post

Oranje | Hoofdrol keeper De haan bij penalty winst op Duitsland

Dankzij een glansrol van keeper Nikki de Haan heeft Speelsters onder 16 de burenstrijd met Duitsland in haar voordeel beslecht. De Brabantse goalie was in de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in de Algarve een hinderlijke sta-in-de-weg voor alles en iedereen met een wit shirt om de schouders. Tijdens de reguliere speeltijd (0-0) én in de beslissende strafschoppenserie waarin ze twee penalty’s keerde (7-8).

Nog niet heel lang geleden gold Duitsland als ongenaakbare grootmacht in het internationale vrouwenvoetbal. Ook bij de jeugd. Maar die tijd is voorbij. Andere landen ontwikkelden zich de voorbije jaren tot gelijk niveau en dat werd zaterdag nog eens geïllustreerd door het resultaat van Oranje onder 16.

Hoewel, het moet gezegd worden, Nederland stond een groot deel van de wedstrijd behoorlijk onder druk en mocht de handen dichtknijpen dat het met de bekende brilstand het eindsignaal haalde. “Maar we hebben keihard gevochten, de nul gehouden en het punt binnengesleept. Dus daar kan ik mee leven”, blikte coach Roos Kwakkenbos terug.
Beste kansen
Onder 16 had in de beginfase flink wat te stellen met de Duitse leeftijdsgenoten die fysiek hun mannetje stonden. In no time moest de ploeg vier corners weerstaan en kwam het nauwelijks onder de druk uit. Dankzij keeper Nikki de Haan, die twee keer goed ingreep, bleef Nederland zonder kleurscheuren.

“We kregen voor rust twee heel grote kansen. Misschien wel de beste kansen van de wedstrijd”

Na 25 minuten kwam Onder 16 beter in de wedstrijd. Dat zagen ook de ruim 150 toeschouwers, onder wie veel Nederlanders, in de winterzon aan de Algarve-kust.

Kwakkenbos: “Duitsland speelde in een ander systeem dan we hadden verwacht. In het eerste kwartier was het daarom even flink zoeken in het veld, maar langzaam kwam de herkenning en zijn we met de punt naar voren gaan verdedigen. Aanvallend leverde dat prompt twee heel grote kansen op, misschien wel de beste kansen van de hele wedstrijd.”

Beide keren stond rechtsbuiten Zera Hulswit aan de basis. In de 28e minuut leverde ze een voorzet op maat op Dieke van Straten. Die controleerde de bal en kapte haar tegenstander uit, maar zag vervolgens dat haar goede schot net door de Duitse keeper tot hoekschop werd getikt. Vier minuten voor rust stuurde Jet van der Veen op snelheid Hulswit de diepte in. Haar voorzet belandde bij Danique Noordman en ook haar schot stuitte op de goed keepende Julia Matuszek.

Lijf en leden

In de tweede helft kon Nederland het stevige tempo moeilijk bijbenen. Individuele foutjes slipten erin, ook rond het eigen zestienmetergebied. “Dat mag niet. Daar moet je zeker van je zaak zijn of anders de bal wegperen”, aldus Kwakkenbos.

Maar gelukkig voor de Oranje-equipe stond De Haan stevig op haar post. Ze plukte ballen van Duitse schoenen, verrichtte schitterende reddingen, kreeg hulp van de lat en tikte met gevaar voor eigen lijf en leden ballen weg. In de 58e minuut knalde de Vlijmense daarbij zelfs tegen de paal aan, maar ze kon de wedstrijd gelukkig voortzetten.

En aan de andere kant? Daar zorgde Emmeke Henschen in de slotfase met een kopkans voor het enige aanvallende wapenfeit namens Nederland. Eindstand 0-0, dus moesten strafschoppen een beslissing forceren. Nadat Oranje donderdag tegen Schotland (1-1) al als ‘elfmeteroverwinnnaar’ uit de strijd kwam, lukte dat nu wederom.

Penalty killer

Vooral dankzij De Haan die dit seizoen rücksichtslos aan een reputatie als penalty killer bouwt. Ze stopte de eerste twee Duitse elfmeters, maar zag tot haar verbazing dat de tweede werd afgefloten door de arbiter. Bij 4-4 had Henschen de winnende strafschop op haar schoen, maar ze schoot over. Daarna pakte De Haan bij 7-7 weer de hoofdrol met een fraaie save, waarna Lieke de With keurig raak schoot en de twee punten veiligstelde.

“Natuurlijk is dit geen EK-finale, maar we creëren zo wel meer extra spanning dan op een training.”

Tot volle tevredenheid van Kwakkenbos. “Van de vijf penaltyseries dit seizoen hebben we er vier gewonnen. Dat is mooi. Natuurlijk is dit geen EK-finale, maar we creëren zo wel meer extra spanning dan op een training. Hier hebben de meiden straks op de eindtoernooien met Onder 17 alleen maar profijt van.”

Onder 16 sluit het UEFA Development Tournament maandag af tegen thuisland Portugal. Ook dit duel wordt gespeeld in Vila Real de Santo Antonio en begint om 14.00 uur (Nederlandse tijd). Bij winst is Nederland zeker van de toernooiwinst in de Algarve.