Eredivisie | FC Twente kampioen eredivisie seizoen 2018/2019

Vanavond kon en viel ook de beslissing over het kampioenschap in de eredivisie vrouwen !!

FC Twente moest uit bij PSV winnen en Ajax mocht niet winnen tegen ADO Den Haag dan was het kampioenschap een feit.
Ajax kwam voor de rust tot een 1 -1 gelijkspel en na de rust wisten beiden teams niet meer te scoren.

Dus voor FC Twente was het zaak om winnend naar huis te gaan en het kampioenschap binnen te halen, dan moest er wel worden gewonnen bij PSV uit.
Renate Jansen opende voor Twente de score, Sarah Yuceil maakte binnen 10 minuten de score weer gelijk.
In de tweede helft mocht Joëlle Smits van 11 meter inschieten en lang bleef de score op 1 – 2.
Katja Snoeijs bracht de spanning weer terug door de gelijkmaker te scoren.

Met deze stand was de beslissing niet gevallen, maar In de allerlaatste minuten was het Jassina Blom van FC Twente die de verlossende goal maakte en hiermee FC Twente het kampioenschap bezorgde.
Ajax kwam thuis dus niet verder dan een 1 – 1 gelijkspel tegen ADO Den Haag en kwam op 3 punten achter FC Twente.
Doordat Ajax bij de start van de Play-Off haar punten naar boven werden afgerond, is bij een gelijk aantal punten de ploeg die dat niet heeft gehad de winnaar, in dit geval FC Twente.

Eredivisie | Persbericht van sc Heerenveen

Het bestuur van de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen heeft in de afgelopen jaren geprobeerd om als zelfstandige stichting het eredivisie vrouwenvoetbal in de regio te professionaliseren en structureel te bestendigen.
De inspanningen hebben uiteindelijk geleid tot een kwalitatief goede Eerste selectie in de eredivisie en een uitstekende opleiding voor talentvolle speelsters, een Beloftenteam, en teams O14 en O16 met jonge speelsters uit de drie noordelijke provinciën.
Tevens is de stichting hofleverancier van het nationale team Oranje onder de 23 en levert zij speelsters aan de andere jong Oranje teams.

Binnen de huidige structuur en opzet van het vrouwenvoetbal, is het niet mogelijk gebleken een door sponsoring kostendekkende begroting te realiseren. De kosten die gemoeid gaan met de in gang gezette professionalisering alsmede toenemende kwaliteitseisen hebben gezorgd voor een financieel tekort. Het is in de ogen van het bestuur niet verantwoord dit tekort nog verder te laten oplopen. Om het eredivisie vrouwenvoetbal toch in de noordelijke provincies te behouden heeft het bestuur gesprekken gevoerd met SC Heerenveen, de KNVB en de Gemeente Heerenveen en getracht met deze partijen een passende oplossing te vinden om het eredivisie vrouwenvoetbal in de regio te behouden.
Uitgangspunt daarbij is geweest, conform de doelstellingen van de KNVB, de activiteiten en de topsporters duurzaam te verbinden aan de Betaald Voetbal Organisatie (BVO) SC Heerenveen.

Als sponsor van het Vrouwenvoetbal Heerenveen onderzoekt SC Heerenveen samen met de KNVB wat de mogelijkheden zijn om het vrouwenvoetbal in Heerenveen een vervolg te geven. Gedacht  wordt aan een op te richten nieuwe stichting, waaronder zij het vrouwenvoetbal willen gaan voortzetten. Wat dit concreet betekent voor de huidige staf en speelsters is op dit moment helaas nog onduidelijk.

Dit laat aan het bestuur van de huidige stichting geen andere keuze dan te stoppen. Het bestuur zal de stichting gaan opheffen, de lopende zaken afwikkelen en hoopt op een goede toekomst voor het vrouwenvoetbal.

post

Eredivisie | Na twaalf jaar valt het doek bij vrouwen SC Heerenveen

De vrouwen van SC Heerenveen spelen vrijdagavond hun laatste thuiswedstrijd. Niet alleen van het seizoen, maar zoals het nu staat uit de historie. De Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen trekt de stekker er uit en dat betekent dat de ploeg zich moet terugtrekken uit de eredivisie.

SC Heerenveen was vanaf de start van de eredivisie voor vrouwen, in 2007, van de partij. Maar in 2011 besloot de BVO te stoppen met de vrouwentak, die een jaar eerder al grote problemen had om de begroting rond te krijgen. Daarop werd een stichting opgericht die de licentie op het hoogste niveau overnam en onder dezelfde naam verder ging.

De laatste jaren breidde Heerenveen uit met een beloftenelftal – in 2018 nog kampioen in de hoofdklasse – en jeugdteams Onder 16 en Onder 14. Daarnaast bleek Heerenveen een kweekvijver voor talent. Internationals als Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Sisca Folkertsma en Lieke Martens speelden in Heerenveen, dat ook diverse jeugdinternationals (bijvoorbeeld Kerstin Casparij en Fenna Kalma) voortbracht.

