post

Oranjeleeuwinnen en WK Frankrijk 2019, wij komen eraan !

Vanavond was dan de wedstrijd, de beslissing of “we” naar Frankrijk gaan volgend jaar.

In het prachtige Schaffhausen was het vanavond een stuk minder druk dan afgelopen vrijdag in Utrecht. In het stadion was er wel een geweldige Oranje sfeer. Vlaggetjes van Nederland werden aan het publiek uitgereikt en de vele Nederlanders die naar Zwitserland waren afgereisd met de auto, trein of vliegtuig, hadden het prima naar hun zin.

De Oranjeleeuwinnen waren duidelijk toch nog gespannen en wilde zeker geen herhaling zoals tegen Noorwegen. Bondscoach Sarina Wiegman zei het al afgelopen vrijdag, “wij vieren pas feest als we in Zwitserland als winnaars na 90 minuten spelen, op het veld staan”. Na de volksliederen en een mooie groepsfoto, waren de Oranjeleeuwinnen klaar voor de strijd voor een ticket naar het WK.

Zwitserland begon gelijk fel in de aanval te gaan, hun bedoelingen waren duidelijk, Nederland moest zo snel mogelijk een goal tegen krijgen. Na 7 minuten was het Anouk Dekker die de doorgebroken Bachmann moest tegenhouden, omdat zij vrij op Loes Geurts afkwam. Deze actie werd bestraft met een rode kaart en dat gaf de wedstrijd gelijk een andere wending. Zwitserland had in het begin het beste van het spel, maar geleidelijk nam Oranje het initiatief over en kwamen er brutale aanvallen via de buitenkanten en kreeg Van de Sanden nog een mooie kans.
De tweede helft begon weer sterk voor Oranje. Na een uitval rechts met een mooie voorzet kon Miedema de bal achter de Zwitserse keepster plaatsen, een zeer terechte 0 – 1 voorsprong. Het publiek ging achter Oranje staan en de Leeuwinnen hielden sterk stand. Maar 20 minuten voor het einde scoorde Sow toch de gelijkmaker. Zwitserland wilde doorgaan, maar de tijd was niet genoeg en de Nederlandse defensie, met de ingevallen Merel van Dongen, hield stand. Na 92 minuten spelen hield scheidsrechter Frappart het voor gezien en kon het feest losbarsten. Nederland gaat naar het WK in Frankrijk!

Verslag en foto’s: Johan Meijboom