken de Amsterdammers tegen een achterstand aan. Maar Gilanne ontrekt zich aan de spanning die de wedstrijd met zich mee brengt en zet zelf de aanval op. Bijna een kopie van de eerste goal, want ook nu verslaat ze de keepster in de lange hoek. En zo is de stand weer gelijk, 2-2. De wedstrijd wordt gespeeld op het scherpst van de snede en niet iedere speelster verlaat fit het veld. Petra Verbeek, de topscoorder op dit moment, moet een tackle incasseren. Volgens de scheidsrechter op de bal. Ook de keepster van Pernis wordt geraakt en kan verder spelen met een ingetapete enkel. Met nog een paar seconden op de klok laat Pernis zien dat ze vreemd genoeg niet voor de winst gaan. Ze houden de bal in de hoek en vieren het behaalde punt als een overwinning. Os Lusitanos heeft het maximale gedaan wat in hun macht lag. Het mag niet verliezen en dat is niet gebeurd.

Een blik op de ranglijst leert ons dat Os Lusitanos nog steeds koploper is, nu met 32 punten. Pernis staat op de vierde plaats met 23 punten. Nog 1 wedstrijd en dan gaan voor de winterstop.

Locatie: Margriethal Schiedam