Vorig seizoen draaide Heerenveen een topjaar en eindigde het team, getraind door Roeland ten Berg, als derde in de eredivisie. Dit seizoen liep de club de kampioenspoule mis, maar is het al zeker van winst in de B-poule.

Vanavond speelt Heerenveen thuis tegen Excelsior, vrijdag 3 mei staat op bezoek bij Alkmaar de laatste wedstrijd gepland. Het zal de laatste zijn, tenzij de betaald voetbalorganisatie SC Heerenveen alsnog een financiële impuls aan het vrouwenvoetbal kan leveren – al lijkt dat gezien de recente geschiedenis (diverse toenaderingspogingen vanuit de vrouwentak leverden nooit serieuze samenwerking op) en de financieel lastige tijden in het Abe Lenstra-stadion zeer onwaarschijnlijk.

Een week eerder maakte ook Achilles’29 bekend volgend seizoen niet meer actief te zijn in de eredivisie vrouwen. Daardoor telt de competitie na de zomer, zoals het nu staat, zeven clubs: Ajax, PSV, FC Twente, ADO Den Haag, PEC Zwolle, Excelsior en Alkmaar.

Bron: Leeuwarder Courant

post

Oranje | KNVB-coach Robert de Pauw heeft de definitieve selectie bekendgemaakt van Speelsters onder 17 voor het EK 2019 in Bulgarije

KNVB-coach Robert de Pauw heeft de definitieve selectie bekendgemaakt
Het toernooi duurt van 5 tot en met 17 mei. Oranje treft in de groepsfase achtereenvolgens Oostenrijk, Duitsland en Engeland.

De selectie

Naam club
Ilham Abali ADO Den Haag
Bodil van den Heuvel Ajax
Calire Dinkla Ajax
Manique de Vette Ajax
Nikita Tromp Ajax
Iris Stiekema Ajax
Samantha van Diemen Ajax
Kim Everaerts Borussia Mönchengladbach
Emmeke Henschen De Foresters
Esmee Brugts FC Binnenmaas
Ella Peddemors FC Twente
Dana Foederer KNVB Talententeam Zuid
Dieke van Straten KNVB Talententeam Zuid
Lisan Alkemade KNVB Talententeam Zuid
Lobke Loonen KNVB Talententeam Zuid
Zera Hulswit KNVB Talententeam Zuid
Justine Brandau NVC Naarden
Lotje de Keijzer PEC Zwolle
Marit Auée PEC Zwolle
Zaina Bouzerrade VVIJ

Stand-by lijst:
Jasmijn de Groot, ADO Den Haag
Zenna de Zwart, Ajax
Rkia Mazrouai, KNVB Talenten Team Zuid
Jet van der Veen, sc Heerenveen
Sanne Koopman, VV A;kmaar

Wedstrijdprogramma

Datum en tijd Wedstrijd
zondag 5 mei 13.00 uur Duitsland – Engeland
zondag 5 mei 15.00 uur Nederland – Oostenrijk
woensdag 8 mei 13.00 uur Nederland – Duitsland
woensdag 8 mei 15.00 uur Oostenrijk – Engeland
zaterdag 11 mei 13.00 uur Engeland – Nederland
zaterdag 11 mei 13.00 uur Duitsland – Oostenrijk

Positieve resultaten

“De vorige resultaten tegen de landen waarmee we in de poule zitten, waren allemaal positief”, zei De Pauw eerder al over de loting. “Zo wonnen we een half jaar geleden nog met 0 – 2 van Duitsland. De Duitsers misten toen wel een aantal speelsters. We weten dat ze nu op volle sterkte zullen zijn. Dat Duitsland goed is in deze leeftijdscategorie dat hebben ze al heel vaak bewezen.”

De Pauw vervolgt: “Engeland wordt een mooie uitdaging voor ons. Ik denk dat we redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Oostenrijk ken ik nog niet goed, maar we gaan ze goed analyseren. We zijn al met al in een hele mooie poule terechtgekomen met sterke tegenstanders. Nu moeten we laten zien dat we voor de eindzege kunnen gaan. Duitsland en Spanje zijn de topfavorieten op dit EK. Zij hebben al eerder laten zien dat ze een toernooi kunnen winnen. Ik denk dat wij de outsiders zijn met landen als Engeland en Portugal. We hebben heel veel zin in het EK in Bulgarije.”

EK 2019 onder 17 jaar in Bulgarije

Aan het EK doen acht landen mee. Bulgarije is als gastland automatisch gekwalificeerd. Naast Bulgarije zijn Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Portugal, Spanje en Nederland deelnemers aan dit EK. Spanje is op dit moment houder van de EK-titel. Het toernooi wordt gespeeld tussen 5 en 17 mei.