post

ORANJE | ONDER 17 ZEGEVIERT IN MISTINTERLAND TEGEN DENEMARKEN

Over goals en spelsituaties werd na afloop van de oefeninterland tussen het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar en Denemarken weinig nagepraat. De hoofdrol werd namelijk opgeëist door de mystieke weersomstandigheden. Of beter gezegd, de hardnekkige mist die boven Zaltbommel hing. Oranje boekte wél een verdiende zege, dankzij goals van Emmeke Henschen en Maxime Snellenberg: 2-1.


De mistdeken die zich woensdagavond over een groot deel van Nederland verspreidde, had in de polders van de Bommelerwaard nog een extra laagje neergelegd. Zodanig dat zelfs de karakteristieke 38 meter hoge Nieuwe Watertoren, die normaal gesproken als een imposante beschermheilige lijkt te waken over het sportpark van NIVO Sparta, geheel in de witte flarden was verdwenen. En ook op het veld slokte de mist hier en daar de speelsters en de bal op.

Voor de toeschouwers op de hoofdtribune was het spel aan de overzijde nauwelijks te volgen, maar aangezien de arbiter vanaf de middenstip beide doelen kon waarnemen, werd er klokslag 19.00 uur gewoon afgetrapt voor de één-na-laatste interland van het kalenderjaar. “Zoiets als Ajax – Liverpool”, opperde een toeschouwer met historisch besef. Zo legendarisch als die Europese mistwedstrijd (5-1) uit 1966 werd het oefentreffen tussen Nederland en Denemarken uiteraard niet, maar de ploeg van Robert de Pauw leverde wel degelijk een acceptabele wedstrijd af.


Zeker in de eerste helft, toen Onder 17 bijna volledige controle had en met aardig positiespel de weg naar het Deense doel probeerde te vinden. De bedoelingen waren goed, alleen ontbrak het in veel gevallen aan een splijtende eindpass of een beslissende individuele actie voorin. De grootste kans was voor Maxime Snellenberg die halverwege de eerste helft goed doorliep op een voorzet van Zera Hulswit. De inzet van de linksbuiten liep echter spaak op het lichaam van de Deense keeper.

“Het was gewoon erg lastig voetballen”, sprak aanvoerder Emmeke Henschen na afloop. “Na verloop van tijd werd het steeds mistiger, waardoor ik vanuit het midden de zijkanten niet meer kon zien. En een lange pass geven was ook geen optie, want ik zag niet wie er diep ging.” Dat Denemarken in een wit tenue speelde, was een extra handicap, voegde de centrale verdediger eraan toe.

Toch lukte het Henschen wel om vroeg in de tweede helft de score te openen. De jeugdinternational van De Foresters uit Heiloo nam na een corner een hoge bal goed aan, draaide met de rug naar het doel weg van haar tegenstander en knalde de bal met rechts hard tegen de touwen: 1-0. Die voorsprong was dikverdiend voor Onder 17 dat even daarvoor via Hulswit al tweemaal gevaarlijk was. Ook liep Esmee Brugts vijf minuten later bijna de 2-0 binnen, maar de technisch vaardige aanvaller zag de bal over de lat gaan. 


Daarna zakte Onder 17 weg. Het spel werd slordiger, waardoor Denemarken beter in de wedstrijd kwam. “We zochten te veel de breedte in plaats van de diepte”, zag coach De Pauw. “Voor rust probeerden we echt te voetballen en legden we redelijke aanvallen op de mat. We trainen deze week vooral op ballen achter de laatste linie leggen en het dynamisch bewegen ten opzichte van elkaar. Maar door de mist was het vaak moeilijk de juiste afstemming te vinden. Je moet elkaar wél kunnen zien hè…”, lachte de KNVB-coach.

De mindere fase na rust kostte Onder 17 in de 78e minuut wel de gelijkmaker, gescoord door invaller Ajla Julardzija. Maar nog geen minuut later liet Maxime Snellenberg de oranjehemden weer juichen. Na een uitstekende aanval over links waar invaller Isa Dekker de ruimte vond en een heerlijke voorzet afleverde. Brugts en Diekman moesten hem laten lopen, maar Snellenberg dook achter hen op en schoot met een lage schuiver raak: 2-1.

In minuut 82 moest invalster Jill Diekman geblesseerd het veld verlaten, Excelsior Barendrecht speelster Iris van Bokhoven maakte daardoor haar debuut voor Oranje.


Daarmee stapte Onder 17 als winnaar van het veld. “Het was misschien wat slordig, maar we hebben wel goed gestreden. En die mist maakte het allemaal niet makkelijk”, concludeerde aanvoerder Henschen na de eerste ontmoeting in de tweeluik met Denemarken. Vrijdagochtend om 11.00 uur staan beide ploegen op het kunstgras in Zaltbommel opnieuw aan de aftrap.

Onder 17 maakt zich op voor de beslissende fase van de EK-kwalificatie. De oefeninterlands tegen Denemarken zijn onderdeel van de voorbereiding op de Eliteronde die in maart plaatsvindt. Nederland treft daarin Duitsland, Schotland en Kroatië. De winnaar plaatst zich voor het EK 2020 in Zweden.

Tekst: Francis Grondhuis
OnsOranje



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.